Istraživanje – LGBT zajednica i Parada ponosa

Kategorija: Prajd, Vesti / Datum: mart 17, 2014

Centar za kvir studije (CKS) obaveštava javnost da će u narednim mesecima sprovesti istraživanje u okviru projekta LGBT zajednica i Parada ponosa.


Cilj istraživanja je stvaranje jasnije slike o tome koje su glavne tendencije u stavovima pripadika/ca LGBT populacije u vezi sa Paradom ponosa kao oblikom političke borbe za njena prava. Želja je da se rezultatima istraživanja postigne elementarni konsenzus LGBT aktivista i aktivistkinja u pogledu mogućnosti i alternative organizovanja Parade ponosa, kao i pibližavanje različitih politika nevladinih LGBT organizacija u vezi sa organizovanjem Parade.

centarzakvirstudije

Takođe, istraživanje želi da podstakne održavanje živog dijaloga koji se vodi u ovdašnjoj LGBT aktivističkoj i široj zajednici, kao i da pokuša da iznese moguće predloge, alternative i akcije u pogledu šireg konsenzusa kao platforme budućnosti kada je u pitanju društveno organizovanje Parade ponosa.

Tromesečno anketiranje će početi u januaru i obuhvatiće LGBT osobe koje žive na teritoriji Republike Srbije. Predviđene su i četiri fokus grupe (dve u Beogradu, po jedna u Novom Sadu i Nišu). Rezultati istraživanja biće publikovani i predstavljeni široj javnosti u Medija centru Beograd.

Nakon sprovednog istraživanja, u partnerstvu sa Kulturnim centrom REX, u gradovima Srbije održaće se šest debata, na kojima će se nadalje diskutovati o rezultatima i njihovom značaju u različitim lokalnim kontekstima.

Projekat, koji će trajati trinaest meseci (1. decembar 2103 – 31. decembar 2014.), finansijski je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija.

Istraživački tim:

Marijana Stojčić

Marija Radoman

Sunčica Vučaj

Tanja Marković

Aleksandar Stojaković

 

CKS poziva sve pripadnike/ce LGBT populacije da popunavanjem ankete daju svoje mišljenje i kristališu sliku zajednice o Paradi ponosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>