U Srbiji, ali i u evropskim zemljama LGBT osobe i dalje se suočavaju sa diskriminacijom, govorom mržnje, homofobijom na tržištu rada, politici, obrazovnom sistemu, ocenjeno je prvog dana na međunarodnoj konferenciji „Budućnost pripada nama: LGBT prava na putu ka pristupanju Evropskoj uniji“


„Sada smo na raskrsnici zaštite ljudskih prava, iako vidimo uspeha i dalje imama puno problema i opasnosti u zaštiti pripadnika LGBT zajednice. I Evropa postaje sve više konzervativna i tu postoje problemi“, ukazala je otvarajući konferenciju Dragana Todorović iz Labrisa.

Dragana Todorović, kao i ostali govrnici istakli su da se prava LGBT populacije temelj demokratskih društava i da moraju posmatraju kao deo univerzalnih ljudskih prava, a ne isključivo kao pravo seksualnih manjina.

„LGBT populacija zaslužuje ista prava u javnom ali i u privatnom životu, jer možemo doći do pune emancipacije samo ako LGBT zajednica ima ista prava kada je reč o porodičnim pravima. I u Evropskom parlamentu ima mnogo ljudi koji su protiv ovoga, ali na tom pitanju se mora insistirati“, rekla je Teri Reintke iz Evropskog parlamenta.

Ona je navela da homofobija u Evropi postoji prilikom zapošljavanja, participaciji u politici, ali i obrazovnom sistemu.

„Nadam se da ćemo shvatiti koliko je bogatstvo što smo različiti“, dodala je evropska parlamentarka.

Komesar nemačke vlade za ljudska prava Kristof Štreser je obraćajući se učesnicima konferencije izrazio nadu da će Parada ponosa u Beogradu, zakazana za 28. septembar, biti dobra vest u medijima širom Evrope.

„Političari i vlade moraju stalno da se podsećaju da ovde ne govorimo o pravima homoseksualaca, već o ljudskim pravima koje se moraju odnositi na sve. Države imaju obavezu da prihvate i sprovode ova prava“, rekao je predstavnik nemačke vlade.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izjavio je u Srbiji uspostavljen zakonodavni i institucionalni okvir, ali da je problem u njihovoj primeni.

On je naglasio da se ne treba baviti pitanjem LGBT osoba samo kroz održavanja Parade ponosa, „iako smo svesni da je pravo na slobodno okupljanje jedno od osnovnih ljudskih prava“.

„Izgleda da više smeta šetnja sa šarenim balonima, muzikom i zastavama LGBT zajednice nego šetnja uniformisanih lica sa obeležjima nacista iz Drugog svetskog rata“, ocenio je Omerović.

Jovanka Todorović iz Labrisa, rekla je za agenciju Beta da već četiri godine čekaju na usvajanje predloženih zakona o registrovanom istopolnom partnerstvu i rodnom identitetu.

„Zakoni su tehnički i sadrže one stvari koje bi pomogli ljudima u svakodnevnim problemima i koji bi uveli sistem u rešavanje nekih problema – da jedna osoba koja je promenila pol, da može da izvadi u tom periodu ličnu kartu, da može da dobije odgovarajuću negu“, rekla je ona.

Dodala zakon o istopolnom partnerstvu treba da promeni situaciju koja je do sada postojala koda dva muškaraca ili dve žene žive zajedno.

„Iako žive ceo život zajeno i ukoliko neko umre, ne mogu da nasledne stan, ne mogu da posete jedno drugog u bolnici jer ih naš zakon ne prepoznaje kao porodicu“, ukazala je Jovanka Todorović.

Ona je kazala su zakoni pohvaljeni od strane nezavisnih institucija u zemlji i EU, ali „se negde stalo, jer nekome nisu prioritet“.

„I dalje se postavlja hijerarhija ljudskih prava, a toga ne bi smelo da bude“, ocenila je Jovanka Todorović za agenciju Beta.

Na prvoj međunarodnoj konferenciji, organizatori očekuju oko 200 učesnika iz rgiona, zapadne i istočne Evrope i Amerike.

Osim Labrisa, organizator je i nemačka fondacija Hirsćfeld-Eddy-Foundation, koja je prethodnih godina održala iste konferencije u Sankt Petesburgu, Rigi i Kijevu.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>