Istraživanje pokazuje da deca koju odgajaju lezbejski parovi imaju kvalitetnije roditeljstvo

Kategorija: 8. oktobar Dan lezbejki, Edukacija / Datum: januar 26, 2014

Nova serija istraživanja Instituta za porodične studije Vlade Australije pokazala je da su deca koja rastu u domovima gej ili lezbejskih parova jednako zdrava i uspešna kao njihovi vršnjaci koji rastu u porodici heteroseksualnih roditelja


Australijski Institut za porodične studije objavio je izveštaj koji potvrđuje da su deca koju odgajaju gej i lezbejski parovi – jednako zdrava i uspešna kao i deca koju odgajaju heteroseksualni muškarci i žene.

Australijski Institut za porodične studije je ključna institucija Vlade Australije u sferi zdravlja i dobrobiti porodice, te kao takav služi za istraživanja koja treba da omoguće da Vlada Australije vodi uspešnu politiku koja je naklonjena porodici i njenom funkcionisanju.

Foto: washingtonpost.com

Foto: washingtonpost.com

Autor izveštaja je Dr Debora Dempsi – profesorka sociologije na Fakultetu životnih i socijalnih nauka pri Melburneškom Svinburn Univerzitetu za Tehnologiju.

„Istraživanje ozbiljno načinje i izaziva gledište po kom su homoseksualni roditelji štetni za decu,“ navodi se u izveštaju.

„Deca u takvim porodicama jednako su uspešna socijalno i u pogledu obrazovanja, te jednako zdrava kao njihovi vršnjaci odgajani u porodicama heteroseksualnih parova.“

„Neki od organizatora istraživanja zaključili su da postoje čak i pozitivni efekti za decu koju odgajaju lezbejski parovi – kvalitetnije roditeljstvo, te veća rodna fleksibilnost muške dece i viši nivo fleksibilnosti i tolerancije prema rodnim, seksualnim i porodičnim različitostima,“ nalazi se u izveštaju. U istom stoji i da bi Vlada Australije mogla učiniti više da podrži lezbejske i gej roditelje.

Postoje dokazi da bi moglo mnogo toga da se uradi kako bi se podržale istopolne zajednice, „u pogledu unapređivanja australijskog zdravstvenog i obrazovnog sistema, zaštite deteta i hraniteljskom sistemu,“ navodi se u izveštaju.

Prema izveštaju oko 11% australijskih gej muškaraca i 33% lezbejki odgajaju decu. Aktivisti/kinje koji/e se zalažu za istopolne brakove u Australiji kažu da je izveštaj konačno opovgnuo glavni argument njihovih protivnika.

„Najčešće je glavni argument protiv istopolnog braka taj da je za decu bolje da imaju oca i majku, i taj argument je upravo srušen,“ navodi lider australijske Zajednice za jednakost istopolnih brakova Rodni Krumi.

„Iz ovog izveštaja jasno je da je ljubav, a ne pol roditelja, ono najbitnije za dobrobit deteta. Sada nema argumenata da se deci koju odgajaju roditelji istog pola oduzima beneficija roditeljske ljubavi.“

Prevela: Nataša
Izvor: GayStarNews

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>