Kvir turističke destinacije: 10 najboljih u svetu

Kategorija: LezKULTura / Datum: novembar 12, 2014

1. Kopenhagen, Danska

Domovina Lego kocki i nordijske huhinje, Danska je malo manje poznata po tome što je 1998. napravila istorijski čin priznavši istopolni brak, i tako postala prva zemlja u svetu koja isti priznaje. A u srcu Danske je njena opuštena, starinskom kaldrmom pokrivena prestonica, Kopenhagen.

kpenhagen

Najstariji gej bar u Evropi nalazi se u Kopenhagenu, Centralhjornet. Počeo je sa radom 1950-ih; tu je i hipsterska četvrt Vesterbro, koja je ujednoi kvart crvenih fenjera. Jedna od najtolerantnijih zajednica Evrope, Kopenhagen ima živu modnu scenu koja često gazi po ivicama prihvatljivog, briljantne koktel barove, sjajne gej frendli butike i vrhunski smeštaj, a kalendar je nakrcan lgbt događajima u naj-gej-frendli mestu na svetu!

Sa 105.6m, City Hall Tower je najviša zgrada u Kopenhagenu pruža savršen pogled na grad. Ove 2014. godine jedan od gradskih trgova preimenovan je u Trg Duge u čast jednakosti svih ljudi na svetu. (visitcopenhagen.com).

2. Novi Zeland

Zemlja dugih belih oznaka poznata je po toleranciji i inkluzivnim politikama prema LGBT zajednici. Godine 1998. Novi Zeland je bio prva zemlja gde su se koristile oznake „gay/lesbian friendly“ referišući na lokale, firme i stambene lokalitete, što se danas praktikuje širom sveta. Od suptropskog severa do glečerima prekrivenog juga, zemlja nudi neviđeni broj LGBT frendli prebivališta.

Od priznavanja istopolnog braka 2013. godine, Novi Zeland se ljubiteljima Pacifika i manje progresivne Australije aktivno reklamira kao LGBT frendli destinacija. Omiljeni događaj u queer kalendaru je Gej-Ski nedelja u Kvinstaunu koja je deo Zimskog Prajda.

novi zeland2

Zimski prajd dešava se u julu ili avgustu – zima na južnoj hemisferi je onda kad je na našoj, severnoj, leto. (gayskiweekqt.com).

3. Toronto, Kanada

Toronto nastavlja da bude meka za LGBT turiste iz Severne Amerike, a Kanada je najprogresivnija nacija kad je posredi odnos prema LGBT populaciji.

Tzv. Selo u Torontu, locirano u LGBT frendli enklavi Toronta, prepuno je galerija, pozorišta i LGBT frendli lokala. Tu se dešava proslava Nedelje ponosa, Parada ponosa, Lezbejski marš, a odskora će se nakon decenija cvetanja LGBT subkulture tu naći i prvi LGBT frendli sportski centar.

toronto

Međutim, ako dolazite ovde na zabavu za Noć veštica, zaboravite kostime kostura i veštica i dođite u punom dragu ili obučeni kao Ledi Gaga. (churchwellesleyvillage.ca).

4. Palm Springs, SAD

Oko 100 milja jugoistočno od Los Anđelesa nalazi se raj za ljubitelje sunca gde sunce sja skoro cele godine, gde se sve što je queer ohrabruje i podržava.

Palm Springs pruža LGBT turistima brojne mogućnosti za zabavu napolju, odličan šoping i hranu, i najbolje bazene na svetu.

palmsprings

Palm Springs nudi najveći broj isključivo muških ili ženskih smeštaja na svetu (od kojih su mnoga otvorena i za nudiste). Spakujte zaštitu od sunca i krenite, momci i devojke, iskoristite najviše moguće od njegove vreline! Za momke – jedan od najstarijih polu nudističkih smeštaja u Palm Springsu je Escape Resort sređen u stilu 1950-ih, (escapepalmsprings.com), a za devojke preporučujemo španski kolonijalni hotel Kazita Lakita (casitaslaquita.com).

