Moskva: Američki trkač posvetio srebro svojim gej i lezbejskim prijateljima

Kategorija: Sport / Datum: avgust 15, 2013

Američki trkač Nik Simonds koji je u utorak Moskvi osvojio srebro na 800 m, posvetio je medelju svojim gej i lezbejskim prijateljima, i tako postao prvi sportista koji je otvoreno stavio na test ruski anti-gej zakon

Foto: pitchengine via creative commons

Foto: pitchengine via creative commons

Nik Simonds „prekršio“ je pravilo ćutanja „pravdajući se“ ruskim novinarima da nije imao izbora i da je morao da kaže nešto:
„Verujem da su svi ljudi ravnopravni jer ih je sve Bog stvorio“, izjavio je Simonds za ruski R-Sport. „Bez obzira da li si gej, strejt, crn, beo svi zaslužujemo ista prava. I ako kao sportista mogu da uradim nešto kako bi doprineo toj ravnopravnosti, uradiću to, bez obzira na posledice“.

„Ja poštujem rusku sposobnost da upravlja svojim narodom“, dodao je. „Ali se ne slažem sa njihovim zakonima. Ja imam poštovanje prema njihovoj naciji ali se ne slažem sa njihovim pravilima.“

Simondsova izjava je prvi veliki test za ruski zakon od strane internacionalnog sportiste koji zbog toga može da ima nevolje sa ruskim vlastima, koje su već deportovale strane aktiviste/kinje koji su protestovali protiv zakona, uključujući četiri holandska režisera koji su snimali dokumentarac o aktivizmu protiv zakona. Nejasno je da li će ruska vlada primeniti zakon protiv Simondsa, ali malo je verovatno da će od toga ispasti skandal.

Ostali sportisti/kinje obavezali su se da će govoriti protiv zakona za vreme Zimskih olimpijskiih igara, koje će biti otvorene u februaru sledeće godine u Sočiju, u Rusiji. Javno autovani američki klizač Džoni Vir izjavio je da je spreman za hapštenje tokom Igara u Rusiji, dok je gej klizač Blejk Skjelerap, koji je sa Novog Zelenda, obećao je da će nositi obeležje duginih boja za vreme takmičenja u Sočiju. MOK je ove sedmice izjavio da će da kazni sportiste/kinje koji budu govorli protiv zakona tokom Olimpijade, jer je to u skladu sa olimpijskim pravilom protiv političkih izjava na Olimpijskim igrama.

Ruske vlasti zauzimaju oprečne stavove povodom primene zakona tokom Olimpijade. MOK kaže da je dobio „odobrenje“ od Rusije da se zakon neće primenjivati na olimpijske sportiste/kinje, novinare i fanove, ali ruski zakonodavci insistiraju da zakon mora biti na snazi.

Američki zakonodavci ne planiraju da ćute o ruskom anti-gej zakonu. Dvostranačka grupa od 88 članova Kongresa poslala je pismo državnom sekretaru Džonu Keriju pozivajući ga da štite američke sportiste/kinje u Rusiji, a predsednik Obama je u više navrata osudio zakon i njegove potencijalne efekte na Olimpijske igre.

Liderka kongresne manjine Nensi Pelosi poslednja je u sredu veče govorila o ovome kada je tvitnula: „Odluka Rusije da kriminalizuje ravnopravnost je nečuveno najgora predrasuda i ne bi trebalo da ugrozi najbolje sportiste/kinje na #Sochi2014.“

Izvor: Thinkprogress
Prevela: Dragoslava Barzut

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>