Lezbejski filmovi na Merlinka festivalu

Kategorija: Umetnost / Datum: decembar 9, 2013

Peti Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“ biće organizovan od 12. do 16. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Život je kabare“ i promoviše ideju da je uprkos homofobiji, nasilju, netoleranciji i diskriminaciji život lep i pun lepih događaja za pamćenje, od kojih su neki završili i na filmskom platnu


Ove godine Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda kao organizatori festivala pripremili su bogat program koji sadrži 55 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz preko 25 zemalja sveta.

Među njima treba posebno izdvojiti belgijski film „Mixed Kebab“ o mladom Turčinu koji odlučuje da živi sa drugim muškarcem umesto da se oženi, američki dokumentarac „I am Divine“ o legendarnom Glennu Milsteadu poznatijem kao Divine, zvezdi ranih radova Johna Watersa, turski dokumentarac „My Child“ o roditeljima LGBT dece i njihovom aktivizmu u Turskoj, grčki igrani film „The Guide“ o turističkom vodiču koji vodi grupu studenata arhitekture kroz Atinu, španski igrani film „For 80 days“ o ljubavi dve prijatelji iz mladosti između kojih se javlja ljubav posle 50 godina, izraelski igrani film „Snails in the Rain“ o mladom studentu koga progoni anonimno ljubavno pismo koje mu je poslao drugi muškarac, nemački dokumentarac „Rent Boys“ o muškarcima seks radnicima iz Berlina u režiji Rose von Praunheim i mnogi drugi. Merlinka festival svake godine dodeljuje nagradu „Dorotina cipelica“ za najbolji kratki film. Detaljniji program dostupan je na sajtu www.merlinka.com.

Nakon Beograda, Merlinka festival će u 2014. godini gostovati u Sarajevu i Podgorici.

Četvrtak, 12. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

orgazamOrgazam
La Petite Mort
Režija: Jolanda Suter, Roswitha Heer
Švajcarska, 2013.
Kratki film (Queer)
Trajanje: 6 min.

Senzualni okršaji voća i povrća. Seks između vitaminskih bombi. Orgija za vegane u 7000 frejmova.

Svetica

Svetica
La Santa
Režija: Mauricio Lopez
Čile, 2012.
Kratki flm (Trans)
Trajanje: 14 min.

Marija je 13-godišnja devojčica sa interseks karakteristikama (hermafrodit drugačije rečeno), koja je prisiljena od strane svog oca da u svetoj procesiji u svom gradu uzme ulogu Svete Marije Bogorodice jer je on ubeđen da će tako biti „izlečena“.

TRAILER „La Santa“ (The Blessed) from Mauricio López on Vimeo.

s ljubavlju vasa deca

S ljubavlju, vaša djeca
Režija: Okvir
Bosna i Hercegovina, 2012.
Kratki film (LGBT)
Trajanje: 15 min.

“S ljubavlju, vaša djeca” prikazuje lične priče pet LGBT osoba o građenju odnosa sa njihovim roditeljima i starateljima u Bosni i Hercegovini. Ovaj kratki dokumentarac istražuje narative pokvirivanja granica biološke i izabrane porodice kroz prizmu iskustva bezuslovne ljubavi, ormara, razumjevanja, podrške, hrabrosti, odbijanja, brisanja i migracije LGBT osoba. Ove lične priče su poziv svakoj osobi, roditelju, staratelju i detetu da promisli lične/političke načine građenja naših veza i zajednica unutar patrijarhalnog društva Bosne i Hercegovine.

Četvrtak, 12. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Za 80 dana

Za 80 dana
80 egunean
Režija: Jon Garaño, Jose Mari Goenaga
Uloge: Itziar Aizpuru, Mariasun Pagoaga, José Ramón Argoitia
Španija, 2011.
Igrani film (Lezbejski)
Trajanje: 105 min.

