Evropska unija usvojila obavezujuće smernice za zaštitu LGBTI prava

Kategorija: Vesti / Datum: jun 25, 2013

Veće ministara Evropske unije juče je usvojilo nove smernice koje EU diplomate širom sveta obavezuju na zaštitu ljudskih prava LGBTI osoba.

Foto: Commons wikimedia

Foto: Commons wikimedia

Isto telo je 2010. usvojilo neobavezujuće smernice za promovisanje LGBT prava, a danas, tri godine kasnije, taj dokument je proširen i postao je obavezujući.

Diplomatski napori EU tako će biti fokusirani na četiri prioriteta:

  • ukidanje diskriminatornih zakona i propisa, uključujući i smrtnu kaznu
  • promovisanje jednakosti i ukidanje diskriminacije na radnim mjestima te u obrazovnim i zdravstvenim sistemima
  • borbu protiv državnog ili individualnog nasilja nad LGBTI osobama
  • podršku i zaštitu organizacija i pojedinaca koji se bave zaštitom ljudskih prava.

Ulrike Lunaček, dopredsednica LGBT intergrupe pri Evropskom parlamentu i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, pozdravila je usvajanje novih smernica: „Činjenica da se 27 ministara složilo sa sadržajem ovog dokumenta odlična je vest. Naročito sam zadovoljna što se u dokumentu posebna pažnja posvetila zaštiti transrodnih i interseksualnih osoba, kao i lezbejki i biseksualki koje su u opasnosti od rodno zasnovanog nasilja.“

„Jako smo zadovoljni smernicama i zaista im nemam što dodati. Veće je odradilo izvrstan posao“, dodao je njen kolega Majkl Kešman.

Evropski parlament će nadgledati primenu smernica već od ove jeseni, a s obzirom da Srbija čeka datum početka pregovora o ulasku u Evropsku uniju, trebalo bi da poštuje usvojene smernice, naročito što bi joj to pomoglo u zalaganju za bolja LGBTI prava u Srbiji.

O čemu je tačno reč i šta sve dokument sadrži, pročitajte ovde.

Izvor: Crol

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>