Najljepši sportski poljubac u inat Putinu

Kategorija: Sport / Datum: avgust 19, 2013

Ruske atletičarke Tatjana Firova i Ksenija Rišova zlatnu su medalju u štafeti na Svetskom atletskom prvenstvu u Moskvi u subotu proslavile poljupcem, u znak protesta Putinovim antigej zakonima

Foto: huffpost via creative commons

Foto: huffpost via creative commons

Sportiskinje su se popele na podijum i poljubile dok su ih sa strane gledale preostale dve članice štafete, Julija Gušina i Antonina Krivošapka.

Njihov je gest neobično hrabar s obzirom da je u Rusiji zakonom zabranjeno „promovisanje homoseksualnosti“ te „netradicionalnih veza i odnosa“, a napetost raste i uoči zimske Olimpijade u Sočiju nakon što su ruski mediji objavili kako će tamošnje vlasti hapsiti sve gej sportiste, ali i navijače.

To je izazvalo nemalu pažnju svetske javnosti, pa se čak razmišljalo i o promeni države održavanja Olimpijade, no Putin je navodno kazao kako je u tom slučaju „spreman na kompromis“.

Šta to tačno znači, videće se u narednim mesecima. Inače, na spomenutom Svetskom atletskom prvenstvu u Moskvi pojedine su atletičarke podržale LGBT populaciju lakiranjem noktiju u dugine boje, ali bilo je i onih koje su se takvom gestu usprotivile.

Tako je skakačica s motkom, Jelena Isinbajeva, izjavila kako postoji „opravdan strah za ruski narod ako se dozvoli promovisanje svih ovih stvari“ te da je u njihovoj tradiciji „da muškarac živi sa ženom i obrnuto“.

Nakon što su gotovo odmah počele pristizati osude takve izjave sa svih strana, Isinbajeva se pokušala izviniti rekavši kako je „kriv“ njen loš engleski.

„Ono šta sam zapravo želela reći jeste da bi ljudi trebalo da poštuju zakone zemlje u koju dolaze. Želim naglasiti kako poštujem stajališta svojih koleginica i kolega te da se izričito protivim bilo kakvoj diskriminaciji gej osoba“, poručila je.

Prezeto sa CroL.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>