MERLINKA 2014: Dužinom lezbejskog filma!

Kategorija: Vesti / Datum: novembar 17, 2014

Na šestom Međunarodnom festivalu LGBT filma „Merlinka“ koji će se održati u Beogradu od 9. do 16. decembra biće prikazana 24 filma iz 2014. godine koji tematizuju lezbejsku egzistenciju. Među njima premijerno i srpski lezbejski erotski film U prolazu


Zemlje iz kojih nam dolaze filmovi za ovogodišnju Merlinku su: SAD, Španija, Holandija, Nemačka, Kanada, Švajcarska, Velika Britanija, Kina, Portugal, Slovenija, Libija, Ukrajina, Finska, Danska, Indija, Francuska, Australija, Filipini, Italija, Brazil, Rusija i Srbija.

merlinka830x300

Festival počinje retrospektivom filmova kanadskog režisera Xaviera Dolana (9. i 10. decembra) koji je za tu priliku snimio specijalnu video poruku za posetioce fesivala. Xavier Dolan je za svaki svoj film nagrađen u Kanu. Svečano otvaranje planirano je za četvrtak 11. decembar u 21 čas kada će biti prikazan film kanadskog režisera Brusa La Brusa Gerontofilija, koji je osvojio nagradu za najbolji film na Focus Montreal festivalu. Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima i francuski Yves Saint Laurent, dobitnik nagrade za najbolju režiju na Sundance festival i Kristalnog medveda na Berlinalu 52 Tuesdays, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na Tribeca film festivalu Regarding Susan Sontag, dobitnik Teddy nagrade na Berlinalu The Circle, dobitnik nagrade za najbolju režiju dokumentarca na Sundance festivalu The Case Against 8 i mnogi drugi. Čast nam je da najavimo da će u nedelju 14. decembra biti premijerno prikazan srpski lezbejski erotski film U prolazu.

Merlinka festival je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film Dorotina cipelica. Festival u utorak 16. decembra zatvara dokumentarac Audre Lorde – The Berlin Years i tom prilikom publici će film predstaviti režiserka Dagmar Schulz.

Merlinka festival je nazvan u čast Vjerana Miladinovića Merlinke, transvestita koji je ubijen u Beogradu 2003. godine. Svoja iskustva Merlinka je pretočio u autobiografski roman Terezin sin (RedBox), a reditelj Želimir Žilnik mu je dodelio uloge u filmovima Lijepe žene prolaze kroz grad i Marble Ass.

Preuzmite PROGRAM MERLINKA 2014.

Sreda, 10. decembar 2014. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Mama

Režija: Xavier Dolan
Uloge: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément
Kanada, 2014
Igrani film
Trajanje: 139 min.
Jezik: Francuski
Titl: Srpski
Nagrade: Jury Prize Cannes

Udovica i samohrana majka odgaja svog nasilnog sina i pronalazi novu nadu kada upoznaje misterioznu komšinicu.

Četvrtak, 11. decembar 2014. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

porodicno-slavljePorodično slavlje

Režija: Marta Díaz de Lope Díaz
Uloge: Elisabeth Bonjour, Joaquín Climent, Laia Costa
Španija, 2013.
Kratki film
Trajanje: 15 min.
Jezik: Španski
Titl: Srpski

Na bakin rođendan domaćica Roza misli da drži sve pod kontrolom, ali da li može da izađe na kraj sa svojim sestrama, sa besmislenom opsednutošću svog muža tradicionalnom španskom muzikom i, na kraju, sa sobom kada je iznenadi sopstvena porodica?

Gledaj u stranu

Režija: Mads Erichsen
Uloge: Julie Christiansen, Susanna Horneij
Danska, 2014.
Kratki film
Trajanje: 12 min.
Jezik: Danski
Titl: Srpski

Anabel poziva svoju bivšu devojku, Hanu, da vidi njen novi stan u nadi da će se pomiriti. Međutim, Hana želi da se jednom za svagda suoči sa Anabel u vezi sa glasinama da ju je prevarila. Da li će se Anabel i Hana pomiriti ili zauvek rastati?

Hide Your Eyes – Official Trailer 2014 from Gabriela Uweis on Vimeo.

pogledaj-me-sadPogledaj me sad

Režija: Trine Nadia
Uloge: Özlem Sanlangmak, Sadi Tekelogu
Danska, 2013.
Kratki film
Trajanje: 16 min.
Jezik: Danski
Titl: Srpski

Ranja živi duplim životom, rastrzana između porodice i ljubavi, ova mlada muslimanka se trudi da bude ćerka kakvu njen otac želi da ga ne bi osramotila. Na kraju, mora da odabere.

zatvor-je-sada-u-modiZatvor je sada u modi

Režija: Jenessa Joffe
Uloge: Ally Iseman, Anthony Bradford, Maritza Cabrera
SAD, 2014
Kratki film
Trajanje: 6 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Urnebesan film koji je producirao ljubitelj serije „Orange is the new Black“, u kome je data rekapitulacija najboljih momenata iz te serije.

Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda

Režija: Scott Stern, Michael Lucas
SAD, Rusija, 2014
Dokumentarni film
Trajanje: 78 min.
Jezik: Engleski, ruski
Titl: Srpski

Dok se u većem delu sveta teži ka jednakosti homoseksualaca, u Rusiji se izgleda ide u suprotnom smeru. Antigej raspoloženje i zakoni brzo osvajaju ovu zemlju. Ruski parlament je 2013. godine izglasao zabranu takozvane „gej propagande“ kojom se gotovo svaki vid javne diskusije o jednakosti homoseksualaca pravosnažno smatra zločinom. Nadam se da će gledaoci uvideti kakva je stvarna situacija nakon što odgledaju ovaj dokumentarac.

Petak, 12. decembar 2014. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

veseli-i-gejVeseli i gej

Režija: Lorelei Pepi
Uloge: Leah Callahan, Brian Carpenter, Brian King
SAD, 2014.
Kratki animirani film
Trajanje: 11 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Dva ljubavna para se ludo provode u gradu u ovom crno-belom crtanom filmu i mjuziklu iz tridesetih godina prošlog veka o nesrećnim događajima, koji zahteva novo tumačenje istorije. Film se bavi stereotipima, predstavljanjem, cenzurom i homofobijom.

krisKris

Režija: Zachary Oschin
Uloge: Sarah Evans, Harry Maxon
SAD, 2014.
Kratki film
Trajanje: 10 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Jedna devojka ima samo jedan dan da na maturu pozove svog pratioca iz snova. Može li smoći hrabrosti za to?

plesiPleši kao da niko ne gleda

Režija: Jenn Garrison
SAD, 2014.
Kratki film
Trajanje: 14 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Obujte cipele za ples i slavite svet takmičenja u kantri i vestern plesu za gej zajednicu. Pogledajte odličnu obuću i doživite priče o radosti i slobodi koje se nalaze na plesnom podijumu.

Subota, 13. decembar 2014. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

ja-to-zovem-ljubavJa to zovem ljubav

Režija: Elsy Hajjar
Uloge: Sandy Andraos, Myriam Geagea
Liban, 2013.
Kratki film
Trajanje: 9 min.
Jezik: Arapski
Titl: Srpski

Susret… telefonski poziv… kiša i munje.
Jedna ljubav izgubljena u tami Bejruta.

Anti-gej zakon

Režija: Neelu Bhuman
Velika Britanija, Indija, 2014.
Kratki film
Trajanje, 5 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Osnovno dostojanstvo ljudi drugačije seksualne orijentacije je na udaru u Indiji. Preslatka majka i njena ćerka lezbejka moraju da preduzmu nešto povodom Odeljka 377, najnovije odluke Vrhovnog suda u vezi sa zakonom koji diskriminiše homoseksualce.

Dve majke

Režija: Anne Zohra Berrached
Uloge: Karina Plachetka, Sabine Wolf, Florian Weber
Nemačka, 2013
Igrani film
Trajanje: 75 min.
Jezik: Nemački
Titl: Srpski
Nagrade: DIALOGUE en Perspective Berlinale

Katja (43) i Isabela (37) odluče da dobiju dete. Ovaj bračni par se slaže da ne žele da neko treći ima pravo glasa: one traže spermu, a ne oca. Kao i mnogi lezbejski parovi u Nemačkoj, one shvataju da je put do običnog deteta mnogo teži nego što misle: većina banki sperme i klinika za plodnost ne pružaju usluge homoseksualnim parovima iz zakonskih razloga. I kada napokon nađu doktora koji im ponudi vrlo skupe tretmane inseminacije, u narednim mesecima do oplodnje nikako da dođe. Katja želi da odustanu od tretmana, dok Isa pati sve više zbog neuspeha i loše finansijske situacije koja im preti. Međutim, ona ne može da odustane i nalazi trgovca koji prodaje aparate kojima se žene mogu same inseminirati kod kuće. Hiljade muškaraca nudi spermu u zamenu za novac na njegovoj veb stranici. Počinje kasting za potencijalnog donora, koji traje nekoliko napornih nedelja. Za ovo vreme, Katja otkriva da je Isa spremna i na to da odustane i od njihovog dogovora i veze da bi ispunila svoju želju da zatrudni. Kada konačno upoznaju 31-godišnjeg muškarca čija je šifra NAPRED ZA ZLATO, a koji je na ovaj način već postao otac dvadesetoro dece za tri godine i traži redovni kontakt sa detetom, Isa nastavlja po svome i ignoriše Katju. Napred Za Zlato ejakulira u posudu, a Katja u Isu ubrizgava belo zlato za kojim su toliko čeznule.

