Dan ponosa je 27. u junu ili bilo kog drugog

Kategorija: Obeležavamo, Prajd, Vesti / Datum: jun 26, 2015

Sutra je 27. jun Dan ponosa. Ako si u Beogradu i želiš se uključiti možeš prošetati u Zoni slobodnoj od mržnje, posetiti FemWiki radionicu u okviru programa ženskog dana, prisustvovati otvaranju izložbe Beograd Prajd 2001-2015. i tribini Prajd: Pogled sa strane – šta je za vas uspešan prajd, pogledati dokumentarac o delovanju Kvir Beograd kolektiva ili prosto igrati fudbal na Adi


Pobuna LGBT osoba protiv policijske racije 1969. godine, koja se u noći između 27. i 28. juna spontano dogodila u klubu „Stonvol“ u Grinvč vilidžu u Njujurku, uzima se kao početak savremenog LGBT pokreta u celom svetu. Talas revolucije za mnoge gejeve, lezbejke, trans, bi i kvir osobe učinio je podnošljivijim život na ovoj planeti. Ukoliko živite u Njujorku, Berlinu, Štokholmu… vaš život je kao i ovaj spisak gradova – pristojan.

Pobuna LGBT osoba protiv policijske racije 1969. u Grinvč vilidžu u Njujurku

Prajdovi u kosmopolitskim centrima gube svoj revolucionarno politički potencijal dok manje napredne, ruralnije, sredine opstojavaju kao nesvesne (odgovornosti) društvene stvarnosti. Danas, posle 46 godina od Stonvola najpoželjnije destinacije za gejeve i lezbejke su Njujork i Berlin, avionska karta u jednom pravcu kojom se meri životni uspeh, bez obzira na to što većina Amerike koju naseljavaju hrišćanski fundamentalisti ne podnosi „pedere“, slično je i u Nemačkoj, pa čak i ovde kod nas. Beograd će obeležiti Međunarodni dan ponosa, mi koje/i u njemu živimo imaćemo tu privilegiju da ga obeležimo, čuvaće nas policija, podržaće nas državne institucije, procuriće po koja vest u medijima, to je taj put. I to bi sve bilo u redu kada bismo artikulisali svest o disfunakcionalnom karakteru promene koja uglavnom najugroženije ostavlja u najmračnijem delu tunela. One/i tako ostaju izvan dometa statistike, bez prava i privilegija.

Od početka devedesetih naovamo, od kada se organizuje LGBT pokret u Srbiji, činjeni su konstatni napori na promeni svesti i zakona i danas posle 25 godina za većinu u Srbiji mi smo isti bolesnici ali smo izvojevale statističku vidljivost. Zabeležile smo naša iskustva. I dalje je za nas koji smo drugačiji prejak pritisak koji dolazi od raznih klero-fašista, kvazi-patriota, države, crkve, navijača, razularene mase koja bi nas najradije sve potamanila, od onih umivenih koji bi da nas tolerišu dokle god se ne „eksponiramo“.

Povodom 27. juna Međunarodnog dana ponosa, udruženje Parada ponosa Beograd objavlila je slogan ovogodišnje beogradske Nedelje ponosa koji glasi: Moja prava – moji zahtevi! Nedelja ponosa će ove godine biti organizovana od 14. do 20. septembra a Prajd šetnja je najavljena za 20. septembar i kretaće se od zgrade Vlade u Nemanjinoj do Skupštine grada Beograda.

Svako vreme je pravo vreme za promene a naročito ovo naše u kojem sve više mladih ljudi kreće ka desničarskim isključivostima, a sve više žena misli da je abortus greh. I pre nego vas pozovemo da se priključite nekom od sutrašnjih događaja u Beogradu podsećamo se reči iz intervjua sa Majdom Puača, aktivistkinjom koja je delovala u Kvir Beogradu i Labrisu: I dok se mi tu međusobno zamajavamo, homofobični ekstremisti se vrlo složno organizuju i prete, samouvereno i bez ikakvih posledica seju mržnju i dezinformacije koje itekako utiču ne samo na naše živote, nego ako ništa ne učinimo, uticaće i na one koje dolaze posle nas.

Srećan Dan ponosa žele vam Labrisice.

Satnica sutrašnjih događaja koji će obeležiti Međunarodni dan ponosa:

12 – 13 h
ZONA SLOBODNA OD MRŽNJE
Okupljanje građanki i građana je u subotu, 27. juna 2015. godine u 12 časova na Trgu Republike u Beogradu, gde će se nakon toga krenuti u šetnju do Terazija.

15 – 18 h
JUNSKI ŽENSKI DAN: FemWiki
Kulturni centar Rex, Jevrejska 16, Beograd

18.30 h
Otvaranje izložbe fotografija BEOGRAD PRAJD 2001-2015.

19 h
Tribina
PRAJD: POGLED SA STRANE – ŠTA JE ZA NAS USPEŠAN PRAJD
Govore: Asja Lazarević, studentkinja sociologije, Marija Kiš, aktivistkinja za LGBT i radnička prava, Mladen Antonijević Priljeva, magistar međunarodnog prava, Miloš Urošević, feministički aktivista, Petar Žmak, pravnik
Moderator: Predrag Azdejković

21 h
Dokumentarni film: KVIR BEOGRAD
Režija: Džet Mun
Kvir Beograd je kvir antifašistički kolektiv koji je od 2005. godine, između ostalog organizovao radikalni kulturni festival. Cilj kolektiva je bio da stvara veze između svih aspekata društva i kako ti aspekti utiču na nas i održavaju sistem represije. Kolektiv je nastao u vreme kada Parada ponosa u Srbiji nije bila moguća s ciljem da se izgradi radikalna kvir scena. Bio je potreban prostor za sastajanje i izražavanje sopstvenog identiteta bez straha od svakodnevnog nasilja na ulicama, radi osnaživanja zajednice i formiranja kvir politike koja bi pokazala kako militaristička, nacionalistička država i moć pravoslavne crkve i kapitalizma propagiraju seksizam, rasizam i homofobiju. Pre svega ideja je bila za stvaranje kulturnog prostora kao mikrokosmosa pre nego što se razmišlja o javnom predstavljanju pred homofobičnim društvom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>