Glavni pretres nije održan zbog „neodložnog letovanja okrivljenog“

Kategorija: Saopštenja / Datum: jul 2, 2013

Beograd, 2. jul 2013.

Sudija pravi neumesne šale u vezi sa paradom ponosa i relativizuje pretnje i zastrašivanja ekstremista

Slučaj: K-86/2013

 

Današnji glavni pretres za članove organizacije „Otačastveni pokret Obraz“ (Obraz), lidera Mladena Obradovića i još 13 okrivljenih, nije održan, jer Višem sudu u Beogradu nije pristupilo troje okrivljenih.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Naime Dobrica Radonjić, Živković Aleksandar i Damir Grbić, svi okrivljeni za isto krivično delo nasilničko ponašanje, član 344 KZ, (na Paradi ponosa 2010. godine) nisu se pojavili na glavnom pretresu koji je zakazan još u aprilu.

Kao razlog nedolaska Damira Grbića, advokat odbrane je naveo „neodložno letovanje na koje je njegov klijent morao da ode“.

Ovoj neozbiljnoj atmosferi i cirkusu u koje se pretvara naše sudstvo dodajemo i činjenicu da je sudija Danko Laušević pri odabiru datuma narednog pretresa, vodio računa da se datum pretresa ne poklopi sa datumom najavljene ovogodišnje parade ponosa.

Kada je neko od advokata odbrane dodao: Ne, parada je zakazana za 29. septembar (što nije tačan podatak), Sudija je rekao – dobro je!

Podsećamo da se i ranije dešavalo da se pretresi odlažu zbog letovanja advokata odbrane, ali čak i zbog crvenog i masnog slova u crkvenom kalendaru.

Apelujemo na sve nadležne institucije koje se zalažu za poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava da shvate opasnost ovakvog licitiranja oko datuma jer ova farsa, osim što narušava ugled institucije Suda, može da rezultira novim nasiljem na paradi ponosa, a sudstvo i tužilaštvo moraju da prepoznaju svoju odgovornost.

Podsećamo da je vođa Obraza, Mladen Obradović, još 20. aprila 2011. godine pred Višim sudom u Beogradu, prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine u Beogradu, ali je taj postupak odlukom Apelacionog suda početkom 2013. godine vraćen na ponovno suđenje.

Obradoviću i trinaestorici okrivljenih sudi se pred neizmenjenim većem.

Takođe, podsećamo da su ekstremističke organizacije ionako ohrabrene nereagovanjem države i vraćanjem postupaka na ponovno suđenje i iz tog razloga strahujemo da će ovakav blagonaklon stav sudstva predstavljati vetar u ledja nasilnicima koji prete građanima i građankama ove zemlje.

Očekujemo da se sudije ponašaju u skladu sa etičkim principima pozicije na kojoj se nalaze, da svoj rad obavljaju profesionalno, a ne da koketiraju sa namerama nasilnika koje nisu ni najmanje naivne. Ekstremisti zbog ovakve relativizacije njihovih aktivnosti, ove godine mogu da ponove nasilničko ponašanje i time ugroze živote učesnika ovogodišnje parade i pripadnika policije.

Srbija je u bliskoj prošlosti prošla kroz period u kome su institucije urušene, vlast uzurpirana a ekstremna desnica, mimo institucija presuđivala ljudima. Nažalost, posledice svi osećamo. Jedina prepreka ponavljanju istorije jesu jake insitutcije. Zakletva koju ste položili vas obavezuje da od tužilaštva i sudova napravite takvu instituciju.

Sledeći pretres je zakazan za 23. oktobar 2013.

 

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava
Inicijativa mladih za ljudska prava
Žene u crnom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>