Američki Vrhovni sud ozakonio istopolne brakove

Kategorija: featured, Vesti / Datum: jun 27, 2013

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država juče je poništio zakon o braku kao zajednici muškarca i žene. Taj zakon iz 1976. godine je „neustavan jer uskraćuje lične slobode zaštićene Petim amandmanom (na Ustav SAD)“, odlučio je Vrhovni sud, a to je i stav administracije predsednika Baraka Obame.

Foto: independent.co.uk via creative commons

Foto: independent.co.uk via creative commons

Ta sudska odluka omogućava da homoseksualni parovi, čiji brak dopušta 12 od ukupno 50 država SAD, kao i oblast u kojoj je glavni grad Vašington, imaju iste savezne beneficije kao i venčani heteroseksualni parovi, prenela je Beta. To su prava iz oblasti poreske politike i zaštite zdravlja, i penziona prava.

Petoro sudija Vrhovnog suda glasalo je za poništenje odluke, a četiri protiv, preneo je Bi-Bi-Si. Rezultati anketa javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava gej brakove. Svetski mediji jučerašnju presudu tumače kao istorijsku. Uoči jučerašnjeg odlučivanja, brojni građani su se okupili pred zgradom Vrhovnog suda nadajući se da će pronaći mesto u sudnici. Postupak za ocenu ustavnosti zakona o braku kao zajednici muškarca i žene pokrenula je Edit Vindzor (83) iz Njujorka, koja je morala da plati porez od 363.000 dolara kada je od svoje žene nasledila nepokretnost. Da je bila udata za muškarca, porez ne bi morala da plati.

Zakon iz 1976. uneo je nejednakost u čitav pravni sistem Sjedinjenih Država, napisao je u jučerašnjoj presudi sudija Entoni Kenedi.

Istorijska odluka za LGBT populaciju

Federalni slučaj ticao se DOMA akta, koji ograničava definiciju braka kao vezu isključivo između muškarca i žene za svrhe dobijanja federalnih povlastica kao što su poreski odbici za venčane parove suprotnog pola. Ove povlastice, međutim, nisu dostupne legalno venčanim parovima istog pola po zakonima određenih država pošto su ti zakoni u suprotnosti sa federalnim aktom.

Foto: Theserpentny via creative commons

Foto: Theserpentny via creative commons

Ovaj akt pokušava da uskrati zaštitu i tretira osobe istog pola koje žive u braku kao manje vredne od drugih. Ovaj federalni akt je u suprotnosti sa petim amandmanom, stoji u saopštenju suda.

Predsednik Bil Klinton pretvorio je ovaj akt u zakon 1996. godine nakon što je prošao kongres sa svega 81 glasom protiv i 535 glasova za njegovo donošenje.

Klinton je, međutim, nedavno izjavio da se od tada puno toga promenilo i pozvao je na njegovo odbacivanje.

Edi Vindsor je tužila federalnu vladu nakon što joj je odbijen povraćaj novca koji je plaćala u okviru poreza na zemljište nakon smrti njene partnerke Tee Spajer 2009. godine iako je njen brak bio priznat od države Njujork – ali nije bio priznat od strane federalnih vlasti.

Ona je tužila federalne vlasti i tražila povraćaj poreza u iznosu od 363.000 dolara.

U SAD 12 država i Distrikt Kolumbija priznaju istopolne brakove, ali oko 30 njih priznaje brak samo kao zakonsku zajednicu muškarca i žene.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je današnju odluku Vrhovnog suda SAD kojom je poništen zakon o braku gde se o toj instituciji govori kao o zajednici muškarca i žene, za koji je rekao da je bio „diskriminacija zaštićena zakonom“.

On je tretirao zaljubljene, predane gej parove i lezbejke kao odvojenu i nižu klasu ljudi, naveo je Obama u saopštenju, dodajući: Vrhovni sud je ispravio pogrešno i naša žemlje će sada biti bolja.

Ispred zgrade Vrhovnog suda okupile su se pristalice istopolnih brakova, koji su pozdravili odluku uzvikujući „Hvala vam!“ Obama je danas telefonom čestitao advokatima koji su pokrenuli proces pred Vrhovnim sudom.

Obama je rekao da je izneo uputstva ministru pravde Eriku Holderu da sarađuje s drugima u vladi kako bi se obezbedilo da federalni zakoni odražavaju odluku suda.

Predsednik SAD rekao je da se današnjom odlukom Vrhovnog suda ništa ne menja u tome kako verske institucije definišu brak.

Odlukom Vrhovnog suda omogućeno je da homseksualni parovi, čiji brak dopušta 12 od ukupno 50 država SAD, kao i oblast grada Vašington, imaju iste beneficije na federalnom nivou kao i venčani heteroseksualni parovi. To su prava iz oblasti poreza, zdravstvene zaštite i penzija.

Agencija AP ocenjuje da je danas odlukama Vrhovnog suda izvojevana „značajna, ali i nepotpuna pobeda za prava homoseksualaca“.

Presuda Vrhovnog suda ne znači da će sada gej brakovi biti dopušteni u svim saveznim državama. Ta odluka, navodi AP, dogodila se na zamahu pokreta za prava homoseksualaca u SAD – došlo je do promene u javnom mnenju, 12 država dozvoljava gej brakove, koje podržava i predsednik Obama.

Vrhovni sud SAD danas je zapravo doneo dve odluke, pri čemu je u obe pet sudija glasalo „za“ dok je četiri bilo protiv.

U jednoj odluci sud je poništio odredbe federalog Zakona o odbrani braka koje su sprečavale venčane gej brakove da imaju beneficije, povezane s porezom, zdravljem i penzijiama, a koje su uglavnom dostupne heteroseksualnim brakovima.

Drugi slučaj je bila tehnička pravna presuda koja se ne bavi samim istopolnim brakovima. Sudsko veće je ostavilo na snazi odluku nižeg suda kojom se obara kalifornijska zabrana gej brakova. Vrhovni sud je ustanovio da zastupnici zabrane nisu imali pravo da se žale na odluku.

(Danas/B92)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>