IVANA I TEA: U Danskoj smo rezervisale vikinšku spermu i sad čekamo dete

Kategorija: Istopolna partnerstva / Datum: januar 27, 2015

Dalmatinka Ivana i Slavonka Tea u vezi su gotovo petnaest godina. Zaposlene su, situirane, zdrave, i sada žele decu. U Hrvatskoj banke sperme nema, a da je i ima, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji kaže da donori dece ne mogu ostati anonimni, već ih, jednako kao i donorke jajnih ćelija, deca imaju pravo upoznati kada napune 18 godina


Za razliku od Hrvatske u kojoj na postupak potpomognute oplodnje mogu samo bračni i vanbračni hetero parovi, kao i žene bez partnera koje leče neplodnost, u Danskoj mogu svi, i niko ih ništa ne pita. Spermu donora odabranih preko interneta dostavljaju u 80 zemalja, i to u klinike i na kućni prag.

U paketu koji stigne na kućnu adresu, na dan usklađen sa ženinom ovulacijom, nalazi se sve – od doze sperme, preko rukavica, “šprica” i ostalog, kućni set koji putuje u suvom ledu, i sa kojim je partneru ili partnerki lako rukovati, i partnerku oploditi u kućnim uslovima. Cena – od 130 do 500 eura, ne računajući trošak dostave, zavisno od doze, kvaliteta sperme, da li je donor izabrao anonimnost ili nije.

– Mi smo, jer dostave u Hrvatsku nema, po “našeg” muškarca otišle u Arhus. Pratile smo moj ciklus, i pre ovulacije otišle do klinike kako bismo podignule rezervisanu odabranu spermu u Cryosu. Ljubazno osoblje zamoli vas da popunite jednostavan formular, i nakon plaćanja, gotovinom ili karticom, vaš je paket, sa spermom u suvom ledu koja se mora upotrijebiti najkasnije u roku od 48 sati, i setom za kućnu upotrebu, spreman – izjavila je Tea.

Uskoro će otkriti da li su se ona i njena partnerka iz Danske nedavno vratile same ili sa još jednim članom, čijeg su oca odabrale na stranicama Cryosa. Kako sada stvari stoje, čini im se da će ih ove godine u kući biti troje.

Izvor: telegraf.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>