In memoriam: novinarka Tamara Kaliterna, antiratna i antifašistička aktivistkinja

Kategorija: Vesti / Datum: decembar 22, 2013

Nepobitna je činjenica da je Tamara Kaliterna uvijek bila i do danas ostala među onima (sve rjeđima) koji i dalje stvari i pojave nazivaju pravim imenom i čije Smrt fašizmu!, oduvijek i zauvijek jeste i znači konačnu borbu za normalnost i zdravlje razuma


piše: Nermin Čengić

Tamara Kaliterna je jedna od ponajboljih novinarki na Balkanu. Njeni britki i nesvakidašnji komentari prošlog i aktuelnog trenutka, sažeti u školski primjer profesionalnog kritičkog novinarstva sa jasnim stavom, operisanog od podilaženja bilo kome i čemu, pa i samom čitaocu, dovoljno puta su nas gonili na preispitivanje samih sebe i svog neposrednog i šireg okruženja. Što nije ostalo neprimjećeno i na puno većem prostoru od ovog našeg nekad zajedničkog a sad, po svoj prilici, vječno raskomadanog.

Foto: protest.ba

Foto: protest.ba

Nepodilaženje ove sjajne autorice bilo kakvim interesima osim baznom interesu istine i pravednosti previše često je nailazilo na potpuno nesuvislu kritiku uvrijeđenih tipusa, spremnih na totalni obračun sa svim i svakim osim sa svojom prirođenom sujetom i na koncu glupošću. Kaliterna je u takvom stanju stvari, kao vrhunski kritičar ljudi i vremena, bila ‘prirodna’ žrtva njihovog stupidnog odstrela.Redovno preživljavanje njenih nepokolebljivih stavova, koji nude isključivo normalnost i pravdu, kao i sve dubljeg tonjenja u kaljužu besmisla njenih malicioznih kritičara, koji ne zaslužuju ni da im se imena dostave na uvid, neminovna je čak i u ovom ovakvom haosu u kakvom obitavamo.

Prevashodne teme interesovanja Tamare Kaliterne su nesklad i diskompozicija koju kreiraju aktuelni političari i njihovi jataci, o čijim životnim i poslovnim ‘podvizima’ autorica, kao pravi profesionalac u svom poslu, zna daleko više od prosječnog novinara ograničenog na bazne informacije i ništa više od toga, što ju čini rijetko vrhunskim stručnjakom u svom domenu. Način na koji piše o goropadnim pojavama brutalne društvene ponude, koji bez uzmaka možemo nazvati razotkrivanjem, više je nego zanimljiv, vrhunski, dozirano satiričan ali i neupitno kritičan prema svakoj nepodopštini, što čitaoca naprosto drži u stalnom nestrpljenju dok čeka svaki novi tekst.


Sjajne osvrte Tamare Kaliterne možete pratiti i na našem portalu protest.ba


Tamara Kaliterna je ove godine, na nagovor svojih prijatelja, objavila knjigu ‘Ponavljači lažne istorije’, koja sadrži njene autorske tekstove pisane od 1990. godine, nastale u vremenu kad je u Srbiji i cijelom Balkanu istinska hrabrost bila pisati istinu. Zbog toga je često i sankcionisana od vladajuće menažerije.

Treba napomenuti da je, što je dodatno porazno za cijeli nam ‘region’, gotovo svaki tekst Tamare Kaliterne prilično aktuelan i u sadašnjem trenutku jer nosi jasnu sliku i pojašnjenja često zaboravljenih činjenica i likova prisutnih posljednjih više od dvije decenije na ovim prostorima, a koji se često, upravo računajući na kratkoću sjećanja domaćeg čitatelja, lako prefarbaju u nove boje i nude pod novim, prihvatljivijim uslovima.

Tamara nam ne dozvoljava da zaboravimo već nam nudi jasnu i do kraja profesionalno predstavljenu sliku prilika i izvornih kreatora disharmonije kakvu na Balkanu i šire živimo tokom svog tog vremena nenormalnosti i bahatosti, vremena raspuklog pod naletima teškog oblika nacionalizma, ušminkanog fašizma i napose vremena smrti. Kako i danas živimo u sasvim haotičnim društveno-političkim uslovima, tako se i tekstovi objavljeni u ‘Ponavljačima lažne istorije’ neizbježno protežu sve do 2013. godine.

Razmišljanja Tamare Kaliterne bilo u ovom ili svakom drugom izdanju više su nego vrijedno (nije pretjerano reći enciklopedijsko) štivo, nasušno potrebno svakom ko želi shvatiti ili ima intenciju komentarisati političke i društvene teme najprije balkanskih prostora, a zatim i šire, bilo da to radi privatno ili javno. Nepobitna je činjenica da je Tamara Kaliterna uvijek bila i do danas ostala među onima (sve rjeđima) koji i dalje stvari i pojave nazivaju pravim imenom i čije Smrt fašizmu!, oduvijek i zauvijek jeste i znači konačnu borbu za normalnost i zdravlje razuma.

Izvor: protest.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>