Dragana Todorović, aktivistkinja Labrisa za Novi Magazin

Kategorija: Feminizam, Istopolna partnerstva / Datum: jun 6, 2013
Foto: Maša

Foto: Maša

Dragana Todorović je magistarka studija roda i stručnjakinja u oblasti ženskih ljudskih prava i prava seksualnih i rodnih manjina. Saradnica je Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava. Trenutno deluje na dva fronta, prvi je rad na usvajanju Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, a drugi ekonomsko osnaživanje seoskih žena u Vojvodini. Dobitnica je Nagrade za borbu protiv diskriminacije za 2012. godinu. Kada joj praksa dozvoli, bavi se naučnim radom i završava doktorat. Feministkinja, vegetarijanka i Vojvođanka.

DRUŠTVENA ANGAŽOVANOST

Društvena angažovanost podrazumeva odgovornost prema mestu i vremenu, prema sebi i prema ljudima oko nas. Odgovornost da sopstvene lične i profesionalne kapacitete upotrebimo tako da doprinesemo slobodnijem i ravnopravnijem društvu. Društvena angažovanost je i solidarnost sa onima koji su obespravljeni i sistemski ignorisani. Verujem u slobodu i univerzalnost ljudskih prava, i da u tome nema kompromisa. Nažalost živimo u društvu u kojem ljudska prava nisu prioritet i u kojem se zakoni selektivno primenjuju. Zalažem se za državu koja se ne ponaša kao u supermarketu i bira da poštuje i štiti ona prava koja joj se dopadaju, a krši ili ne sprovodi ona koja joj baš i nisu po volji. A vi?

LJUBAV JE ZAKON

Ljubav, svevremenska pojava koja ne poznaje kulturne, ekonomske, rasne, ideološke ili bilo koje druge razlike. Tako se i osobe istopolne seksualne orijentacije suštinski ne razlikuju od strejt osoba: na isti način vole, posvećuju se jedni drugima, raskidaju i mire. To zna svako ko poznaje barem jedan lezbejski ili gej par, a ako ih ne poznajete, budite sigurni da su vam oni veoma „bliski“. Ako vam se vaša prva komšinica jutros srdačnije osmehnula, to je možda zato što ju je devojka iznenadila doručkom u krevetu. Ako vam prodavac u trafici, kod kojeg svakog dana kupujete novine, danas prvi put nije poželeo dobro jutro, to je možda zato što se prethodne noći posvađao sa momkom. Poslednjih dana se u javnom diskursu aktualizovala tema usvajanja Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, koji bi ono što se u stvarnosti uveliko dešava prepoznao, uredio i barem donekle olakšao život onima koji su na udaru netolerancije i homofobije. Zakon bi omogućio rešavanje vrlo važnih, praktičnih i svakodnevnih pitanja, kao što su pravo na izdržavanje, nasleđivanje, pravo posete partnera ili partnerke u bolnici, itd. Ništa više i ništa manje. Glasam za ljubav. A vi?

LEZBEJKE

Pol, rod i seksualnost su tri neraskadivo povezane kategorije. Ono što čini šire društveno shvatanje ženskosti i muškosti, automatski se preslikava i na pitanje seksualnosti, i u neposrednoj je sprezi sa patrijarhalnim hijerarhijskim odnosom između muškaraca i žena. Ovako postavljena osnova služi za podupiranje i opravdavanje silovanja, seksualnog uznemiravanja, genitalne mutilacije i zabrane abortusa, kao i za progon različitih seksualnih manjina. Tako su žene koje vole žene na udaru patrijarahata zato što su žene, zato što se ne konformiraju očekivanim rodnim ulogama i zato što su njihove emotivne i seksualne prakse drugačije. Snaga ali i ranjivost lezbejki je u činjenici da se nalaze izvan patrijarhata i svojim ga postojanjem dovode u pitanje i polako dekonstruišu. Zbog toga se moje zalaganje za ravnopravnije društvo tiče ponajviše te marginalizovane grupe, najnevidljivijeg slova L u akronimu LGBT: žena –lezbejka. Mislim da bi sve žene bez obzira na seksualnost i rodni identitet trebalo da uživaju ista prava, jer je to dobro za sve nas. A vi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>