Biseksualne žene imaju ćešče mentalne probleme od lezbejki?

Kategorija: LezKULTura / Datum: januar 16, 2015

Biseksualne žene češće su na udaru depresije i imaju suicidalne misli. Takođe, one češće razvijaju poremećaje u ishrani, tvrdi britanska studija


Kao razlog, naučnici navode, da mnoge sakrivaju svoju seksualnost.

Biseksualne žene češće imaju mentalne probleme od recimo lezbejki. One takođe mnogo češće, čak 64%, uimaju poremećaje u ishrani a 37% njih pomišlja na samoubistvo, u odnosu na lezbejke, tvrdi studija objavljena u Žurnalu javnog zdravlja (Journal of Public Health).

One su depresivnije (za 26%) i pate od anksioznosti (za 20%) u odnosu na lezbejke.

Koristeći podatke iz 2007. godine iz Stonewall britanskog istraživanja ženskog zdravlja sa Londonske škole higijene i tropske medicine analizirala je odgovore 5.700 biseksualnih žena i lezbejki koje žive u Britaniji a starije su od 14 godina.

Studija je zaključila da su biseksualne žene zatvorenije u pogledu svoje seksualnosti prema prijateljima, kolegama i porodici (nisu „autovane“).

Iako ređe doživljavaju neprijatnosti na poslu usled svoje seksualnosti, češće imaju probleme s prijateljima.

Nova otkrića drugačija su od onih iz 2003. godine kada je rađeno slično istraživanje, koje nije pronašlo nikakvu razliku u psihološkom uznemiravanju između lezbijki i biseksualnih žena.

„I dok neheteroseksualne žene spadaju u grupu slabijeg mentalnog zdravlja u odnosu na heteroseksualne žene, biseksualne trpe još veće uznemiravanje od lezbejki“, kaže za Dejli mejl autorka studije Lisa Koledž.

Autori studije sugerišu da biseksualne žene imaju negativniji stav prema sebi i da očekuju društveno odbijanje, što njihovo mentalno zdravlje stavlja pod ogroman rizik.

Izvor: b92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>