Dan sećanja na žrtve transfobije: Za ubistva Vjerana, Minje i Darka još niko nije odgovarao

Kategorija: Vesti / Datum: novembar 20, 2014

Danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije obeležava se u svetu od novembra 1998. godine kada je ubijena Rita Hester, trans* žena iz Masačuseca


U teoriji, Ustav Republike Srbije, Zakon o zabrani diskriminacije, kao i antidiskriminacioni propisi u drugim zakonima Republike Srbije garantuju jednakost svih građana i građanki i zabranjuju diskriminaciju na osnovu bilo kog ličnog svojstva. Praksa je, nažalost, drugačija. U Srbiji su poražavajuće visoki procenti ljudi koji smatraju da je nasilje nad LGBT osobama validan način da se suprotstave različitosti.

TDOR12

Činjenica da je najveći broj slučajeva transfobije zabeležen upravo u zemljama koje imaju najprogresivnije zakone o pravima LGBT osoba ne sme nikako da nam pruži olakšanje i bude demagoški most kada govorimo o žrtvama transfobije. Samo u protekloj godini prijavljeno je 238 ubistava trans* osoba. Ova cifra, koliko god strašna bila, ne predstavlja realnu sliku, jer mnogi slučajevi ostanu nedokumentovani kao zločin iz mržnje. Taj termin je tek nedavno uveden i u naš Krivični zakonik kao „otežavajuća okolnost“ pri izricanju presude počinitelju zločina.

Član 54a Krivičnog zakonika nije postojao 22. marta 2003. kada je ubijen Vjeran Miladinović. Jedanaest godina kasnije, za Merlinkino ubistvo još niko nije odgovarao. Nije postojao ni 8. januara 2009. kada je ubijena Minja Kočiš, ali se njenim ubicama, kao i ubici Darka Vujanovića (18. 6. 2013.) sudilo i sudi po izmenjenom Zakonu.

Vjeran, Minja i Darko su svojim životima platili transfobiju, ali nikako se ne smeju zanemariti oni koji i dalje vode borbu protiv transfobije i koji se svakodnevno susreću sa njenim različitim oblicima.

* Tekst preuzet iz saopštenja koje su povodom današnjeg dana priredila udruženja Egal i Gayten-LGBT.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>