Istorijski dan za LGBT ljudska prava u Hrvatskoj

Kategorija: Vesti / Datum: jul 15, 2014

Kroz nekoliko minuta u Hrvatskom saboru počinje glasanje o Zakonu o životnom partnerstvu koji uređuje porodični život istopolnih osoba. Sednicu možete uživo da pratite na internet televiziji Hrvatskog sabora


Danas, 15. jula u Hrvatskom saboru sa početkom u 9.30 h počinje glasanje o Zakonu o životnom partnerstu koji nakon više od deset godina uređuje porodični život istopolnih parova. Zakon predstavlja demokratski standard Hrvatske kao članice EU, a odavno je ozbiljna potreba LGBT građana i građanki Hrvatske.

glasanjezivotnopartnerstvo

Saborski zastupnici Boris Blažeković i Sonja König za životno partnerstvo

Zakon o životnom partnerstvu jasno prepoznaje i pravno reguliše u praksi lako ostvarljive uslove nastanka životnog partnerstva. Ovim Zakonom značajno je proširen pristup celom nizu praktičnih životnih prava neophodnih za normalno funkcioniranje istopolnih zajednica.

O Zakonu koji reguliše ispopolna partnerstva možete se više informisati na: http://www.zivotnopartnerstvo.com/informacije-zakon/

Članice i članovi Inicijative za životno partnerstvo koja okuplja građanke i građane kao i oganizacije koje se zalažu sa donošenje Zakona o životnom partnerstvu, prisustvovaće glasanju o Zakonu kao građanke i građani na galeriji Sabora.

Do sada je Inicijativa za životno partnerstvo, da podsetimo, prošla kroz nekoliko važnih etapa u procesu donošenja Zakona o životnom partnerstvu. Vlada Republike Hrvatske usvojila je 26. juna Konačni predlog Zakona o životnom partnerstvu. Tekst Konačnog predloga Zakona o životnom partnerstvu u velikoj je meri poboljšan u odnosu na tekst iz prvog saborskog čitanja održanog u februaru ove godine, a za koji je glasalo čak 84 saborskih zastupnika i zastupnica. Inicijativa je prihvatanje konačnog predloga ocenila pozitivnim pomakom i korakom napred za sve lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke Republike Hrvatske. Takođe, iz Inicijative istakli su i kako je novi zakon u osnovi i dalje konzervativan jer nema reči o usvajanju dece kao ni o olakšicama istopolnim parovima prilikom planiranja porodice i dece već uređuje porodične odnose tek onih LGBT porodica u kojima deca postoje.

Iz Inicijative su pozvali Vladu da sklapanje životnog partnerstva omogući i raznopolnim parovima te tako prekine segregacijsku politiku prema LGBT osobama. ‘Zalažemo se da životno partnerstvo bude uključiva, a ne isključiva institucija, dakle otvorena i za istopolne i za raznopolne parove’, istakli su iz Inicijative.

Ukoliko Zakon bude izglasan potrebnom većinom stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama. To praktično znači da će več kroz nekoliko dana prvi istopolni parovi u Hrvatskoj moći glasno i jasno da izgvore svoje sudbonosno: da.

Saborsko zasedenje uživo možete pratiti na linku: http://itv.sabor.hr/video/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>