Da li je 2013. bila dobra godina za prava LGBT populacije?

Kategorija: Lobiranje / Datum: decembar 27, 2013

„Australija, Indija, Uganda, Rusija, a sad i [Nigerija] – Bila je sjajna godina u SAD-u, ali na svetskom nivou? Izgleda da je najgora“, podvukao je jedan stručnjak za pitanje LGBT zajednice u svetu

0303

Photo: Dmitry Lovetsky / AP and Philippe Laurenson / Reuters

Vašington – u pogledu LGBT pokreta na svetskom nivou, 2013. je bila godina krajnosti.

Pobeda u vidu legalizovanja istopolnog braka u Sjedinjenim državama, Ujedinjenom kraljevstvu i Francuskoj bila je presudna za aktiviste LGBT prava. Posle decenija izgubljenih bitaka, činilo se da su dobili raspravu o tome da li homoseksualci i lezbejke treba da imaju sva građanska prava u demokratskim zemljama koje se već dugo smatraju predvodnicima kada se radi o ljudskim pravima u svetu (što se tiče transseksualnih aktivista, oni su imali uspeha u Kaliforniji i Holandiji, ali isti nivo podrške nije postignut u pogledu njhovih prava).

Možda je upravo zbog toga prihvatanje ruskog zakona o „gej propagandi“ darnulo u živac zapadnjačke aktiviste. Taj zakon zapravo zabranjuje propagiranje „netradicionalnih seksualnih odnosa maloletnicima“. Na nedavno održanom dobrotvornom skupu posvećenom ruskim LGBT organizacijama, muzičarka Melisa Eteridž govorila je u ime mnogih američkih homoseksualaca i lezbejki kada je rekla da: „Svi mi [u SAD] koji smo prešli taj put [do ravnopravnosti], kada vidimo šta se dešava u Rusiji [kažemo], ‘Ne, ne, ne, ne. Nikada se nećemo vratiti na staro’“.

Loše vesti za LGBT populaciju su se nizale kako se godina bližila kraju. U Indiji, zemlji koja ima 1, 2 milijarde ljudi, Vrhovni sud vratio je na snagu zakon o sodomiji i na taj način ponovo učinio istopolne veze kriminalnim delom. Neočekivano, parlament Ugande prihvatio je predlog zakona poznat kao „ubiti homoseksulace“, koji je dugo bio na čekanju (doduše, kazna je smanjena na doživotnu robiju u konačnoj verziji), dok je Nigerija, sedma zemlja po veličini u svetu, na granici prihvatanja najsurovijeg zakona na svetu u vezi sa LGBT pravima.

„Australija, Indija, Uganda, Rusija, a sad i ovo,“ izjavio je Ken Kero-Mec u imejlu upućenom BazFidu. Mec je član Saveta za ravnopravnost LGBT populacije pri Kongresu SAD-a, zadužen za inostrane poslove. „Bila je sjajna godina u SAD-u, ali na svetskom nivou? Izgleda da je najgora“.

Iako se rasprava o ljudskim pravima ne može svesti na semafor sa rezultatima, ovi statistički podaci ipak mogu biti korisni: 18 zemalja u kojima živi nešto više od 10% svetske populacije priznale su istopolne brakove, dok 77 zemalja još uvek zakonom zabranjuje sodomiju.

U nekim slučajevima, kao što je Rusija, strogo zabranjivanje LGBT prava je proračunati politički potez koji su povukle vođe u zemlji da bi ujedinili naciju protiv Zapada. Ali, na drugim mestima, kao što je u Indiji, Zimbabveu, ili Singapuru, unutrašnje pravne i političke nesuglasice objašnjavaju mnogo više o uzmicanju od LGBT prava nego što to čine međunarodne prilike. Ipak, jezik koji se koristi u raspravama oslikavaju način na koji je ta borba preneta na svetski nivo: LGBT aktivisti koriste univerzalni jezik borbe za ljudska prava, dok njihovi protivnici odgovaraju tvrdnjama da se bore da sačuvaju domaću tradiciju i verska uverenja od „stranih“ uticaja.

Ovde je osvrt na neke od najvažnijih priča u 2013. vezanih za LGBT prava u svetu.

