Coming out na poslu

Kategorija: featured, Zdravlje / Datum: septembar 21, 2013

U Srbiji uglavnom biramo da svoj privatni život držimo podalje od posla, kolega – svega što bi moglo da na bilo koji način ugrozi mukom nađeno zaposlenje. Ako si gej u Srbiji onda je normalno da se skrivaš, lažeš prijatelje / kolege i držiš sve na distanci kako tvoja „mračna tajna“ ne bi izašla na videlo


U zemlji u kojoj većina pripadnika/ca LGBT** populacije nije spremna da o svom identitetu progovori unutar porodice ili krugu bliskih prijatelja, coming out na poslu zaista deluje zastrašujuće. Pitanja koja se pri tom otvaraju su „kako će to prihvatiti moje kolege / šef?“, „da li ću biti bezbedan/na na poslu?“, „da li ću dobiti otkaz?“ i slično. Srbija je daleke 2001. donela Zakon o radu koji eksplicitno zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i prilikom zapošljavanja, a i tokom rada.

Foto: everydayfeminism via creative commons

Foto: everydayfeminism via creative commons

Dakle, da živimo u državi koja primenjuje zakone koje je donela, odgovor na sva ova pitanja bi trebalo da bude „NE“. Ali na žalost to nije tako – u ovom trenutku postoji samo jedna pravosnažna presuda zbog „seksualne diskriminacije na radnom mestu“.

Gejevi i lezbejke u Srbiji su tokom godina postali pravi kameleoni, naučili su jako dobro da se skrivaju, da izbegavaju odgovore na nezgodna pitanja, odlaske na problematične skupove, i da (kako su to neki pre par godina potencirali) svoje živote žive u „svoja četiri zida“. Pre nego što pomislite „tako i treba, šta ima da mi paradiraju“, da razjasnimo zašto je taj coming out toliko bitan. Coming out nema apsolutno nikakve veze sa seksom, paradiranjem, egzibicionizmom ili nametanjem svoje seksualne orijentacije – kako to žuta štampa ima običaj da interpretira. Gejevi i lezbejke jednostavno žele da žive slobodno, da se osećaju prihvaćeno i da mogu otvoreno da govore o svom životu – planovima za vikend, o letovanju, odlasku u bioskop, a da ne moraju da lažu da su bili sa „prijateljem“, „kumom“ ili „kolegom iz teretane“.

Kao i u svemu drugom, svet je i po pitanju zaštite prava LGBT zaposlenih otišao daleko ispred nas. U ovom trenutku oko 90% Fortune 500 kompanija ima pravilnike koji zabranjuju diskriminaciju zaposlenih na osnovu seksualne orijentacije. Šta to zapravo znači? Šta vredi jedan pravilnik u odnosu na Zakon koji Srbija ima? Pravilnik o zabrani diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije na poslu znači da ove kompanije prepoznaju probleme sa kojima se LGBT zajednica suočava, da cene pre svega sposobnosti i rad svojih zaposlenih bez obzira na njihove različitosti i da žele da obezbede slobodan, siguran i otvoren prostor za sve svoje zaposlene. Zaposleni često osnivaju i LGBT grupe unutar ovih kompanija, u kojima se bavi različitim društvenim aktivnostima, uključujući i organizovane posete lokalnim Prajdovima.

ComingOut2

Da li su u ovim kompanijama svi LGBT zaposleni „aut“? Naravno da nisu. To je stvar ličnog izbora i niko ne može da vas natera da govorite o vašem identitetu ako to ne želite. I upravo je u tome snaga ovog pristupa – da ako imaš potrebu, možeš da podeliš sa svojim kolegama sa kim si sinoć bio u bioskopu ili na letovanju tokom godišnjeg odmora, bez ikakvih strahova da ćeš dobiti otkaz ili biti prebijen u nekom mraku, a ako ne želiš da iznosiš takve detalje, i to je potpuno u redu.

