Alis Manro, žena koja piše najbolje gej i lezbejske kratke priče u Kanadi, osvojila Nobela za književnost

Kategorija: Feminizam, LezPismo / Datum: oktobar 11, 2013

Manro je prva Kanađanka i 13. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Objavila je deset zbirki pripovedaka, kao i roman „Životi devojaka i žena“. U svojoj 80. godini objavila je prvu lezbejsku priču Gravel, i to u The New Yorker-u 2011. i sa njom ušla u sve književne preglede queer kanadske knjižvenosti


Alis Manro poznata je u svetu književnosti po pisanju kratkih priča i po tome što je uvek zauzimala ženski point of view u svom književnom radu. Ovo je prvi put da je Nobelovu nagradu za književnost osvojila forma kratke priče. To je mala revolucija za kratku priču i potvrđuje da ova nepopularna forma u stvari živi svoje najbolje dane. Ovo je definitivno vreme kratkih priča.

Foto: telegraph.co.uk via creative commons

Foto: telegraph.co.uk via creative commons

Alis Manro je samo dva puta za svoje protagoniste izabrala muškarce, odnosno pisala u muškom rodu. Prvi put bilo je to 1980. kada je objavila za mnoge najbolju gej kratku priču u Kanadi The Turkey Season, u zbirci „The Moons of Jupiter“, to je po nekim kritičarima najmoćniji deo kanadske homoerotizovane književnosti (pored prvog poglavlja Engleskog pacijenta iz 1982. godine).

Manro je prva Kanađanka i 13. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Objavila je deset zbirki pripovedaka, kao i roman „Životi devojaka i žena“. U svojoj 80. godini objavila je prvu lezbejsku priču Gravel, i to u The New Yorker-u 2011. i sa njom ušla u sve književne preglede queer kanadske knjižvenosti.

Jedno od najupadljivijih svojstava njenih priča jeste njihova lociranost u malim mestima jugozapadnog Ontarija. Slično kao u delima Vilijema Foknera i Flenerija O’Konora, junakinje dolaze u sukob sa uskogrudim shvatanjima sredine i suprotstavljaju se duboko ukorenjenim tradicijama.

Objavila je deset zbirki pripovedaka, kao i roman „Životi devojaka i žena“. Pored romana „Životi devojaka i žena“, na srpski su prevedene zbirke pripovedaka „Bekstvo“ i „Više od sreće“. Pa ukoliko još uvek niste zatvorili vaše spiskove za predstojeći Sajam knjiga u Beogradu koji počinje 20. oktobra i traje do 27., ovo je pravi trenutak da zabeležite sledeće naslove:

Previše sreće

Naslov originala: Too much happiness / Alice Munro
Prevodilac: Predrag Šaponja


delfi_previse_srece_alis_manroViše nego ijedan pisac posle Čehova, Alis Manro ima cilj i ostvaruje ga, ona ostvaruje gestalt kompletnost u prikazivanju života. Oduvek je imala genijalni dar za razvijanje trenutaka epifanije i rasplitanje njihovog sadržaja. Trenuci za kojima traga u pripovedanju nisu više oni u kojima protagonistkinja dolazi do nekog uvida; sada su to momenti u kojima se ostvaruje sudbinski, neopozivi, dramatični čin. Za čitaoca, to znači da ne može da razmišlja o značenju pripovetke sve dok ne isprati svaki preokret zapleta i da će sijalica da mu se upali tek na poslednjoj stranici.

Bekstvo

Naslov originala: Run a way / Alice Munro
Prevodilac: Predrag Šaponja


delfi_bekstvo_alis_manro„Alis Manro na samo nekoliko stranica zahvata romaneskni luk života svojih protagonista. Čitave decenije ona sabija u seriju od nekoliko stroboskopskih trenutaka, tajnovito povezanih na neopisiv način. Zajedno sa Vilijamom Trevorom, ona je jedan od živih kolosa modernog pripovedanja. Njen čehovski realizam, pronicljivi psihološki uvidi i instinktivni ose}aj za emocionalnu aritmetiku domaćeg života uticali su na mlađe pisce različitih poetika, od Debore Ajzenberg, preko Džonatana Franzena, do Lori Mur.“
Mičiko Kakutani, The New York Times

Život devojaka i žena

Naslov originala: Lives of girls and women / Alice Munro
Prevodilac: Anđelka Cvijić


delfi_zivoti_devojaka_i_zena_alis_manroJedini roman Alis Manro, kanadske književnice poznate po više puta nagrađivanim zbirkama pripovedaka, predstavlja hroniku odrastanja jedne devojke u provincijskom gradiću u Ontariju četrdesetih godina. “Autobiografska po formi, ali ne i u činjenicama”, ova knjiga iskreno i psihološki pronicljivo pripoveda o formativnim godinama u životu jednog mladog bića.

Del Džordan stanuje na kraju Flets rouda, na farmi lisica, koje uzgaja njen otac. U detinjstvu joj najčešće prave društvo jedan ekscentrični zakleti neženja i njegov brat grubijan. Kada zbog škole počinje češće da odlazi u grad, biva okružena ženama – majkom, ostrašćenim agnostikom koji prodaje enciklopedije lokalnim farmerima, majčinom cimerkom, požudnom Fern Doerti, i svojom najboljom drugaricom, Naomi, sa kojom deli radosti i frustracije adolescencije.

Kroz ova sećanja na mladost susrete sa seksom, rađanjem i smrću, Del Džordan istražuje tamne i svetle strane stasavanja u zrelu žensku osobu. Ona je duhoviti posmatrač i hroničar života jedne male sredine. A tvorac njenog lika, Alis Manro, ovim romanom još jednom dokazuje da je bez premca kada se radi o poznavanju života devojaka i žena.

„Alis Manro ima nepogrešivi talenat da u običnom pronalazi neobično i upečatljivo.“

priredila: Dragoslava Barzut

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>