Sedamdesetogodišnja Axun dobija poziv iz bolnice da preuzme brigu o bivšem zetu koji je ozbiljno povređen u saobraćajnoj nesreći. Na njeno iznenađenje žena koja vodi računa o drugom pacijentu u istoj bolnici je Maite, njena najbolja drugarica iz mladosti. Nisu se videle preko 50 godina. Viđanja u bolnici će pokazati da je prijateljstvo koje su imale kao mlade je još uvek postojeće. Njihovo prijateljstvo je pre pedeset godina bilo specijalno a i danas će ista osećanja izaći na površinu. Njih dve se zabavljaju dobro u društvu jedna druge sve dok Axun ne sazna da je Maite autovana lezbejka. Axun potom počinje da preispituje svoja sopstvena osećanja prema Maite. Da li je njihovo prijateljstvo kada su bile mlade bilo i više od prijateljstva? Postoji li negde ta tanka linija koja razdvaja prijateljstvo i žudnju? Sada kad Axun ima 70 godina, da li će se usuditi da pređe tu liniju?

Petak, 13. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

margaritas

Margarite
Margaritas
Režija: Mayté Richter
Nemačka, 2013.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 12 min.

Subota veče u koktel baru. Čaše se sudaraju, služe se ledene margarite, svi su opušteni osim Rite. Ona nervozno čeka na svoj prvi sudar na slepo. A onda sudar kreće sasvim suprotno od očekivanog.

MARGARITAS – Trailer from May Ti Margaritas on Vimeo.

kraljica mojih snova

Kraljica mojih snova
The Queen of My Dreams
Režija: Fawzia Mirza, Ryan Logan
Uloge: Mouzam Makkar, Fawzia Mirza
SAD, 2012
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 3 min.

Kao devojčica, Fawzia Mirza je pala pod uticaj Bolivudskih filmova i njihovih heroina sa sve njihovim ljubavnim obećanjima i ženstvenom perfekcijom. Ali kao odrasla ona gleda preko ramena i zamišlja romantičnu priču klasičnog filma „Aradhana“ u sasvim drugačijem svetlu.

Petak, 13. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

dete moje

Dete moje
My Child
Režija: Can Candan
Turska, 2013.
Dokumentarni film (LGBT)
Trajanje: 81 min.

„Dete moje“ je dokumentarac o veoma hrabroj i inspirativnoj grupi majki i očeva u Turskoj koji su roditelji dece koja su LGBTI. Ne samo što su svi oni prešli težak put u prihvatanju svoje dece već su preduzeli sledeći korak u tome da svoja iskustva dele sa ostalim LGBTI familijama kao i sa samom javnošću. U dokumentarcu „Dete moje“ sedmoro roditelja intimno dele svoja iskustva sa gledaocima dok redefinišu pojmove toga šta znači biti roditelj, porodica, i aktivista u konzervativnom, homofobičnom i transfobičnom društvu.

Subota, 14. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

zivot obicnog tempa

Život običnog tempa
Režija: Aleksandar S. Kalezić
Srbija, 2013.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 7 min.

Priča o tajnoj ljubavi dve devojke. Priča o sakrivanju istine sopstvene seksualne orijentacije. Priča o svim devojkama koje iz straha od osude okoline odlučuju da žive život koji nije njihov, u kom one nisu ono što celim bićem zapravo jesu. Priča o borbi. Priča o strahu. Priča o ljubavi. Priča o dodiru. Priča o nežnosti. Priča o bolu. Priča o razočarenju. Priča o nemanju hrabrosti. Priča o neprihvatanju. Priča o meni. Priča o tebi. Priča o snu u kom jedino možemo da živimo život običnog tempa.

svet u glavi

Svet u glavi
Il mondo sopra la testa
Režija: Peter Marcias
Italija, 2013.
Kratki animirani film (LGBT)
Trajanje: 11 min.

Film se dešava u Kalgariju na Sardiniji, u izmišljenom svetu gde politički lideri imaju apsolutnu moć. U tom svetu se može desiti da grupa gejeva, lezbejki i trans ljudi kidnapuje političkog diktatora i zahteva otkup za njegovo puštanje. Ali, da li oni koji žive u licemerju i oni kojima je laž osnova uspeha, ikada mogu biti iskreni?

Nedelja, 15. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Tsuyako
Režija: Mitsuyo Miyazaki
Uloge: Sachiko Katsumata, Miho Fujima, Sonoe Mizoguchi
Japan, 2011.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 25 min.

