Letonski ministar spoljnih poslova: ‘Ponosno objavljujem da sam gej’

Kategorija: Vesti / Datum: novembar 7, 2014

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevics u četvrtak je javno obznanio da je gej i tako postao prvi istočnoevropski političar koji je izišao „iz ormara“


Vest su preneli brojni svetski mediji, a Washington Post njegov je čin proglasio „ogromnim korakom napred za gej prava u Istočnoj Europi“.

Foto: Wikimedia via creative commons

Foto: Wikimedia via creative commons

Rinkevics je jedan od najpopularnijih letonskih političara, međutim vrlo se malo znalo o njegovom privatnom životu jer je dugo odbijao govoriti o tome. Objavu je odlučio da podeli sa svetom putem Twittera, kratkom porukom: „Ponosno objavljujem da sam gej… srećno svima…“.

rinkevics_twitter

Ako su neki i sumnjali u autentičnost te objave, Rinkevicsov portparol je te sumnje otklonio potvrdivši njenu istinitost.

Rinkevicsevo autovanje važan je korak za Letoniju koja je još 2005. ustavom zabranila istopolne brakove, nakon što je u Rigi održana prva Parada ponosa. Ove je godine pak letonski EU zastupnik Robert Zile citirao amandman nacionalnog ustava kao opravdanje da glasa protiv izveštavanja o evropskoj strategiji LGBT prava.

Rinkevics je najavio i kako će se založiti za priznavanje istopolnih zajednica u svojoj zemlji: „Znam da će to izazvati histeriju, ali ponosan sam što sam gej“, poručio je.

Izvor: Washington post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>