Marš braka: UK, Francuska, Brazil, Meksiko…

0404

Brendan Mcdermid / Reuters

Najjasniji znak da je pokret za LGBT prava započeo novo poglavlje bilo je izglasavanje bračne ravnopravnosti u Britaniji i Francuskoj, kao i odluka Vrhovnog suda SAD-a da se istopolni brakovi priznaju u svakoj državi putem njihovih sudova. Manje zapažena vest u SAD-u bila je ta da je u maju Nacionalni savet pravde Brazila takođe uspostavio bračnu ravnopravnost. Pri tom, sudije iz nekoliko meksičkih država odobrile su brak za istopolne parove, u skladu sa prošlogodišnjom odlukom Vrhovnog suda Meksika.

…i Kolumbija

Photo: GUILLERMO LEGARIA/AFP / Getty Images

Photo: GUILLERMO LEGARIA/AFP / Getty Images

Takođe, sudije u Kolumbiji počele su venčavati istopolne parove po odluci koju je Ustavni sud doneo 2011, a koja je stupila na snagu u junu 2013. Međutim, zbog nejasnoća koje postoje u toj odluci počeo je novi krug sudskih rasprava, što znači da je samo pitanje vremena kada će Sud morati da odluči da li ti brakovi važe ili ne. U međuvremenu, Ustavni sud odobrio je pravo LGBT populacije na usvajanje u dva važna slučaja.

Australija, Hrvatska i Zimbabve? Ne baš.

Photo: Antonio Bronic / Reuters

Photo: Antonio Bronic / Reuters

Kada je pobornik bračne ravnopravnosti Kevin Rad izgubio mesto premijera od Tonija Abota na septembarskim izborima, izbledela je nada da će se australijski zakon o braku promeniti. Australijska teritorija prestonice, pod čijom nadležnošću je i glavni grad Kanbera, napravila je iskorak i prihvatila predlog zakona o legalizovanju istopolnih brakova na svoju ruku. Posle četiri dana tokom kojih su se održavala venčanja, Vrhovni sud ih je zaustavio, uz obrazloženje da federalni zakon ima preimućstvo nad odlukom ATP-a.

Građani Hrvatske, zemlje na Balkanskom poluostrvu, glasali su 1. decembra za zabranu uvođenja istopolnih brakova u Ustav. Ovo je bila na neki način sramota za zemlju u kojoj su LGBT prava bila pod lupom tokom perioda priključivanja u EU ovog leta.

U Zimbabveu su takođe izglasali zabranu istopolnih brakova kada je u martu donet novi Ustav. Predsednik Robert Mugabe iskoristio je pitanje gej prava kao oružje protiv svog protivnika, Morgana Tsvangiraija tokom pregovora o nacrtu (Tsvangirai je bio manje neprijateljski nastrojen prema gej populaciji, ali nikad nije javno podržao pravo na brak). Mugabeova Zanu PF partija probudila je netrpeljivost prema LGBT populaciji tokom izbora koji su usledili nakon donošenja Ustava. Na primer, 7. juna muškarci naoružani čekićima, za koje se veruje da su povezani sa državnom omladinskom milicijom, preturili su sedište homoseksualaca i lezbejki Zimbabvea.

Britanska imperija uzvraća udarac u Indiji i Singapuru…

Photo: AP Photo/Ajit Solanki

Photo: AP Photo/Ajit Solanki

Iako je Ujedinjeno kraljevstvo usvojilo ravnopravnost brakova, mnoge bivše engleske kolonije drže se zakona o sodomiji koje su nasledili od svoje bivše vladarke – kraljica Viktorija još uvek vlada ličnim životima svojih bivših podanika, iako je prošlo više od veka od njene smrti.

Ranije ovog meseca, indijski Vrhovni sud ponovo je učinio istopolne veze kriminalnim delom kada je odredbu o sodomiji, poznatu kao Član 377, proglasio ustavnom. Da podsetimo, sprovođenje ovog zakona je obustavljeno od kada ga je Vrhovni sud u Delhiju 2009. godine oborio.

U oktobru, sudija iz Singapura podržao je singapursku verziju tog zakona, Član 377a, kada je u svojoj presudi tvrdio da je homoseksualnost nešto što se može promeniti. Ta tvrdnja je izgleda bila zasnovana na jednom jedinom istraživanju, tokom kojeg su istraživači ispitivali stav Singapuraca prema homoseksualnosti.

Photo: Neha Sumitran

Photo: Neha Sumitran…

…i Ugandi

Photo: Jessica Rinaldi / Reuters

Photo: Jessica Rinaldi / Reuters

Uganda je takođe bivša britanska kolonija, a dugo predlagana ekstremna verzija zakona o sodomiji – takozvani predlog zakona „ubiti homoseksualce“– stavljen je na dnevni red tokom poslednje sednice parlamenta u 2013. godini. Poslanica Rebeka Kadaga koja je prošle godine pozvala na donošenje zakona kao „Božićnog poklona“ za narod Ugande, ove godine bila je odlučna da uspe u tome, čak i po cenu kršenja skupštinske procedure.

