Crna Gora održala lekciju Srbiji u zaštiti ljudskih prava

Kategorija: Prajd / Datum: oktobar 21, 2013

Labris pružio podršku Kvir Montenegru i LGBT osobama u Crnoj Gori


Prva povorka ponosa u Podgorici, koja je održana juče, 20. oktobra 2013, i na kojoj je učestvovalo više od stotinu učesnika, LGBT aktivista/kinja iz Crne Gore i regiona, kao i diplomata i javnih ličnosti, protekla je u znaku proslave različitosti i jedne vesele i mirne šetnje.

Iako je samo dan pre održavanja povorke ponosa u Podgorici, prvo verbalno a zatim i fizički napadnut istaknuti aktivista LGBT Foruma progresa, iako su organizatorima upućene brojne pretnje, iako je u medijima objavljena vest da je 15-godišnji mladić povređen dok je pravio bombu koju je planirao da baci na učesnike povorke, država je nedvosmisleno odlučila da stane u zaštitu prava svih svojih građana/ki i omogući mirno okupljanje ove diskriminisane manjinske grupe.

Učesnici jučerašnje povorke ponosa u Podgorici, koja se održala pod sloganom „Crna Gora ponosno“, prošetali su Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do Zgrade Vlade Crne Gore i nazad, a u povorci su se mogle videti zastave duginih boja i transparenti na kojima piše „Žena, majka, lezbejka“, „Gej je ok“, „Homofobiju u svoja 4 zida“ itd.

Foto: Kvir Montenegro

Foto: Kvir Montenegro

Učesnicima povorke ponosa obratili su se aktivisti i aktivistkinje iz regiona, organizatori povorke, kao i Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore i Ambasador kraljevine Holandije u Beogradu.

U obraćanju su, iz Kvir Montenegra poručili,da od ovog dana LGBT osobe u Crnoj Gori više nisu nevidljive, i najavili su narednu povorku za jun 2014. godine.

Izvan prstena u kome se održavala povorka ponosa, došlo je do incidenata između policije i huligana i bilans sukoba je najmanje 20 povređenih policajaca (od kojih jedan teže), 60 privedenih huligana (od kojih je 21 maloletnik) od ukupno 1500 koji su lomili grad, kamenovali zgradu podgoričkih Vijesti i pokušavali da provale obruč koji je štitio učesnike povorke.

PodgoricaPrajd

Ipak ova ružna slika nasilja, ostala je u senci odlučnosti crnogorkse države i izvanredne spremnosti policije da zaštiti Ustav i svoje građane.

Policija je juče, bez svake sumnje, bila na visini zadatka, i sada je lopta na terenu tužilaštva koje će odlučiti da li će napraviti kategoričan rez sa nasilnicima i da li će adekvatnim kaznama gde neće biti privilegovanih, načiniti džinovski korak u pravcu sistemskog poboljšanja položaja LGBT osoba u Crnoj Gori.

Zapisala: Aktivistkinja Labrisa koja je uživala u jučerašnjoj sunčanoj šetnji Podgoricom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>