Kolumna: Uradi sama (drugi put)

Kategorija: featured, Handy dyke, Kolumna / Datum: jul 10, 2013

Piše Andjela Tomić (majstorica ili handy dyke)

Nema ništa lepše na svetu od pravljenja zimnice. Taj fantastični vid skladištenja vitamina za one dane kada su nam najpotrebniji datira od davnina. Naravno, svaka od nas voli drugačiji ukus, i svaka ima svoj lični recept za spremanje.

Osim čistih tegli i osmišljenih etiketa, važno je imati dobro povrće, a nekada i voće. Zašto se ograničavati sa ukusima? Neka od vas će sada reći, pa ako koristimo voće, to onda nije zimnica, već slatko, no moram da vas podsetim da je u queer svetu jedini limit kreativnost osobe, u stvari kako i šta osećamo.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Krenimo redom. Tegla! Teglu ne možemo da biramo. Ona nam je dodeljenja na rođenju. Možemo promeniti poklopac, recimo, ofarbati ga, staviti tkaninu i gumicu preko, okačiti etiketu ali dimenzije tegle su takve kakve jesu i tu nam nema mnogo pomoći. Možda ponekad pomislite da je preniska ili previsoka, međutim to stvarno nema veze sa bilo čim, vaša tegla je uvek čarobna kakvih god dimenzija bila. Verujte, u svaku teglu, koje god veličine bila, možete da zapakujete sve što osećate da treba. Postoje izvesni slučajevi, srećom oni su vrlo retki, kad izgled i dimenzije tegle predstavljaju kočnicu u daljem spremanju zimnice. Tada vam je potrebna pomoć osobe koja može da prekroji teglu, dakle da reže staklo ili da ga greje na visokim temperaturama. Kao što sam napomenula, u ovim retkimm slučajevima, kompletna priprema zimnice mora da sačeka neko vreme dok se ne otkloni taj prvobitni problem vezan za samu ambalažu.

Čišćenje tegli

Ovo što ću sada napisati često predstavlja najveći problem, uglavnom kod hetero življa s obzirom da nisu primorani da dobro razmisle pre nego što krenu da slažu povrće ili voće u teglu: teglu je važno dobro oprati i potpariti! Očistiti i dekonstruisati od svega što je pokupila usput u transportu. Ta dekonstrukcija u stvari je i najteži deo procesa pravljenja zimnice jer čistota tegle mora biti 100%. Ako to ne uradite kako treba rizikujete da se kasnije na nekom delu vašeg identitera razvije plesan koju naravno kašičicom možete da odstranite, no kao što kažu – bolje sprečiti nego lečiti. Zato, još jednom podvlačim – dobro pripremite teglu pre nego što krenete da slažete svoj identitet. Čišćenje tegle ponekad može da potraje ali koliko god vremena provedete u tom procesu dekonstrukcije bakterija na zidovima tegle, verujte da nije uzalud i da je to takođe kvalitetno utrošeno vreme. Takođe, u toku čišćenja razviće se nove ideje i emocije, postajaće vam sve jasniji vaš izbor zimnice koju u teglu želite da stavite.

Osvrnula sam se malo pre na hetero živalj, i pomenula da oni najčešće ne čiste svoje tegle. Pokušaću da objasnim zašto to tvrdim. Pošto su populacijski više zastupljeni, čini mi se da se kvantitetom gubi kvalitet, tako da je cela procedura pakovanja njihove zimnice malo više ubrzana, potpomognuta medijima, društvenim dogmama i zaista potrebno im je daleko više truda da sagledaju suštinu ideje čiščenja tegli. Sa druge strane, živalj obojena duginim bojama, srećom ima tu prednost da je od malih nogu primorana da razmišlja više o svojoj tegli, zimnici, o tome kako će da je složi, tako da, iskrena da budem tu prednost treba zgrabiti i iskoristiti. To je veliki poklon, i šteta je da propadne. Naravno, postoje slučajevi da tegla duginih boja bude okružena onim hetero teglama, i da prosto bude u zabludi i da previdi svoje boje ili da je okruženje, mediji, primoraju da učini ono što ne želi sa svojom teglom. U takvim slučajevima pri kasnijem čuvanju zimnice, potrebno je izbaciti sve iz tegle, opet potpariti, dekonstruisati… Ovog puta mnogo pažljivije i sa više posvećenosti složiti svoju zimnicu.

Nikada nije kasno da se zimnica rekonstruiše i postavi tako da bude u skladu sa teglom u kojoj se nalazi, na radost i sreću vlasnice.

Priprema zimnice

Krećemo sa pripremom. Povrće (ili voće), ili je možda najbolji termin – plodove prirode, prvo izaberemo po sosptevnom nahođenju i preferencijama, a zatim operemo. Važno je da osnovi, temelji našeg identiteta budu čisti i snažni, da na njih možemo uvek da se oslonimo, a dobri temelji će nam obezbediti bolju stabilnosti i razvoj.

