Denver: Međunarodna konferencija LGBT lidera/ki

Kategorija: Lobiranje / Datum: decembar 9, 2013

Dvadesetdeveta (po redu) međunarodna konferencija LGBT lidera, koju je organizovao američki Viktori institut, a na kojoj je učestvovala i aktivistkinja Labrisa, održana je tokom 6. i 7. decembra 2013. u Denveru (Kolorado)


Viktori institut se dugi niz godina bavi obukom za politički angažman onih LGBT aktivista/tkinja koji imaju ambicije za bavljenje politikom na različitim nivoima. Sa tim u vezi, aktivnosti Viktori instituta zasnivaju se i na pružanju podrške i ekspertize aktivistima/tkinjama za vreme i nakon izbornog procesa.

Foto: Labris

Foto: Labris

Tokom dvodnevne konferencije, koja je okupila blizu 600 učesnika/ca bilo je prilike da se čuju iskustva aktivista/tkinja iz celog sveta, od onih koji su pobedili u izbornoj trci i zauzeli neku od funkcija na lokalnom ili državnom nivou do onih koji se spremaju za kandidaturu na različitim pozicijama u zemljama u kojima žive i rade.

Iako su aktivisti/tkinje u SAD-u pre više od trideset godina počeli da primenjuju ovu strategiju direktnog uključivanja u donošenje političkih odluka u okviru svojih zajednica, na konferenciji se moglo čuti koji su to izazovi bili sa kojima su se susretali, počev od prepreka koju su imale aktivistkinje kao žene, kao lezbejke, kao buč lezbejke ili kao Afroamerikanke.

Na konferenciji su, između ostalog bile organizovane radionice posvećene starijoj generaciji LGBT osoba, pitanju ravnopravnosti trans oboba, zaštitu mladih LGBT osoba od uznemiravanja putem društvenih mreža i interneta generalno. Jedna od radionica je bila posvećena strateškom planiranju na kome se moglo čuti da organizacije u SAD-u rade na strateškom planiranju veoma posvećeno i profesionalno i to često uključuje vremenski period od godinu dana intenzivne razrade strateškog plana.

Posebno interesantan i interaktivan panel nazivom „Women Out to Win“ uključio je i raspravu o tome koliko su žene i dalje u neravnopravnoj poziciji u odnosu na svoje kolege, počev od diskriminacije koja se tiče jezika i obraćanja, preko stereotipizacije rodnih uloga.

Stanje ljudskih prava LGBT osoba van SAD-a, kao i mogućnost unapređenja istih, bile su tema plenarnih sesija oba konferencijska dana.

Sa velikom zadovoljstvom ističemo da će od naredne godine, kroz zajednički projekat sa Labrisom, Viktori institut biti aktivan u Srbiji i regionu.

Iz Denvera za Labris,
Jovanka Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>