U Srbiji uglavnom biramo da svoj privatni život držimo podalje od posla, kolega – svega što bi moglo da na bilo koji način ugrozi mukom nađeno zaposlenje, i dovede u pitanje održivost našeg života. Skrivanje i strah o kojem govorimo su doslovno progutali sve sfere našeg života, i rekao bih da smo se skoro i navikli na takvo bivstvovanje, to više i ne vidimo kao problem, nego kao normalno stanje. Ako si gej u Srbiji onda je normalno da se skrivaš, lažeš prijatelje / kolege i držiš sve na distanci kako tvoja „mračna tajna“ ne bi izašla na videlo. I to je suština problema gejeva i lezbejki u ovoj tužnoj zemlji, da se osećaju posramljeno otkad su spoznali svoju seksualnu orijentaciju – to je nešto o čemu se ne priča, to niko ne sme da sazna, to će osramotiti čitavu familiju i zbog toga ćemo dobiti otkaz. To je startna pozicija koju većina LGBT osoba dobija i iz koje deluje skoro nemoguće izgraditi jedan funkcionalan i izbalansiran lični, društveni i poslovni život.

Foto: templehome via creative commons

Foto: templehome via creative commons

Izlazak iz ovog začaranog kruga pre svega zahteva jako puno rada na sebi – razumevanje svoje seksualne orijentacije i njeno potpuno prihvatanje. Važno je da prvo mi budemo ok sa onim što jesmo, da od toga ne pravimo nikakav problem. U trenutku kada budemo stekli dovoljno samopouzdanja i hrabrosti, iz toga budemo komunicirali prema svetu, i problemi će biti mnogo manji.

Šta dobijamo coming out-om na poslu?

 • Za početak život sa mnogo manje stresa – od izbegavanja odgovora na nezgodna pitanja, pretvaranja naše priče u adekvatni rod ili menjanje relacija u kojima smo sa konkretnom osobom („“drug“ / „komšija“ i sl.).
 • Možemo otvoreno da razgovaramo o svom životu, iskustvima, planovima.
 • Iskrenošću izgraditi bliže prijateljske odnose sa kolegama.
 • Radom u slobodnom i otvorenom okruženju biti produktivniji na poslu.

A šta možemo da izgubimo?

 • U najgorem slučaju, posao.

Deluje kao prilično izazovan poduhvat, ali sloboda nema alternativu. Kada ceo život provedete u ovom represivnom sistemu i osetite dašak slobode, više nema nazad. Život je suviše kratak da bismo ga proživeli u skrivanju i laži, da se nikada ne ostvarimo u potpunosti. Dakle, navucite vaše Big Girl Panties i bacite se na posao!

Evo par ideja kako da se naš coming out na poslu završi što boljim ishodom:

 • Pre nego što uradite bilo šta, ne zaboravite da ste tu zbog posla – dakle, pokažite da je posao koji radite odgovarajućeg kvaliteta, da volite to što radite i da ste sposobni da ostvarite fukcionalne odnose sa drugim kolegama
 • Započnite neobaveznu priču na neku LGBT temu (u ovom periodu godine prajd može biti opcija) – ispitajte teren
 • Istražite da li u vašoj firmi već postoji neko koje gej / lezbejka – stupite u kontakt
 • Uvek postoje ljudi koji su ok sa onim što jeste – nađite saveznike
 • Saznajte koje kolege imaju najveći problem sa vašom seksualnom orijentacijom – upoznajte neprijatelje
 • Krenite sa nekim suptilnim koracima – slika vašeg partnera kao wallpaper, aktivistička nalepnica na stolu / tabli / frižideru, usputna šala – povećajte vidljivost
 • Dozvolite vašim kolegama prijateljstvo na fejsbuku – dopustite im da vas upoznaju
 • Pozovite partnera na zajedničko druženje, ili da vas sačeka nakon posla – outujte vaš odnos a ne seksualnu orijentaciju
 • i … budite hrabri!

Napisao Adorjan Kurucz
Preuzeto sa Homepage.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>