Način seckanja i oblici koje ćete kreirati u potponosti su prepušteni vašoj mašti. Limit ne postoji. Važno je da sve bude sveže i mirisno. Uzimamo samo one delove, sorte i parčiće koji nama u potpunosti odgovaraju. Recimo ako volite jabuku, a ne volite semenke, naravno da ćete uzeti samo one u kojima nema koštica, no ako pak volite semenke, njih ćete ubaciti u teglu. Vrlo jednostavno.

Foto: creativejewishmom.com via creative commons

Foto: Creative jewish mom via creative commons

Kad počnemo da slažemo u teglu, donji sloj moramo da napravimo tačno od onoga povrća ili voća koje nam najviše prija, ono koje osećamo kao temelj svog identiteta. Ne žurite, proces započinjete onda kad osetite da je pravi trenutak. Ukoliko krenete ranije i pogrešite, moraćete, kao što sam gore pomenula da ispraznite sve i počnete od nule. Ovako, ako vam je osnova dobra, uvek ima dovoljno prostora za kasnije blage korekcije.

Izrada etikete

Tokom punjenja tegle, možete okačiti neki naziv, možda trajan, a možda samo privremen, možete menjati nazive, ili na kraju ostaviti teglu bez etikete. To je na vama. I pored toga što nema potrebe ze etiketiranjem u toku slaganja identiteta mnoge devojke, žene odluče da okače nešto tipa „buč“ ili „fem“, „andro“, „dajk“, jer time pomažu sebi u definisanju baze. U potpunosti podržavam ispisivanje etikete ako je reč samo o fazi, ali nikako ne treba ograničiti sebe prostim definisanjima, jer time upravo navodimo sebe da izgledamo onako kako većina (hetero) populacije očekuje od nas. Izvinite na blagim hetrerofobičnim izjavama, ali to je samo u svrhu lakšeg razumevanja pripremanja zimnice.

Foto: Rich mackey via creative commons

Foto: Rich mackey via creative commons

Dakle, ta osnova je ono što čini vas. Možda je dobro u taj temelj usaditi boje duge, ako ih već osećate bliskima. Kad postavite prvi sloj možete nastaviti dalje da slažete ili možete napraviti pauzu, staviti poklopac i nastaviti kasnije kad otkrijete koji je sledeći nivo.

Tako redom punite i slažete nivo po nivo. Jednom ćete stići i do vrha a tamo, na samom vrhu nalaziće se ono voće ili povrće koje je lako zameniti. Možete to čak nazvati sezonskim, ili sitnim modifikacija identiteta kroz odrastanje i sazrevanje. Kad kažem odrastanje, to može biti bilo koji period života, ne mislim na fizičko odrastanje, već ono unutršnje.

Nema preciznog recepta

Ako ne složite sve kako osećate i ako slažete prema tuđim uputstvima i nekim matricama, receptima napravljenim od strane drugih, nikada nećete naći sebe niti možete imati stabilan identitet. Uvek će se tu pojaviti neko ko će vam objašnjavati da nije trebalo da stavite to tako, i da treba da promenite. Pametnjakovići i pametnjakovićke koji/e objašnjavaju kako se pravi zimnica, često zbog slabosti sopstvenog identiteta, menjaju i čeprkaju po svojoj tegli bez reda i jedino što tako mogu da dobiju totalni haos. Nema pravila, nema recepta, zimnicu pravite sami po svom osećaju. Kad je jednom složite niko više neće moći da vas poremeti ili da vam objasni da nešto niste dobro složili, ako takve kometare i čujete negde, krajičkom uha, samo ćete se nasmejati onako šeretski.

Svaka od nas se ponosi svojom gotovom zimnicom. Ponosne smo na to ko smo i šta smo. Rado pokazujemo složenu teglu i imamo veliki osmeh ponosa na licu, jer znamo koliko smo vremena, truda, emocija, sebe uložile i tu jednu slatku, finu, čarobnu teglu života.

Nema lepšeg osećaja, nego kad takvu jednu čarobnu teglu stavite na prozor, da je svi vide, i onda onako obasjana suncem počne da zrači u duginim bojama.

 

 

__________________________________________________Piše: Anđela Tomić, Majstorica ili handy dyke

Foto: Labris

Foto: Labris

1971. godine na putu ka porodilištu ispustila je roda, zato je u detinjstvu imala problem sa identitetom, što se kasnije pokazalo kao dobro, jer je utočište našla u umetnosti i matematici, tačnije filmu i programiranju. Svet je upoznala sa više strana, no glavna alatka za menjanje sveta joj je queer feminizam i lezbejski aktivizam uz primenu modernih tehnologija i drevnih učenja o samospoznaji. Vise nego ponosna majka jednog prepametnog deteta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>