Izveštaj o napretku Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj Uniji

Kategorija: Saopštenja / Datum: maj 31, 2013

Aktivistkinja Labrisa dala doprinos pisanju izveštaja o napretku Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj Uniji

Beograd, 31. maj 2013.

Kroz saradnju sa partnerskom organizacijom ILGA Europe, (međunarodna lezbejska i gej asocijacija) Labris dostavio Evropskoj komisiji izveštaj o stanju ljudskih prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i transseksualnih osoba u 2012. godini

Evropska Komisija, još od marta 2002. godine, redovno izveštava Evropski Savet i Evropski Parlament o napretku koji čine zemlje zapadnog Balkana, a od 2010. godine, koordinatorke Labrisa uzimaju učešće u pisanju izveštaja koji se odnosi na stanje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji i prisustvuju radnom sastanku na kome se pisani doprinosi izlažu (progres report).

Koordinatori krovne evropske LGBTI organizacije ILGA Europe, takođe su omogućili i radnu posetu drugim telima EU kao i telima za ravnopravnost – Directorate General Enlargement, European External Action Service, EQUINET, gde je aktivistkinja Labrisa bila u prilici da upozna zaposlene sa aktuelnim problemima i izazovima sa kojima se susreću LGBT osobe u Srbiji.
Najveće interesovanje je, kao i prethodne godine, generalno bilo usmereno ka ponovnoj zabrani Parade ponosa kao i na političku klimu oko ovogodišnje parade.

Kao izuzetno zabrinjavajuću činjenicu, aktivistkinja Labrisa je istakla sistematsko kršenje slobode okupljanja, pomenuvši pored zabrane Parade ponosa i zabranu mirnog skupa uredno prijavljenog od strane Gej strejt alijanse u Kragujevcu u junu prošle godine. Koordinatorka je pomenula sve slučajeve nasilja koji su prijavljeni LGBT organizacijama (Gej strejt alijansi i Labrisu) a posebno podvukla brutalnost napada (V.M. napadnut čekićem za meso u blizini gej kluba) i propust u radu policije (D.K. uredno prijavio preteće SMS, policija rekla da ne može da reaguje dok se nešto ne desi; u novembru D.K. brutalno pretučen).

Koordinatorka Labrisa je podsetila i na diskriminatorne izjave političara pred zabranjenu Paradu ponosa, kao i na nedostatak afirmativnih stavova i podrške od strane vladajuće strukture, ali i na nesprovođenje policijske istrage protiv onih koji su pretnjama doveli do toga da se bezbednost učesnika/ca parade proceni kao ugrožena.

Na sastanku je pomenuto i o prolongiranje sudskih procesa koji su odlukom Apelacionog suda poništeni i vraćeni na ponovno odlučivanje (Slučaj Mladen Obradović iz 2009. godine – krivično delo rasna i druga diskriminacija / Slučaj Mladen Obradović iz 2010. godine – nasilničko ponašanje na javnim skupovima)

Evropskim zvaničnicima je preneta i informacija da je SNP „Naši“ novembra 2012. godine objavio „Crnu listu nevladinih organizacija“ (gde se od 18 nevladinih organizacija nalaze i dve LGBT organizacije) i zatržio ukidanje tih 18 organizacija zbog protivustavnog delovanja.

Izveštaj, koji se objavljuje na godišnjem nivou, između ostalog sadrži:
Sažet opis odnosa Srbije i Evropske unije; analizu stanja u Srbiji u pogledu političkih kriterijuma za članstvo; analizu stanja u Srbiji na osnovu ekonomskih kriterijuma za članstvo kao i ocenu sposobnosti Srbije da sprovodi evropske standarde, odnosno da postepeno uskladjuje svoje zakonodavstvo i politiku sa pravnim tekovinama Evropske unije, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i prioritetima evropskog partnerstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>