Nedelja, 14. decembar 2014. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

/// PREMIJERA ///

u-prolazuU prolazu

Režija: Ana Kala
Uloge: Ana Kala, Amanda Mercedes Gigler
Srbija, 2014
Kratki film
Trajanje: 12 min.

Ovo je kratak, lezbejski umetnički erotski film o slučajnom susretu dve žene u Beogradu koje se uopšte ne poznaju. Snažna senzualna povezanost pokreće impulsivnu privlačnost između njih, pa se priča brzo razvija u toku jednog popodneva koje prerasta u očaravajuću noć. Bez dijaloga, ali sa odličnom muzikom, ovaj kratak film predstavlja nečiju fantaziju ili san.

Endži i Džeki: Konačna verzija

Režija: Angie West, Jackie Nunns, Andrew David
Velika Britanija, 2014
Kratki film
Trajanje: 12 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Koliko je teško snimiti kratak film? Ovaj vedri dokumentarac govori o Endži i Džeki, lezbejkama u pedesetim godinama koje se oprobavaju u snimanju filma. Uz svoje iskustvo isključivo kao gledaoci filmova, knjigom Nejtana Parkera „Kratki filmovi“ i radionica za početnike Britanskog instituta za film, one kreću u avanturu i, kada sve pođe naopako, dolazi do potpuno neočekivanog raspleta. Ovaj dokumentarac sadrži i kratku „Dečju predstavu“, nastalu iz procesa koji beleži ovaj dokumentarac.

zauvek-zajednoZauvek zajedno

Režija: Lindy Boustedt, Kris Boustedt
Uloge: Angela DiMarco, Carollani Sandberg
SAD, 2014
Kratki film
Trajanje: 8 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Ovo je film o bračnoj jednakosti, večnoj ljubavi, stvaranju savršenog trenutka i nalaženju veličanstvenog u svakodnevnom životu.

Civil Džejn

Režija: Cari Green
Uloge: Aliyah O’Brien, Mike Dopud, Paula Giroday
Kanada, 2014
Kratki film
Trajanje: 16 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Redov Džejn Kros se brzo istakne na obuci, a njena vodnica, Marijan Kirk, primećuje i više od njenih veština na bojnom polju. Međutim, vojna policija vodi tajni rat protiv homoseksualaca, špijunira vojnike za koje se sumnja da „nemoralno postupaju“. Da li će iko saznati za Džejn i Marijan ako budu pažljive? Ovaj film je zasnovan na istinitoj priči.

Citizen Jane – The Trailer from Arun Fryer on Vimeo.

Društvo muškobanjastih žena

Režija: Jackie Nunns, Angie West
Velika Britanija, 2014
Kratki film
Trajanje: 12 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Društvo muškobanjastih žena je nešto kao klub za gospodu za lezbejke i one koje ih vole. Budite uz Kuki i Foksi Ven na putu do finala u obaranju ruku, otkrijte razlog što Rubi pušta riđe brkove i prosudite sami o standardima mode koju prate.

Obrt: Kratka ljubavna priča

Režija: Piper Kessler
Uloge: Tracey Coppedge, Meredith Sause, Monique Velasquez
SAD, 2014
Kratki film
Trajanje: 9 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski

Chloe, mlada tinejdžerka iz Francuske, dobija iznenadnu posetu tokom svog osamnaestog rođendana.
Umetničko stvaranje i ostvarivanje namere mogu biti podjednako teški zadaci. Ljudi se zbog politike mogu potpuno razilaziti u mišljenjima, ali ljubav može da ih natera da se nađu na pola puta. „Obrt: kratka ljubavna priča“.

Spin: A short Love Story Trailer from Velasquez Media on Vimeo.

O Susan Zontag

Režija: Nancy D. Kates
SAD, 2014.
Dokumentarni film
Trajanje: 100 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: Best Documentary Feature Tribeca Film Festival

Film „O Suzan Sontag“ se intimno i detaljno bavi životom žene koja je bila među najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka. Suzan Sontag je zahvaljujući svojoj vatrenosti i otvorenosti tokom cele karijere postala jedna od najbitnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Ovaj dokumentarac prikazuje život Sontagove kroz arhivski materijal, priče njenih prijatelja, porodice, kolega i ljubavnika, kao i njene reči koje čita Patriša Klarkson. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej baru; od rane udaje do njene poslednje ljubavnice, „O Suzan Sontag“ daje fascinantnu perspektivu na život velike književne kritičarke i spisateljice, čija dela iz oblasti fotografije, o ratovima, bolestima i terorizmu i danas imaju veliki značaj.

Regarding Susan Sontag Trailer from Nancy Kates on Vimeo.

