Kad bi muškarci živeli u „ženskom svetu“ (VIDEO)

Kategorija: Feminizam / Datum: februar 10, 2014

Kako bi izgledao svet koji nas okružuje, kada bi bar na jedan dan muškarci i žene zamenili svoje rodne uloge?


Sredinom protekle sedmice korisnici, i pre svega korisnice društvene mreže tviter širom Francuske, ukazivali su na nesigurnost žena na ulicama. Uz haštag #safedanslarue nekoliko hiljada tvitova posvećeno je temi bezbednosti žena i neprijatnostima koje pripadnice tog pola svakodnevnoj doživljavaju na ulicama.

Majorite_opprimee_S-384020690-large

Kako je to najčešće slučaj sa društvenim mrežama, među objavljenim tvitovima našao se i kratkometražni film „Majorité opprimée“ koji je za kratko vreme postao pravi hit na internetu, piše francuski „Elle“.

U pitanju je desetominutni film koji je režirala Eleonor Purija, i koji je premijerno prikazan 2010. godine. Izmenivši rodne uloge i stereotipe koje one nose sa sobom, radnja filma prati muškarca koji na ulici biva maltretiran od strane žena.

Rediteljka Purija ubrzo je na jutjubu postavila i verziju filma sa prevodom na engleski jezik. Od objavljivanja 5. februara film je već pogledalo više od pola miliona ljudi, a priča je ubrzo prevazišla granice Francuske.

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>