Hrvatska: Usvojen konačni predlog Zakona o životnom partnerstvu

Kategorija: Vesti / Datum: jun 25, 2014

Premijer Zoran Milanović rekao je na sednici vlade da se Hrvatska tim predlogom zakona usklađuje s rešenjima iz uglavnom zapadnih država. „Verujemo da zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vređa. To je jedan ljudski zakon, zakon koji uključuje, a ne isključuje“, istakao je premijer


Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je konačni predlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola pokušaj demokratskog kompromisa između vrednosnih stavova i svetonazora, i odraz društvenog konteksta kojim se reguliše položaj istopolnih zajednica u skladu sa standardima EU.

On je podsetio da predlog zakona uvodi instituciju životnog partnerstva kao formu zajedničkog života istopolnih osoba, dok institucija braka i dalje ostaje ograničena na heteroseksualne osobe.
Istopolnim parovima se takođe osigurava i pristup većini konkretnih prava koja uživaju heteroseksualne zajednice, osim usvajanja dece.

SONY DSC

„Radi se o zakonu koji će manjini doneti nešto bolje životne uslove, a većini ništa lošije“, dodao je Bauk.

Udruženje Zagreb prajd pozdravilo je odluku vlade i ocenilo da je prepoznavanje, regulisanje i zaštita porodičnog života istopolnih parova pozitivan pomak i korak napred. Oni su u saopštenju, međutim, ukazali da predloženi zakon i dalje potvrđuje diskriminaciju i podelu građana i građanki na institucije za „heteroseksualne porodice“ (bračna i vanbračna zajednica) i „neheteroseksualne porodice“ (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo).

Očekuje se da će Sabor do kraja jula usvojiti predloženi zakon. U Hrvatskoj se od 2003. istopolnim zajednicama priznaje status „neregistrovane kohabitacije“. U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se Ustavom brak definiše kao zajednica muškarca i žene.

Referendum je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa „U ime obitelji“, uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka. Oni su na taj način želeli da unapred onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

Prethodno je vladajuća koalicija levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom najavila donošenje zakona o partnerstvu kojim bi homoseksualnim zajednicama data veća prava, što je obećano i u predizbornoj kampanji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>