Ponedeljak, 15. decembar 2014. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Minijature

Režija: Vicente Bonet
Uloge: Carme Juan, Sergio Caballero, Antonio Valero
Španija, 2014.
Kratki film
Trajanje: 17 min.
Jezik: Španski
Titl: Srpski

Gospođa Asunsion je 67-godišnja udovica i ima dvoje dece, Huana i Belen. Na dan kada umre, Belen sa razočaranjem sazna da je njena majka imala ljubavnika.

Plemeniti pastuv

Režija: Sofia Priftis
Švedska, 2013.
Kratki film
Trajanje: 14 min.
Jezik: Švedski
Titl: Srpski

Mlada Marija odlazi sa sela da bi radila kao sobarica u vili jednog plemićkog bračnog para. Nadahnuta neostvarivom željom najbolje prijateljice da dobije dete sa svojom devojkom, Marija kuje plan kako da pomogne homoseksualnim parovima, a da se istovremeno osveti malograđanskoj klasi.

Adelshingst trailer from din kompis kompis on Vimeo.

Nedelja

Režija: Sofia Priftis i Linus Hartin
Švedska, 2013.
Kratki film
Trajanje: 14 min.

Nakon veze na jednu noć, Sara se budi u Julijinom stanu. Oseća se polaskanom što je baš nju izabrala šarmantna i samouverena Julija. One započinju igru kojom pomeraju svoje granice, istražuju i definišu svoj odnos. Šta je potrebno za jedan iskren sastanak? Da li su spremne na tu žrtvu? „Nedelja“ je intimna ljubavna priča koja se završava pre nego što i počne, ekskurzija, tročinka, borba da se u susretanju sa drugima zadrži svoje ja.

SÖNDAG TRAILER from din kompis kompis on Vimeo.

volim-jeVolim je

Režija: Darya Perelay
Uloge: Nataly Adequate
Ukrajina, 2012.
Kratki film
Trajanje: 4 min.
Jezik: Ruski
Titl: Srpski

Ovo je film o dvema devojkama koje se osećaju usamljeno u velikom gradu. Jedna je ulični muzičar i svakog dana svira na istom mestu. Tu na ulici, među hiljadama prolaznika, jedna devojka joj privlači pažnju i u nju se ubrzo zaljubljuje.

Borba za istopolne brakove

Režija: Ben Cotner, Ryan White
SAD, 2014
Dokumentarni film
Trajanje: 109 min.
Jezik: Engleski
Titl: Srpski
Nagrade: Audience Award SXSW Film Festival, Directing Award Sundance Film Festival, Best Documentary Vail Film Festival

Ovaj film govori o događajima iza scene istorijske tužbe protiv savezne države zbog zabrane istopolnih brakova u Kaliforniji. Ovo suđenje visokog profila je prvo dospelo na naslovne strane zbog neverovatnog spoja advokata koji su zastupali tužitelje – Teda Olsona i Dejvida Bojza, političkih protivnika koji su se pre toga suočili na suđenju za predmet Buš i Gor. Film takođe prikazuje i iskustvo tužitelja, dva homoseksualna para čije su se porodice našle u centru kontroverze oko istopolnih brakova. Pet godina nakon donošenja zabrane istopolnih brakova, ovo je priča o tome kako su oni izneli prvu tužbu protiv savezne države u vezi sa bračnom jednakosti pred Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

Odri Lurd – Godine u Berlinu

Režija: Dagmar Schultz
Nemačka, 2012.
Dokumenarni film
Trajanje: 81 min.
Jezik: Nemački, engleski
Titl: Srpski

Dvadeseta godišnjica od smrti Odri Lord, priznate crnkinje, lezbejke i feministkinje, pesnikinje, majke i aktivistkinje obeležena je 2012. godine.

Film „Odri Lord – Berlin od 1984. do 1992. godine“ se bavi malo poznatim poglavljem bogatog života ove spisateljice, periodom u kojem je pomogla da se rasplamsa afro-nemački pokret i trajno doprinela nemačkoj političkoj i kulturnoj sceni pre i nakon pada Berlinskog zida. Odri Lord je ohrabrivala crne žene u Nemačkoj i bila im mentorka u pisanju i objavljivanju kao načinu da učvrste svoj identitet, prava i kulturu u društvu koje ih je marginalizovalo i ućutkivalo, dok je izazivala bele Nemice da prihvate i na kontsruktivan način upotrebe privilegije koje su imale kao belkinje. Ovaj dokumentarac sadrži do sada neobjavljen audio i video materijal iz lične arhive režiserke Dagmar Šulc, uključujući i zadivljujuće slike Odri Lord van bine. Uz svedočanstva koleginica,studentkinja i prijateljica Audre Lord, ovaj film dokumentuje njeno trajno zaveštanje u Nemačkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>