Coming out u Rusiji – 67 uhapšenih

Kategorija: Vesti / Datum: oktobar 13, 2013

Otkada je u Rusiji uveden zakon koji zabranjuje gej propagandu, pritisak i pretnje nasiljem od strane homofoba dvostruko uvećani


Šezdeset sedam ljudi je uhapšeno na LGBT događaju u Sankt Petersburgu (Rusija) u sukobima anti-gej pristalica sa aktivistima i borcima za ljudska prava.

Foto: ria.ru via creative commons

Foto: ria.ru via creative commons

Povodom međunarodnog dana Coming out-a, izašli su da proslave pojedinci koji se javno identifikuju kao LGBT osobe u centru grada, na području Marsa (Marsovo pol).

Oko 200 konzervativaca i verskih aktivista, pripadnika Ruske pravoslavne crkve i ruskih nacionalističkih organizacija, blokirali su područje Marsa i sprečili LGBT aktivistima da se približe spomeniku.

Sukob između dve grupe izbio je kada su antigej pristalice pevale verske pesme i vređali aktiviste, te ih pokušali sprečiti da podignu pride zastavu i plakate.

Interventna je prekinula borbu i uhapsila 15 LGBT aktivista i 52 antigej pristalica.

Otkada je uvede zakon koji zabranjuje gej ‘propagandu’, koji je deo šire kampanje za slamanje ruske LGBT zajednice, pritisak i pretnje nasiljem od strane homofoba se dvostruko povećao.

 

Preuzeto sa Slobodari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>