Ambasada Norveške podržala jedinstveni projekat LABRIS-a

Kategorija: Lobiranje / Datum: jun 12, 2014

JAVNE POLITIKE ZA EFIKASNIJE POŠTOVANJE PRAVA LGBT ZAJEDNICE

Po ugledu na uspešne mehanizme sprovedene u razvijenim zemljama, LABRIS će u narednom periodu definisati predloge javnih politika u pet ključnih oblasti, koje će zastupati pred Vladom i drugim institucijama, a zarad boljeg poštovanja prava i kvaliteta života LGBT građana


Beograd, 12. Jun 2014. – Republika Srbija je potpisnica niza univerzalnih i regionalnih međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava koji nedvosmisleno zabranjuju diskriminaciju LGBT osoba i nameću državi kako negativne tako i pozitivne obaveze u cilju osiguravanja nesmetanog uživanje prava LGBT osoba. Međutim, već godinama izostaje efikasnost kada je u pitanju sprovođenje zakona i poštovanje Ustavom zagarantovanih prava, a kada je u pitanju podnošenje obaveznih izveštaja međunarodnim institucijama, Republika Srbija kasni po nekoliko godina.

Organizacija LABRIS je zato, po ugledu na uspešno razvijene mehanizme definisanja i zastupanja Javnih politika i u saradnji sa Forumom za etničke odnose, definisala pet ključnih tema na osnovu kojih će se obratiti političarima i predstavnicima javnih vlasti u narednom periodu.

Projektni tim je do sada realizovao preko 40 konsultacija sa više od 20 organizacija iz oblasti zaštite ljudskih prava gde je na osnovu prikupljenih informacija definisano pet prioriteta za formiranje predloga javne politike i to: 1. Pristup pravdi i vladavina prava; 2. Bezbednost, prevencija i borba protiv nasilja; 3. Zabrana diskriminacije; 4. Obrazovanje i socio-ekonomska stabilnost; 5. LGBT kultura i identiteti.

Zastupanje Javnih politika ima za cilj da nosiocima vlasti objasni i približi važnost problema koji su definisani Javnim politikama na razumljiv i prihvatljiv način. Sam mehanizam zastupanja Javnih politika podrazumeva tri jednostavna koraka – artikulisanje i definisanje problema, predlog prihvatljivog rešenja i konačno obraćanje nadležnim instancama.

Ovaj projekat, od izuzetnog značaja za LGBT zajednicu ali i proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, biće realizovan zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

norveska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>