Biseksualne osobe suočene s povećanim rizikom od raka, polno prenosivih bolesti i depresije

Kategorija: Obeležavamo, prenosimo, Vesti / Datum: septembar 23, 2015

Današnji se dan, 23. septembar, od 1999. godine. obeležava kao Dan biseksualne vidljivosti, a diljem sveta se čitave nedelje i posebno na ovaj dan održavaju razna događanja kojima se slavi biseksualna kultura, zajednica i istorija. Kako se vrlo retko ili gotovo uopšte ne govori o iskustvima biseksualnih ljudi sa zdravstvenim sustavom, kao i o njihovim specifičnim zdravstvenim problemima organizacija Human Rights Campaign (HRC) je to odlučila promeniti i objavila istraživanje „Zdravstveni disparitet među biseksualnim osobama“


Biseksualne osobe su suočene s alarmantnom stopom fizičke, mentalne i seksualne nejednakosti u zdravstvu, a u istraživanju je naglašeno i njihovo krizno zdravstveno stanje, stoji između ostalog u izvješću Human Rights Campaign.

„Biseksualne osobe su najveća pojedinačka skupina unutar LGBT zajednice, ali dosad nismo obradili njihove specifične zdravstvene potrebe“, kaže Tari Hanneman, zamjenica direktora zdravstvenog programa u HRC-u.

„Stvarnost je takva da su biseksualne osobe suočene s diskriminacijom ne samo izvan, nego i unutar same zajednice. To ih može odvratiti od toga da se uključe i imaju koristi od svega što LGBT aktivisti čine za naše mentalno, fizičko i seksualno zdravlje.“

biconic_lani

Biseksualne osobe su suočene s povećanim stopama oboljevanja od raka, srčanih bolesti, pretilosti, seksualno prenosivih infekcija i mentalnih oboljenja, prenosi Advocate. Također u velikoj mjeri pate od depresije, ovisnosti, a zabilježen je i alarmantno visoki broj samoozljeđivanja i pokušaja samoubojstva. Osim toga, u općoj populaciji žena upravo biseksualke bilježe najveću stopu oboljevanja od raka, pretilosti i emotivnih poremećaja. S druge strane, biseksualni muškarci su disproporcionalno pogođeni zarazom HIV-om, HPV-om i drugim seksualno prenosivim infekcijama.

„Djelatnici u zdravstvu znaju krivo procijeniti identitet pacijenta s obzirom na njegovog/njegovu trenutnu partnericu/ra, a biseksualne su osobe često izložene diskriminaciji kad se autaju u tom sustavu“, kaže Hanneman.

„Takve situacije mogu dovesti do toga da biseksualne osobe odgađaju ili izbjegavaju potražiti potrebnu zdravstvenu pomoć, a zbog skrivanja seksualnog identiteta zdravstveni djelatnici često ne mogu dobiti točnu sliku i pružiti adekvatnu pomoć obzirom na njihovo seksualno zdravlje ili neke druge mentalne ili fizičke probleme“.

U izvještaju se pozivaju LGBT aktivisti i zdravstveni djelatnici da se bolje upoznaju i educiraju po pitanju specifičnih potreba biseksualnih osoba, a njih se ohrabruje da u slučaju potrebe potraže stručnu liječničku pomoć.

Izvor: Crol

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>