Hoćeš da se registruješ za mene? – Čitajte novi broj Optimista!

Kategorija: LezKULTura / Datum: jul 1, 2013

Hoćeš da se registruješ za mene?

Piše: Dragoslava Barzut

Srbija još uvek nije stupila u javnu raspravu o registrovanim istopolnim zajednicama, dok je javnost uveliko obaveštena o tome da „gejevi dobijaju ista prava kao i ostali“. Svaka sličnost sa „gej brakom“ je namerna. Tvrdnje pojedinih medija da u svetu jača otpor prema istopolnim brakovima su fantastično neistinite, za njih je Rusija paradigma čitave Evrope, a ponekad i ostatka sveta. One su, zapravo, posledica spina od strane medija u vlasništvu političkih stranaka koje na sve načine gledaju da osujete i spreče svaki vid inicijative u pogledu njegovog ostvarivanja, jer smatraju da će se zbog zakona o istopolnim registrovanim zajednicama na Srbiju sručiti kuga i kolera i da će je to, ovako smanjenu i oslabljenu, konačno i trajno dotući. Pomenuti poslanici/e biće najveća prepreka, ali i izazov, kada se bude odlučivalo o usvajanju ovog važnog tehničkog zakona.

Optimist maj-junPoslanici/e (13 poslanika i 8 poslanica DSS-a) i uvaženi čitalački publikum listova kao što su „Večernje novosti“, odbijaju da se upoznaju sa realnim potrebama i problemima LGBT populacije. Pored nipodaštavanja LGBT manjina u Srbiji, oni propagiraju kršenje Evropske Konvencije o ljudskim pravima, a da podsetim, Srbija je kao članica Saveta Evrope, vezana praksom Evropskog suda za ljudska prava. Naši poslanici/e nisu upoznati ni upućeni u stvarno stanje na terenu u mnogim oblastima, LGBT prava tu nisu nikakav izuzetak. Labris je prošle godine u saradnji sa Ipsos Strateškim marketingom sproveo istraživanje koje je pokazalo da 63 odsto populacije u Srbiji podržava pravo na socijalno osiguranje istopolnih partnera/ki, 60 odsto podržava pravo na nasleđivanje imovine, 53 odsto pravo na penziju, a 45 odsto populacije u Srbiji odobrava registrovanu istopolnu zajednicu.

Zbog medijske prašine senzacionalističkog problematizovanja Zakona o istopolnim registrovanim zajednicama, teško se uočavaju problemi sa kojima se zbog nesenzibilne zakonske prakse suočavaju gejevi i lezbejke u Srbiji, a ti su problemi ključni razlog zbog kojeg je „Labris“ ponudio ovaj Model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama. Reč je o zajednicama života dve istopolno orijentisane osobe koje nemaju nikakva prava pošto njihov odnos nije pravno prepoznat. Što ono reče @Glambert Lady na tviteru istopolna i strejt zajednica su kao kupaći i grudnjak. Ista stvar, ali je samo jedno prihvaljivo u javnosti. Iste takve zajednice života između dva lica različitog pola su uređene, a kada se radi o licima istog pola ne postoje nikakve odredbe koje bi njihov odnos regulisale.

Boriti se protiv zakonske diskriminacije je važna stvar, pošto time osnažujemo demokratičnost i pravo na različitost. Registrovano partnerstvo bi moglo da pruži gejevima i lezbejkama zdravsteno osiguranje, poreske olakšice, imigraciona prava, pravo na bolničke posete, pravo da se odlučuje o sahrani preminulog/e partnera/ke i regulisanje penzije posle smrti partnera/ke uz saradnju socijalnih službi i razumevanje lokalne zajednice. Takođe, usvajanje ovog zakona doprinosi većoj društveno-administrativnoj vidljivosti istopolno orijentisanih osoba ali i vidljivosti na svim drugim novoima, počevši od matičara koji nas registruje, opštine, škole, doma zdravlja u kojem se lečimo, radnog mesta na kojem pola života odćutimo svoh partnera ili partnerku itd.

Izgradnja nekog novog, pristojnijeg i humanijeg društva u kojem bismo mogli/e da budemo slobodni/e može da započne organizovanim i sistemskim menjanjem. „Ta registracija“ treba da nas podseti da još uvek postoje stvari za koje se trebamo boriti. „Ta registracija“ promeniće za nijansicu predrasude ljudi sa kojima delimo zgradu, mesto za parking, red ispred kase ili sto u restoranu. „Ta registracija“ nikome neće spasiti vezu/život/porodicu, ali isto tako „ta registracija“ nikome neće ni uništiti vezu/život/porodicu.

Novi junski broj Optimista!

Od prošle nedelje možete čitati novi broj Optimista, vodiča kroz gej Srbiju. Evo linka za online čitanje. Junski broj donosi intervju sa Bobanom Stojanovićem, predstavlja prvu gej pop ikonu Vladiku Kačavendu, bavi se interakcijom feminizma i umetnosti, kao i aktuelnim temama u Srbiji: Modelu zakona o istopolnim registrovanim zajednicama, prvom LGBT centru u Beogradu itd.

Foto: GayEcho

Foto: GayEcho

Boban Stojanović: Najteže je da se bude prihvaćen među svojima
Jelena Karleuša sa Srbijom na leđima
Vladika Kačavenda: Prva gej pop ikona
Andrej Pejić u susretu sa otadžbinom
Beograd dobio svoj prvi LGBT centar
Nenad Borovčanin: Srbija protiv govora mržnje
Pravno regulisanje četiri zida
Loša situacija u Makedoniji za LGBT populaciju
Feminizam i umetnost – od Sijetla do Beograda
Vidim ti svećnjak na kraju puta
Liberači: Guru šljokica i kralj kiča
IDAHO Beograd
Kako znate da srcu nešto nedostaje?
Leonardo da Vinči: Komplikovan i savršen
Dan Svete Merlinke
Prvi gej poljubac u Archieu

 

2 mišljenja na „Hoćeš da se registruješ za mene? – Čitajte novi broj Optimista!

 1. Danijela

  Dragi Labris,
  u vezi sam preko 5 godina i zanima me da li ce se u skorije vreme nesto promeniti povodom gradjanske zajednice ili braka? Vodim se mislju da ako to u svojoj zemlji ne mogu da uradim da li postoji mogucnost da to pravo ostvarim u nekoj drugoj i kako bez obzira sto kada se vratim ovde ta ista prava necu moci da uzivam? Nadam se da cete mi uskoro odgovoriti i da sam pitanje postavila na pravu adresu.
  Unapred zahvalna, Danijela.

  Odgovor
  1. admin

   Draga Danijela,

   obratila si se na pravu adresu. Kao što si već upoznata, Srbija ne prepoznaje nijedan oblik istopolne zajednice. Ukoliko si građanka Srbije, nažalost ne možeš uživati to pravo ni u nekoj drugoj državi, osim u slučaju ako tvoja partnerka nije državljanka neke od zemalja koje pravno prepoznaju istopolnu zajednicu (međutim, i tu postoje varijacije). Labris trenutno intenzivno radi na lobiranju za Zakon o regisrovanim istopolnim zajednicama, te se nadamo da ćeš uskoro i ovde, u Srbiji, moći da ostvariš pravo na zajednicu sa svojom partnerkom.

   Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>