Istraživanje: Rodno nasilje doživelo 69 odsto učenika osnovnih škola

Kategorija: Vesti / Datum: jun 5, 2014

Beograd – U Srbiji je 69 odsto učenika osnovnih škola i 74 odsto učenika srednjih škola odgovorilo da su najmanje jednom doživeli neki oblik rodno zasnovanog nasilja od početka školske 2013/2014. godine, pokazali su danas rezultati istraživanja Ministarstva prosvete i Unicefa


Prenosimo sa blic.rs

– Ukupno 69 odsto učenika i učenica osnovnih škola i čak 74 odsto učenika i učenica srednjih škola je odgovorilo da su najmanje jednom doživeli ili doživele bar jedan oblik rodno zasnovanog nasilja od početka školske 2013/2014. godine – rekla je direktorka Centra za studije roda na Fakultetu političkih nauka Daša Duhaček u Beogradu.

Foto: subversivefestival.com

Foto: Daša Duhaček via subversivefestival.com

Rezultati istraživanja su pokazali da 60 odsto dečaka i 27 odsto devojčica podržava nasilje nad LGBT osobama, kao i da petina dečaka opravdava da dečko udari devojku.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić istakao je značaj edukacije kojom će se povećati osetljivost profesionalaca koji rade u školi, jer je važno da svakodnevno primenjujemo principe rodne ravnopravnosti i jednakih šansi za sve.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbije Mišel Sen Lo upozorio je na rezultate da dečaci više pravdaju i podržavaju rodno zasnovano nasilje, a oni su ti koji to nasilje više i čine, kako nad devojčicama, tako i nad drugim dečacima.

– Rodna ravnopravnost i prevencija rodno zasnovanog nasilja identifikovani su kao bitni segmenti u borbi protiv diskriminacije i prevencije nasilja – kazao je Sen Lo.

Ono što ohrabruje, kako je rekla koordinatorka jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete Biljana Lajović, jeste to što 77 odsto učenika u osnovnim i 69 odsto u srednjim školama kaže da bi želelo da se o ovoj temi govori u školi.

– Obuke na neku od ovih tema želelo bi da prodje 75 odsto zaposlenih u osnovnim i 68 odsto zaposlenih u srednjim školama – kazala je ona.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2013. godine, a obuhvatilo je 35 osnovnih i 15 srednjih škola, 11.656 dečaka i 10.708 devojčica, 2.537 nastavnika i 81 stručni saradnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>