Bivši predsednik Mozambika govori u korist jednakosti LGBT populacije

Kategorija: Vesti / Datum: januar 19, 2014

„Ne možemo više dozvoliti sebi da ljude diskriminišemo na osnovu godina, nacionalnosti, vere, migrantskog statusa, pa ni seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Moramo poštovati svakoga i dopustiti svakome da iskaže svoj pun potencijal,“ napisao je Joakim Šisano u otvorenom pismu afričkim liderima


U situaciji u kojoj je Nigerija već donela diskriminatorni zakon koji najavljuje čistku LGBT osoba, a u Ugandi se proglašenje istog čeka, Joakim Šisano, bivši predsednik Mozambika, pozvao je Afričke lidere da zaštite seksualna i reproduktivna prava ljudi u „Otvorenom pismu afričkim liderima“ objavljenom prošlog utorka u Afrika Report-u.

Photo: Stringer/AFP / Via AFP / Getty Images

Photo: Stringer/AFP / Via AFP / Getty Images

Šisano je vodio gorepomenutu južnoafričku naciju od 1986. do 2005, a sada predvodi važnu operativnu grupu UN-a zaduženu za demografiju i razvoj… U svom pismu, poziva se na grupu afričkih lidera koji formiraju ciljeve razvoja u budućnosti, kojom predsedava predsednica Liberije Elen Džonson Serliif, objašnjavajući da je svrstavanje seksualnih i reproduktivnih prava u osnovna ljudska prava, deklarativno jedan od najvažnijih ciljeva u razvojnom planu Afrike. Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, posebno su važni za osnaživanje žena i omladine od koje zavisi budućnost, navodi ova grupa.

Ovo jednostavno znači obezbeđivanje već samim rođenjem, zajamčene slobode — što će reći — omogućiti da svako za sebe zadrži pravo odlučivanja sa kim će biti u vezi, venčavati se i imati decu, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet — bez diskriminacije, prinude i nasilja.

Takođe, to se odnosi i na obezbeđivanje adekvatne zdravstvene nege i seksualne edukacije. Ne možemo više dozvoliti sebi da ljude diskriminišemo na osnovu godina, nacionalnosti, vere, migrantskog statusa, pa ni seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Moramo poštovati svakoga i dopustiti svakome da iskaže svoj pun potencijal.

Svoje pismo završio je citiranjem pokojnog predsednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele, doskočivši svojim protivnicima koji homoseksualnost smatraju „neAfričkom“:

Kao Afrikanac koji se već dugo bavi ovom problematikom, razumem vaše protivljenje ovim idejama. Ali opet, mogu sebi dopustiti da iskoraknem i objektivno pogledam ljudsku istoriju – naročito prethodnih 100 godina tokom kojih je mnogo ostvareno na polju ljudskih prava. Afrički lideri sa ovime treba da budu rame uz rame, i da ne zadržavaju proges civilizacije. Ne u ovom ključnom trenutku.

Dnevni red stvari kojima međunarodna zajednica mora da pomogne da se ostvare ne služi samo ovde i sada i samo za nas, već za dobrobit celog sveta i generacija koje će tek doći. Misleći o ovoj temi, podsećam se reči našeg odskoro pokojnog lidera, koji je tokom duge borbe za slobodu stekao veliku mudrost.

„Biti slobodan znači mnogo više od oslobađanja iz okova lanaca“, Nelson Mendela nas je podsetio, „već znači živeti u svetu u kome svako poštuje i podržava tuđu slobodu.“ Oživimo u stvarnosti ove besmrtne reči.

Pismo je objavljeno usred čistke LGBT osoba u skladu sa novousvojenim striktnim zakonom koji proglašava homoseksualnu aktivnost propagandom kažnjivom sa 10 do 14 godina zatvora. Sličan takav okrutni zakon predložio je i parlament Ugande, ali nije još uvek izvesno hoće li ga predsednik potpisati. „Homoseksualna aktivnost“ je već sada ilegalna u Ugandi, ali novi zakon uvodi okrutnije kazne, te za krivično delo proglašava i promovisanje LGBT prava, a ilegalno postaje i neprijavljivanje homoseksualnih aktivnosti policiji.

Izvor: BuzzFeed
Prevela: Nataša Trans

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>