Istorija Labrisa: Očajnički tražeći sestrinstvo, 1997.

Kategorija: 20 godina Labrisa / Datum: mart 26, 2015

Godina treća, 1997.

Početkom 1997. godine štampamo treći broj Labris novina. Jedna od osnivačica Labrisa i Labris novina, Maja, otišla je iz grupe krajem 1995. i nastavila samostalni lezbejski aktivizam. Redakciji se priključuje E.L. Novine sada imaju obimniji sadržaj i vizuelno su drugačije: tekstovi su složeni u rubrike, tu su fotografije… Odustale smo od pravljenja kolaža i tehnički deo smo uredile uz Bobaninu pomoć, članice Labrisa. Tema broja bila je Lezbejke sa porodicom. Ovaj broj je specifičan po tome što se u njemu nalazi intervju sa majkom jedne lezbejke – prva zabeležena priča u SRJ. Pored ove rubrike, tu su još izveštaji sa svetskih konferencija na kojima su učestvovale prestavnice Labrisa, prezentacija nekih od svetskih lezbejskih organizacija, lezbejsko zdravlje sa tekstovima o lezbejskim pacijentkinjama i njihovim pravima i preventivni lezbejski seks. Rubirka kultura podrazumeva preglede iz filmske umetnosti i književnosti. Jednim tekstom obeležena je godišnjica smrti Gordane Stošić, pesnikinje, profesorke i feministkinje.
Ovaj broj Labris novina ima dvadeset šest strana.
Grupa i dalje funkcioniše po ustaljenom principu: radionice, sastanci…

Ljiljana-Zivkovic00

piše: Ljiljana Živković

Opet se postavlja pitanje radnog prostora koji bi nam, po Jeleninom i mom mišljenju, omogućio kvalitetniji i sadržajniji rad. Bile smo svesne da na grupu dolaze devojke sa različitim potrebama, da se sa godinama nekakvog aktivizma ili angažovanja proširuje znanje, sa samim tim i ideje, i potreba za njihovom realizacijom. Na razumevanje nailazimo samo kod lezbejki koje žive u inostranstvu, a privremeno su u Beogradu. Jelena sve ređe dolazi na grupu, a ja počinjem sa svojim malim protestima u vezi sa Jelenom i pokušavam da usaglasim sopstvene potrebe sa mogućnostima.

Krajem iste godine izlazi prvi dvobroj Labris novina (broj 4-5). Redakciji se pridružuje i Rada. Zajedno biramo tekstove, jedne ih pišu, druge prevode. Pored rubrika Konferencije, Organizacije u svetu, Zdravlje, Kultura, tu su još i Biografije, Pravo, Mediji. Ovaj broj ima dvadeset osam strana.

Za Labris je ova godina u znaku učešća na Prvoj lezbejskoj konferenciji, na prostoru ex-Jugoslavije, pod nazivom Lezbejska prava su ljudska prava (Pravica lezbijk so človekove pravice), održanoj od 25. do 30. juna 1997. godine na Pohorju u Sloveniji, u organizaciji Kasandre – feminističko-lezbejske grupe iz Ljubljane, a u saradnji sa Labrisom. Konferenciji su prisustvovale lezbejke iz ex-Jugoslavije: Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita, Skoplja, Maribora i Ljubljane, kao i gošće iz Italije i Belgije. Na Pohorju je bilo nas petnaest iz Beograda i Novog Sada. Utisci sa ove konferencije se prepričavaju i dan-danas.

Prva lezbejska regionalna konferencija održana je u Pohorju od 25. do 30. juna 1997. godine Foto: Jasna Klančišar

Prva lezbejska regionalna konferencija održana je u Pohorju od 25. do 30. juna 1997. godine Foto: Jasna Klančišar

Drugi veliki događaj te 1997. godine za nas feminstkinje, lezbejke i naše prijateljice, bio je formiranje Prvog feministkičkog pozorišta, Put 5a. Žene iz ove male ekipe su nam obogatile predvečerja predstavama, Arijadna i Šaputave devojke.

Moji mali protesti i dalje traju – imam potrebu za jasno definisanom organizacijom grupe. Pokrećem anketu aktivnosti u grupi, kojom se svaka članica izjašnjava o svojim interesovanjima. Predlažem formiranje Radne grupe, sastavljene od članica zainteresovanih za pokretanje i realizaciju projekata. U grupu ulazimo nas četiri. Predlažem da napravimo mesečni program za dane kojima se okupljamo – tematske večeri (radionice, film, sastanak, slobodno veče) – na osnovu kojih bi svaka od nas mogla unapred da odluči da li će tog dana prisustvovati ili ne. Ni ove ideje nisu zaživele, bar ne u ovoj godini.

Kao i svake godine, i ovu završavamo/započinjemo žurkom za doček Nove godine u organizaciji Labrisa.

Na ovogodišnjem FEST-u prikazan je jedan lezbejski film Skok.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>