Sportsko-rekreativna grupa FemSlam

Sportsko-rekreativna grupa je pre svega namenjena lezbejkama, biseksualnim i trans ženama, bez obzira na godine i fizičke sposobnosti, koje vole sport i vide sportsku grupu kao mesto okupljanja i druženja


Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava je u septembru 2011. godine oformila sportsko-rekreativu grupu FemSlam u okviru programa Info centar koji se primarno bavi osnaživanjem LBT žena. FemSlam je prva i jedina sportsko-rekreativna grupa koja okuplja žene drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne u Srbiji.

Ciljevi FemSlam

  • okupljanje LBT žena u Srbiji
  • smanjenje homofobije u sportu
  • osnaživanje LBT žena kroz sport
  • podizanje svesti o diskriminaciji zasnovanoj na seksualnoj orijentaciji u sportu

Do danas je FemSlam sportsko-rekreativna grupa okupila oko 50 LBT žena kroz četiri sedmične sportske aktivnosti: košarka (15 žena), mali fudbal (15 žena), joga (12), badminton (4 žene) i trčanje (3 žene).

U avgustu 2012. godine FemSlam je bila prva i za sada jedina sportsko-rekreativna LGBT grupa koja je predstavljala Srbiju na EuroGay games, održanim u Budimpešti, i tada osvojila prvo mesto u maratonu (zlatnu medalju) i četvrto u košarci.

Sportske aktivnosti

Trenutno FemSlam grupa ima nekoliko sportskih aktivnosti koje se u različitim terminima održavaju jednom sedmično. Prijave za neke od njih možete slati na mejl femslam@labris.org.rs

Joga

joga
Početkom 2014. godine u okviru sportske grupe FemSlam na inicijativu članica zajednice pokrenuta je Joga. Veliki broj žena zainteresovan je upravo za ovu sportsku aktivnost. Časovima joge prisustvuje do 15 žena, i ova sportska aktivnost FemSlam-a jedna je od najpopularnijih.

Fudbal

fudbal
Početkom 2013. godine oformljen je fudbalski tim. Treninzi se održavaju jednom sedmično uglavnom u zatvorenim balonima. Fudblaski tim FemSlam-a broji do 12 stalnih članica i otvoren je za primanje novih. Do sada je odigrana jedna prijateljska utakmica sa ekipom Komunalne policje.

Košarka

kosarka
Košarkaška sportska ekipa formirana je od samog početka rada FemSlam-a. Do sada je kroz nju prošlo preko 30 žena. Na evropskim gej igrama u Budimpešti 2012. košarkaška ekipa FemSlam-a osvojila je četvrto mesto. Treninzi se i za ovu sportsku grupu održavaju jednom nedeljno.

Badminton

badminton
Badminton ekipa takođe postoji od samog početka rada FemSlam-a. Badminton ekipa je aktivnija u letnjem periodu, kada se treninzi odvijaju na Adi. Međutim, i u zimskom periodu u zatvorenoj sali Gale Muškatirovića ekipa badmintona ima treninge jednom u dve nedelje.

 

Sportske aktivnosti grupe FemSlam realizuju se uz podršku:

donatorifemslam