Irci danas odlučuju o istopolnim brakovima

Kategorija: Istopolna partnerstva, Vesti / Datum: maj 22, 2015

U Irskoj je jutros počeo istorijski referendum o istopolnim brakovima koje podržavaju sve vodeće političke partije, dok je katolička crkva protiv


Biračima je na referendumu postaveljeno pitanje da li žele da se u ustav doda član koji glasi: „Brak mogu sklopiti dve osobe u skladu sa zakonom bez obzira na njihov pol.“ Birališta su otvorena jutros u sedam časova, a biće zatvorena u 22 sata. Rezultati će biti objavljeni sutra, prenose agencije.

Komičar i tv voditelj Dara Ó Briain i irski premijer Enda Kenny

Komičar i tv voditelj Dara Ó Briain i irski premijer Enda Kenny

Rezultati anketa pokazuju da će većina glasati za izmenu ustava tako da će istopolni brakovi ubuduće biti pravno prepozanti.

Međutim, zvaničnici vlade i aktivisti za LGBT ljudska prava izražavaju oprez zbog toga što je Irska poznata po iznenađenjima na referendumima. Oni kažu da je odziv birača ključni faktor, naročito kada je u pitanju mlađa populacija koja obično ne glasa u velikom broju. Lideri rimokatoličke crkve su tokom kampanje zastupali stav protiv legalizacije istopolnih brakova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>