Posle glasanja 20. decembra, odluka o zakonu je sada na predsedniku Zoveriju Museveniju. U konačnoj verziji zakona, smrtna kazna je preinačena u doživotnu robiju. Jedan američki sudija doneo je odluku da je predlog tako ekstreman da bi njegov američki zagovornik, Skot Lajvli, mogao biti optužen za zločine protiv čovečnosti od strane američkih sudova.

…i Nigeriji.

Photo: Kevin Coombs / Reuters / Reuters

Photo: Kevin Coombs / Reuters / Reuters

Nigerija, još jedna bivša kolonija Britanije i sedma po veličini zemlja u svetu, takođe je na ivici donošenja surovog zakona protiv LGBT populacije. Dok ovaj zakon nije tako rigorozan kao onaj u Ugandi, iza svega postoji namera da se kazne za istopolne veze pooštravaju.

Poznat kao „protiv istopolnih brakova“, ovaj predlog bi omogućio vlastima da uhapse istopolne parove zbog održavanja venčanja, kao i da bilo kakvu podršku LGBT pravima označi kao kriminalnu radnju.

Predlog je u procesu razmatranja od 2006, a Skupština i Senat odobrili su svoje verzije. Senat je 19. decembra odobrio verziju predloga koja je bila rezultat kompormisa i koja će se uskoro naći na stolu predsednika Gudlaka Džonatana.

A, tu je i Rusija

Photo: Alexander Demianchuk / Reuters / Reuters

Photo: Alexander Demianchuk / Reuters / Reuters

Donošenje ruskog zakona o zabrani „propagiranja netradicionalnih seksualnih odnosa maloletnicima“ imalo je niz posledica i izvan granica te zemlje, a to je verovatno i bila namera predsednika Vladimira Putina.

Zakon je omogućio Putinu da podupre svoju moć organizovanim protivljenjem Zapadu i uterivanjem straha u kosti u svom dvorištu. Stupivši na snagu mesecima pre Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, zakon je očekivano izazvao sukobe oko ovog pitanja, prikazavši Putina kako se suprotstavlja Zapadu. Vlast je bila rada da unutar zemlje širi strah od „invazije homoseksualaca“, upozoravajući na ružičastu opasnost u programima na državnoj televiziji.

Kako se situacija za homoseksualce i lezbejke pogoršavala u zemlji – strah od građana koji uzimaju zakon u svoje ruke, jednak je strahu od poteza države kojim bi se zabranila njihova politička prava – tako su neki od ruskih saveznika primenjivali ovaj pristup u kulturološkoj borbi protiv Zapada. U Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i drugim zemljama koje su privučene Evropskom unijom, snage koje podržavaju veze sa Rusijom koristile su animozitet prema LGBT pravima da zastraše javnost i tako spreče približavanje zapadnjačkim susedima.

Photo: Alexander Demianchuk / Reuters

Photo: Alexander Demianchuk / Reuters

I šta nas očekuje?

Photo: Maxim Shemetov / Reuters

Photo: Maxim Shemetov / Reuters

Naravno, ruskoj skaski se ne nazire kraj. S obzirom na Zimsku olimpijadu u februaru, ona će nastaviti da okupira raspravu o LGBT pravima kako budemo ušli u 2014. godinu. Postoji bojazan među borcima za ljudska prava da će se LGBT aktivisti koji su zaslužni za to što je ruski zakon naišao na neodobravanje međunarodne zajednice naći u zatvoru kada interesovanje međunarodne javnosti splasne posle Igara.

Ima i svetlih tačaka u borbi za prava LGBT populacije. Na Tajlandu i u Vijetnamu, ozbiljno se razmatraju predlozi o građanskoj zajednici. U Čileu je upravo izabrana predsednica koja kaže da podržava istopolne brakove, a organizovani pomak napravljen je u vezi sa građanskim zajednicama u Peruu, koja se smatra jednom od najkonzervativnijih zemalja Južne Amerike.

Ipak, čini se da se svet deli na dve strane kada je reč o LGBT pravima. Bitka sve više prelazi u međunarodnu sferu gde LGBT prava sve češće postaju centralna tema, dok se jaz među narodima produbljuje.

Izvor: BuzzFeed
Uredila: Dragoslava Barzut
Prevod: Labris

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>