5. Sitges, Španija

Priobalni grad Sitges nalazi se 35 km jugozapadno od Barselone i tu se nalazi najstariji gej disko klub u Španiji, otvoren 1980-ih godina. Sada je deo evropske „Velike četvorke“ destinacija za kvir turiste. Dugačke peščane plaže na kojima odeća nije obavezna omiljene su među momcima, ali šaroliki kalendar događaja nudi zabavu celoj LGBT zajednici.

sitges

U „Velikoj četvorci“ su takođe Mikonos, Gran Kanaria i Ibica, što su i glavna stajališta svih gej krstarenja Mediteranom. (za više informacija – gaywelcome.com).

6. Berlin, Nemačka

Berlin je mesto gde se može okusiti svaki fetiš o kome sanjate. Ovde se da videti divlja strana Nemačke, a Berlin se diči živopisnom istorijom koja je bila otvorena za kvir osobe još od zlatnih 1920-ih. Distrikt Šenberg (gde se dešava Prajd), Krojcberg i Prenclauerberg nude brojnne klubove, barove i restorane koji su gej frendli. Pošto grad nikad ne spava, žurka se nikada ne završava.

berlin

Avanturistima preporučujemo Uskršnju nedelju fetiša i festival kože i BDSM-a Folsom Europe. (folsomeurope.info).

7. Skiatos i Mikonos, Grčka

Od kada je Džeki Onazis počela da obilazi Grčko ostrvo Mikonos 1970-ih, gej muškarci su navalili na ostrvo belo okrečenih kuća i cvetnih dvorišta, tražeći glamur i poznato Mediteransko sunce. Za manje hedonistički nastrojene LGBT turiste, raj mogu pružiti i peščane plaže, kristalno čista voda i autentično grčko iskustvo Skiatosa.

mikonos

Hotel Elysium, sređen u stilu tzv. butik hotela idealno je gej frendli mesto za sve one koji su bacili oko na Mikonos. (elysiumhotel.com).

8. Nju Jork, SAD

Kasnih 1960-ih u Grinič Vilidžu odigrala se Stounvolska pobuna, koja je sinonim za nastanak modernog pokreta za gej prava. Neverovatno inkluzivne zajednice Vest Vilidža, Čelzija i naselja poznatog kao Paklena Kuhinja na Menhetnu nude brojne mogućnosti gej frendli smeštaja.

Nju Jork je prepun LGBT znamenitosti kao što je Kristofer Strit, srednja škola Harvi Milk osnovana za LGBT ljude, Lezbejski arhiv i, naravno, Brodvej i Pozorišni distrikt.

njujork

A ukoliko u Velikoj Jabuci planirate i da se venčate, pogledajte stranicu bit.ly/NYsamesex.

9. Rejkjavik, Island

Najsevernija prestonica na svetu, Rejkjavik je često opisan kao jedno od najprijateljskijih mesta i najinkluzivnijih zajednica na planeti. Sledeće godine Rejkjavik će održati svoj 17. Gay Pride marš, što će reći da je to jedan od najstarijih u Evropi, ali i 11. Bears on Ice festival koji slavi grubu mušku homoseksualnost. Island je takođe domovina nekih od najprogresivnijih zakona na svetu. Istopolnim parovima su 2006. godine bez ograničenja postala dostupna sva prava kao i heteroseksualnim.

island

Razgledajte vodopade, divlje vulkane ili uživajte u geotermalnim lagunama – to je san svakog ljubitelja dobre avanture. Da biste otišli na Bears on Ice festival, morate se registrovati (bearsonice.org).

10. Montevideo, Urugvaj

Ulazak ove destinacije na listu 10 najboljih kontroverzan je shodno broju konzervativaca u latinoameričkim zemljama. Međutim Urugvaj, najmanja južnoamerička nacija, najprogresivnija je od svih. Urugvaj je 2013. godine postao prva latinoamerička nacija koja priznaje istopolni brak, a homoseksualnost je dekriminalizovana još daleke 1934.

montevideo

Opuštena atmosfera glavnog grada Montevidea, savršena je za odmor uporedivši je recimo sa gužvama i užurbanošću Buenos Airesa. Iako su progresivni kad je po sredi zaštita prava LGBT osoba, ne preporučuje se preterano pokazivanje nežnosti u javnosti, van mesta namenjenih LGBT osobama.

Priredila: D.B.
Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>