Kako nastavnici mogu da pruže podršku transrodnim učenicima

Kategorija: Diskriminacija u udžbenicima, Edukacija / Datum: mart 24, 2015

Istraživanje pokazuje da 90 % zaposlenih u osnovnoj i srednjoj školi nije prošlo obuku za pružanje podrške LGBT učenicima. Nastavnica Eli Džordž istražuje kako da svoju učionicu učinite sigurnom i inkluzivnom


Dok u prosečnoj srednjoj školi ima dovoljno lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih učenika (LGBT) da se formiraju dva puna razreda, prema izveštaju organizacije Stounvol 90 % nastavnika i vannastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama prijavilo je da nije prošlo nikakvu obuku za pružanje podrške LGBT učenicima.

Stvaranjem bezbednog okruženja za transrodne učenike šalje se poruka prihvaćenosti u školama. Fotografija: Alamy

Stvaranjem bezbednog okruženja za transrodne učenike šalje se poruka prihvaćenosti u školama. Fotografija: Alamy

Mnogi nastavnici mogu da imaju problema jer ne znaju kako najbolje da pruže podršku učenicima, posebno jer ne postoje nikakvi propisi.

Nastavnici mogu da koriste ove relativno jednostavne tehnike da bi obezbedili osnovni nivo prihvaćenosti i brige za transrodne učenike u razredu:

Preispitajte svoje pretpostavke

Često ćete čuti zaposlene da kažu: „U našoj školi nema transrodnih đaka“, nesvesni činjenice da se mnogi transrodni učenici nisu autovali. Nastavnici nisu posebno obavešteni o učenicima koji rano ulaze u proces promene pola – u slučajevima kada se prepisuju blokatori pubertetskih promena, koji sprečavaju hormone da razviju sekundarne polne karakteristike. Ostali učenici možda ne žele da se autuju ili to rade pojedinačno. Ipak, zbog nedostatka informacija po pitanju transrodnosti i identiteta mnogi učenici ne mogu da nađu pravi jezik kojim bi ispoljili svoja osećanja.

Važno je da nastavnici stvore bezbedno okruženje za transrodne učenike, bez obzira na to da li smo svesni trans osoba u našim školama. Ovo omogućava učenicima koji se preispituju da istražuju svoju rodnost i šalje poruku svim učenicima da su prihvaćeni.

Odbacite raspored sedenja dečak-devojčica

Učenici često prijavljuju da je najstresnija situacija raspored sedenja dečak-devojčica. Za učenike koji se ne uklapaju u dvojni sistem rodnosti (koji se ne osećaju ni kao muško ni kao žensko) ovakva grupisanja potpuno negiraju njihov rod. Kao što jedanaestogodišnjakinja Sem kaže: „Svaki put kada nam kažu nešto poput „po dva dečaka, dve devojčice u grupi“ znam da to znači da moram da se pretvaram da sam devojčica ili ću imati problema. To me samo podseća na to da niko ne vidi ko sam zaista.“

Jednom kada upoznate svoj razred, raspoređivanje učenika prema sposobnostima, ciljevima ili trenutnim ocenama ili da bi se uticalo na ponašanje, prilično je lak posao. Do tada, zamolite učenike da sede pored nekoga koga ne poznaju, po datumu rođenja ili po abecednom redu. Raspored sedenja takođe može da se koristi da bi se smanjilo nasilje, uključujući i transfobno nasilje, tako što bi ranjivi učenici sedeli pored saosećajnih vršnjaka.

Prepoznajte transfobiju i borite se protiv nje

Mnoge škole su danas stručne u borbi protiv sveprisutne mikroagresije „to je tako gej!“ Sa druge strane manje smo obučeni za borbu protiv transfobije ili čak za prepoznavanje iste. Najčešće se učenici obraćaju jedni drugima u pogrešnom rodu kao vid „zadirkivanja“. Tipičnije za dečake, ovo ima korene u uzgrednoj mizoginiji i može biti pogubno za mlade trans učenike.

Poruke iz medija se brzo upijaju i učenici su često izloženi transfobiji a da toga nisu ni svesni. Uz popularne emisije, kao što je RuPolova „Drag Race“ i šturim izveštavanjima medija o poznatim transrodnim ličnostima, kao što je di džej Stefani Herst, učenicima se šalje poruka da je takvo ponašanje prihvatljivo, čak smešno.

Ključna stvar je obrazovati učenike zbog čega je to štetno. Shvatila sam da je najjednostavniji način i najefikasniji: pretpostavite da je u pitanju neznanje, a ne netrpeljivost i objasnite zašto je to uvredljivo. Ja obično započnem rečima: „Znam da verovatno ne mislite tako, ali…“

i završim „tako da, potrudite se da tačno izrazite svoje mišljenje.“ Kada ste jednom objasnili, usvojite politiku nulte tolerancije na transfobiju u budućnosti. Kao i sa svim oblicima upravljanja ponašanjem, ključ je u istrajnosti: borite se svaki put. Neće biti potrebno mnogo vremena da shvate poruku da ne dozvoljavate transfobne opaske u razredu i tako ćete stvoriti bezbednije okruženje za transrodne učenike.

Koliko je važno ime?

Važno je poštovati učenikov izbor imena. Trans učenicima ovo šalje važnu poruku da bez sumnje prihvatate njihov identitet. U trans zajednici, nečije ime pri rođenju je poznato kao „mrtvo ime“ i ne bi trebalo da se koristi.

Korisno je ažurirati i voditi evidenciju o rasporedu sedenja za nastavnike na zameni. Neki programi za evidenciju vam omogućavaju da izlistate omiljena imena učenika i, kako mnoge mlade trans osobe nisu u mogućnosti da zakonski promene ime, izuzetno je važno da to koristite gde god možete.

Obezbedite bezbedne prostorije za trans učenike

Odlazak u toalet može biti stresan za trans učenike. Jedna studija pokazuje da su toaleti, kao retke prostorije koje nisu pod nadzorom osoblja, glavna mesta za vršenje nasilja. Dok bi siledžije trebalo uvek privesti na razgovor, još jedan način da se učenicima obezbedi siguran pristup toaletu je da ih pustite iz učionice dok se njihovi drugovi raspakuju.

Pominjanje transrodnih osoba na času može pomoći transrodnim, kao i cisrodnim učenicima da pronađu uzore. Na časovima informatike, na primer, mogu da se pozabave radom pionirke Lin Konvej, a nastavnici engleskog mogu da iskoriste rad Dženet Mok za lekcije iz dokumentarne proze. Časovi drame i medija mogu da se bave ulogama Laverne Koks. Biblioteke bi možda želele da nabave knjige sa transrodnim likovima.

Vidljiva mesta se takođe mogu iskoristiti: učenici mogu da naprave sopstvene plakate ili da odstampaju neke sa sajta Rainbow Teaching. Omladinske trans organizacije često imaju prigodan materijal koji će ukazivati na to da je vaša učionica sigurno mesto na kom su svi prihvaćeni.

Eli Džordž piše pod pseudonimom.

Izvor: The Guardian

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>