Istopolni brakovi pomažu ekonomiji

Kategorija: Edukacija, Istopolna partnerstva / Datum: mart 18, 2014

Jedan od argumenata koji se stalno povlače pri ozakonjenju bračne jednakosti jeste onaj o ekonomskoj isplativosti. I dok će u ideološkim naporima teško ubrzo doći do kakvog konsenzusa, ekonomska računica mnogo je jasnija


Naime, u doba ekonomske krize stalno se spominje hronični problem smanjene potrošnje, a upravo bi nova venčanja te vezani troškovi kao što su slavlja i putovanja mogli dati konkretan doprinos.

Foto:  Examiner via creative commons

Foto: Examiner via creative commons

Charlie Rounds iz floridske organizacije International Gay and Lesbian Travel Association je za Reuters kazao kako će u sledećih pet do deset godina doći do znatnog porasta na tržištu venčanja: „Iako predstavljamo tek oko četiri ili pet posto stanovništva, broj venčanih će se verovatno povećati za dvadesetak puta jer pre to pravo nismo imali“. Bračna jednakost trenutno je na snazi u 17 saveznih država SAD-a.

Britanci su još prošle godine u doba izglasavanja procenili dobit od istopolnih brakova 14,4 miliona funti naspram dva miliona funti administrativnog troška prema novom sistemu upisivanja mladenaca u matične knjige.

Venčanja su relativno nova stavka LGBT ekonomije, no zato se o turizmu vode već precizniji podaci. Stranica Out Now Business Class procenjuje da bi LGBT turizam u 2014. mogao biti vredan pozamašnih 200 milijardi dolara što je rekordna stavka. Više od četvrtine, 56,5 milijardi, odnosi se na američko tržište, 66 milijarda na Evropu, a samo na Brazil oko 25,3 milijardi.

Sektor je to koji poslednjih godina beleži opažen rast, a popis destinacija koje rado dočekuju LGBT turiste povećava se. U SAD-u su poznati Key West u Floridi, San Francisco, New York, Provincetown u Massachusettsu. Zanimljivo je da se na popisu destinacija za LGBT krstarenja koje spominje Reuters, uz Vijetnam, Kambodžu, Brazil i Indiju, navode i neke hrvatske destinacije.

Uprkos novoj i brzorastućoj marketinškoj niši LGBT turizma, iz organizacija upozoravaju da su pravna zaštita i sigurnost i dalje na vrhu liste prioriteta prilikom odabira destinacije.

 

Izvor: Crol

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>