Istorija Labrisa: Očajnički tražeći sestrinstvo, 1998.

Kategorija: 20 godina Labrisa / Datum: avgust 17, 2015

Godina četvrta, 1998.

Sada, dok pokušavam da napravim zapis za 1998., ona mi se čini daljom od prethodne tri. Sigurna sam da i ova godina ima neke nove, stare i bivše članice. Trodnevni seminar o radu na Lezbejskom SOS telefonu, koji je vodila Kris Korin iz Glazgova početkom septembra, opet mi je probudio neke stare želje. Trening je trebalo da se nastavi, ali počinju pretnje bombardovanjem Jugoslavije i to zaustavlja planove.

Rada i ja radimo na 6-7 broju Labris novina. Bobana uvodi inovacije u dizajn. Ovaj broj Labris novina ima već navedene rubrike. Štampan je na četrdeset osam strana, što ga, zasad, čini najobimnijim brojem. Na koricama je fotografija Tri Sapfo – fotografija sa lezbejskog venčanja 1996. u Novom Sadu, jedna od četiri razglednice koje je Labris štampao povodom 50 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 1998. Pored Tri Sapfo, koja se odnosi na Pravo na lezbejsku porodicu, tu je Lezbejska snaga; razglednica predstavlja Pravo na lezbejsku vidljivost, zatim razglednica koja predstavlja Pravo na lezbejsku kulturu i poslednja, Pravo na lezbejski egzistenciju na radnom mestu.

Broj obiluje i fotografijama sa proslave Dana ponosa u Njujorku 1994. Te godine Lepa je primila nagradu Filipa de Suza, Međunarodnog komiteta za ljudska prava lezbejki i gej muškaraca.

Razglednica povodom 50 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima: Ljudsko pravo na lezbejsku vidljivost

Razglednica povodom 50 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima: Ljudsko pravo na lezbejsku vidljivost

Ovde se završavaju moji Zapisi a Rada nastavlja sa svojim zapisima.

U Labris sam došla 20. juna 1997. baš nedelju dana pred početak Prve lezbejske nedelje u Sloveniji. Teško bi mi sada bilo opisivati kako sam se osjećala i šta je za mene značilo upoznati se sa drugim lezbejkama. To je trenutak na koji sam čekala 23 godine, trenutak ispunjenja. Labris je zaokružio moj dotadašnji život, dao mu jednu drugu dimenziju, smisao i istovremeno označio početak jednog posve drugačijeg života i moje samorealizacije. Svoje zapise nastavljam tamo gde je Ljilja stala.

*zapise aktivistkinja Labrisa objavljujemo iz knjige Opet bih bila lezbejka, objavljene 2001. povodom pet godina rada Labrisa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>