Četiri muzičarke pevaju stare hetero pesme sa mesta svoje lezbejske žudnje

Kategorija: Feminizam, LezKULTura / Datum: januar 4, 2014

Povodom neradnih dana koji daju šansu odmoru radnom narodu, preporučujem vam četiri sjajne muzičarke lezbejke moje generacije koje izvode četiri stare pesme poznate hetero svetu i skoro da su kultna mesta seksizma i hetero ljubavi – u izvedbi četiri doajenke muzike, koje ove pesme pevaju iz daha lezbejske žudnje


piše: Lepa Mlađenović


PBarberPhotoPatricia Barber je rođena 1955. u Čikagu (SAD) i tu živi, svira i stvara jazz ceo život, od svoje 6. godine. Ona je prva u istoriji jazz-a aut lezbejka jazzistkinja kantautorka, pijanistkinja i pevačica. Gaji eko baštu i pse, a partnerka joj je predavačica istorije muzike na državnom univerzitetu Ilinois u Čikagu. U Beogradu je u okviru Bemusa 26. oktobra 2008. nastupala u Kolarcu, a jedna lezz-ekipa ju je sa oduševljenjem slušala. Na poslednjem albumu (Smash, 2013) ima pesmu Devil’s Food – njen odgovor desničarskim stavovima protiv istopolnog braka, a naslov je uzela po jednoj apsolutno seksističkoj pesmi Alice Coopera, i tako je još jednu muvu sredila, kao i seksističku pesma She’s a Lady, and Lady is mine.

Giuni+Russo+2006101318204088Giuni Russo je rođena 1951. u Palermu. Inače Giuni Russo je ikona lezbejskog pokreta Italije osamdesetih i devedesetih. Bila je sjajna pevačica i kantautorka sve do 2004. kada je umrla od kancera, nakon dugo godina šikaniranja od strane italijanske muzičke industrije. Mnogi nisu mogli da podnesu njen talenat, inteligenciju i različlitost koju nije ozvaničila jer nije imala podržavajući društveni kontekst. Više od 25 godina je živela u ljubavi sa partnerkom koja je producentkinja njenih pesama, a i autorka njenih muzičkih kanal i web stranice. Guini Russo peva pop a kasnije je sama pisala pesme, kao što je pesma Ruža je ruža je ruža u čast pretkinja, po istorijskoj rečenici Gertrude Stein jedne od prvih žena prošlog veka za koju se znalo da voli žene. U spotu koji sledi možete da pogledate njeno izvođenje iz 1996., legendarne Johnny Guitar, za koju je reči napisala Peggy Lee.

gianna-nannini_5Gianna Nannini, rodjena je 1954. u italiji, rok muzičarka, kantautorka i jedna od najomiljenih pevačica Italije u poslednje vreme. Mnoge lezbejke odlaze na njene koncerte. S obzirom da malo govori engleski, nije imala mnogo koncerata van Italije, ali je jednom bila u Beogradu na poziv Toše Proeskog u Sava Centru, 2007, kada su zajedno pevali njenu pesmu Aria, a da to lezbejska zajednica nije znala! Inače, Gianna Nannini je odlučila da neće govoriti medijima o svom lezbejskom životu, tako da je to javna tajna. Pre dve godine je rodila ćerku, bez oca. Idolkinja joj je Janis Joplin. Video koji sledi je deo koncerta iz 2011. kada peva i skače uz legendarnu pesmu Volare, cantare u prevodu Leteti, pevati od Domenika Modunja, u Bolonji, centru feministickog i komunistickog pokreta!

kd-lamgKD Lang, još jedna ikona lezbejskog pokreta engleskog govornog područja, Kanađanka rođena 1961, promenila je tok tzv ’country’ muzike, kao prva out lezbejka ’country’ muzike sa lezbejskim sadržajem u pesmama. Njena intervencija u ’country’ muzici pomakla je granice pravca ove konzervativne popularne muzike u SAD-a. Inače, kg lang je pevačica i roka, kantautorka, sviračica, nedeljom voli da vozi motor. 2011. se razvela od partnerke i od tad je dugo bila tužna, 2013. je uvedena u ’Q Dvoranu slavnih’ (Queer Hall of Fame) počasni naziv za poznate ličnosti koje se bore za prava lezbejki, gej, trans, queer, biseksualnih. Poslušajte lezbejsku verziju još jedne seksističke pesme (Toma Dzonsa) koju je sa zadovoljstvom preobrazila u lezbejsku žurku, ’What’s new pussicat’!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>