Koordinatorka Labrisa učestvovala na samitu u Vašingtonu: Uticaj SAD-a na ljudska prava širom sveta

Kategorija: Lobiranje / Datum: decembar 7, 2013

Koordinatorka Labrisa učestvovala na panelu „Šta može SAD da učini da poboljša stanje ljudskih prava širom sveta“, u Vašington DC-u gde je 4. i 5. decembra 2013. godine održan samit organizacije Human Rights First pod nazivom „American Ideals. Universal values“


Na samitu organizacije Human Rights First pod nazivom „American Ideals. Universal values“ učestvovalo je blizu 400 učesnika (političara, advokata, profesora, biznismena, vojnih lica, članova kongresa kao i međunarodnih aktivista za ljudska prava). Sa sedištem u Njujorku i Vašingtonu, Human rights First je međunarodna, neprofitna organizacija za zaštitu ljudskih prava, koja blizu 30 godina svoju apsolutnu nezavisnost obezbeđuje tako što ne prima donacije od strane države.

Jovanka_Todorovic_insert_Washington_Blade_by_Michael_K_Lavers

Koordinatorka Labrisa učestvovala je na panelu zajedno sa aktivistkinjom iz Rusije, Masom Gerson, Kaspars Zalitistom, LGBT aktivistom iz organizacije Mozaika iz Letonije, Ileanom Ros Lehtinen, kongresmenkom iz Floride. Igor Kochetkov je takođe bio predviđen za govornika ali nije bio u mogućnosti da prisustvuje samitu jer je neposredno pred put dobio pretnje te zbog odgovornosti i solidarnosti prema kolegama nije želeo da napušta Rusiju.

Panel na kome je aktivistkinja Labrisa govorila „How should the United States advanced the human rights of LGBT people around the world?“ moderirao je Johnatan Capahart, novinar i član uredništva Washington Posta.

Koordinatorka Labrisa je napravila opšti osvrt na stanje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji uz isticanje Labrisovih dotsignuća ali i dostignuća drugih LGBT organizacija, a publiku i moderatora je najviše interesovalo koliko je pritisak i podrška SAD-a uticala na stanje ljudskih prava u Srbiji danas i uopšte koliko je međunarodna podrška bila presudna za sve što je Labris postigao u proteklih 18 godina svog postojanja. Tim Human rights first organizacije zadužen za medije je sa predstavnicom Labrisa snimio video prilog koji je stavio akcenat na saradnju LGBT organizacija u Srbiji sa Ambasadom SAD-a u Beogradu.

Ukupno 13 panela tokom dvodnevnog samita bavilo se pitanjem zaštite branitelja ljudskih prava širom sveta i uloge SAD-a u tome, podsećanjem na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima usvojenu pre tačno 65 godina, kao i paralelom između aktivizma koji je pre 50 godina vodio Martin Luter King i onog koji vode aktivisti danas.

Jedan od panela bio je posvećen pitanju budućnosti religijskog pluralizma na Bliskom istoku, dok su se drugi paneli bavili pitanjem slobode u internet prostoru, zatim trgovinom ljudima i ulogom koju SAD-a treba da preuzmu po pitanju sprečavanja tog fenomena.

Posebnu pažnju i interesovanje svih prisutnih na samitu, izazvalo je obraćanje nacionalne savetnice za bezbednost, Susan E. Rice, stalne predstavnice pri UN i članice kabineta predsednika Obame.

U kratkom razgovoru sa aktivistima iz Bahreina, Letonije i aktivistkinjom iz Srbije, savetnicu je najviše interesovala saradnja sa ambasadama SAD-a u pomenutim zemljama kao i mogućnost unapređenja iste. Koordinatorka Labrisa je je istakla da je saradnja sa predstavnicima ambasade SAD-a u Beogradu izuzetno dobra i da LGBT aktivisti pored finansijske podrške dobijaju i podršku na raznim konferencijama koje organizuju kao i uličnim manifestacijama i protestima.

Iz Vašingtona za Labris,
Jovanka Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>