U post-ratnom Japanu Tsuyako živi prezahtevan život radnice u strugari, poslušne žene i voljene majke. Kada se njena ljubavnica iz prošlih vremena, Yoshi, iznenada pojavi, ona budi ponovo strast koju je Tsuyako sakrivala i branila sebi da je oseti nakon njihovog rastanka. Kada Yoshie vidi kako porodica tretira Tsuyako, ona je moli krenu i žive zajedno kao što su oduvek maštale. Tsuyako mora da bira između obaveza kao žene i obećanja slobode, dok se bori sa time da ne naruši tradiciju Japana i da osramoti svoju porodicu.

Društveni leptir
Social Butterfly
Režija: Lauren Wolkstein
Uloge: Camille Claris, Ulysse Grosjean, Anna Margaret Hollyman
Francuska, 2013
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 15 min.

Chloe, mlada tinejdžerka iz Francuske, dobija iznenadnu posetu tokom svog osamnaestog rođendana.

Social Butterfly Trailer from Lauren Wolkstein on Vimeo.

Nedelja, 15. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Muškarac za jedan dan
Man for a day
Režija: Katarina Peters
Nemačka, 2012
Dokumentarni film (Trans)
Trajanje: 96 min.

Pojavljivanja na scenama širom sveta aktivistkinje za rodna pitanja Diane Torr su legendarna. Tokom zadnjih trideset godina fokus performansa ove umetnice bio je eksploracija umetničkog, teoretičkog kao i praktičnog aspekta rodnog identiteta. Katarina Peters je učestvovala i posmatrala radionicu u Berlinu koju je Torrova držala, a u kojoj je grupa slobodoumnih žena bila udružena u tome da otkriju tajnu muškosti. Šta je ono što čini muškarca muškarcem a ženu ženom. Gde je najpreciznije rodni identitet formatiran? Koliko je u svemu tome priroda a koliko uzgoj? Svaka od radionica Torrove predstavlja otvoreni laboratorijski eksperiment u društvenom ponašanju u kome se postavlja pitanje. Publika ima uvid u intimni život učesnika radionice pre, tokom i nakon njihove transformacije u novopronađene ljude.

Ponedeljak, 16. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Atipican par

(A)tipičan par
Režija: Maša Zia Lenárdič, Anja Wutej
Uloge: Maša Zia Lenárdič, Anja Wutej
Slovenija, 2012.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 6 min.

Tipičan dan u tipičnom životu tipičnog lezbejskog para koji pokušava da iskomunicira svoj put kroz njihovu tipičnu vezu. (A)tipična nota: Film je snimljen, režiran, produciran i odigran od strane samo dvoje ljudi.

(A)Typical Couple – Teaser from Queer Artivism on Vimeo.

kafa-pita

Kafa i pita
Coffee & Pie
Režija: Douglas Horn
Uloge: Sophia Takal, Amy Seimetz, Karen Chamberlain
SAD, 2011.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 15 min.

U ovoj samoprozvanoj anti-romantičnoj komediji, a ipak nekako neritmičnoj ljubavnoj priči, par June i October raskidaju. Manipulativna June se krije iza svoje moralne superiornosti koja opravdava raskid. Prevarena October uči od konobarice sa iskustvom, Billy-Jean, da se osveta najbolje služi uz – pitu. Film sladak i kratak kao pita da u njemu uživaju svi.

Coffee & Pie Trailer from Andrew Stoneham on Vimeo.

Ponedeljak, 16. decembar 2013. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Da, uzimam

Da, uzimam!
I do
Režija: Glenn Gaylord
Uloge: Jamie-Lynn Sigler, Alicia Witt, Maurice Compte
SAD, 2013.
Igrani film (Gej, lezbejski)
Trajanje: 91 min.

Gej Britanac u Njujorku gubi svoja prava imigranta i ženi se svojom najboljom prijateljem kako ostao u zemlji. Ali, kada njegov dečko biva prisiljen da napusti zemlju na njemu je da bira da li da krene s njim ili ostane u Americi. Film se bavi problematikom bračne jednakosti u SAD kroz prizmu prava imigranata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>