5 koraka prema stvaranju feminističke učionice

Kategorija: Feminizam / Datum: januar 28, 2014

Melissa A. Fabello, urednica portala Everyday Feminism i profesorica, osvrnula se na rad prosvjetnih djelatnika/ica i njihovu odgovornost pri oblikovanju sustava vrijednosti svojih učenika, predlažući svim feministima/kinjama kako kroz obrazovanje nagrizati institucionalizirani seksizam, rasizam, homofobiju i druge oblike diskriminacije


Često joj, kao feministkinji, spočitavaju da svoju mržnju prema muškarcima i socijalističku dogmu unosi među učenike, smatrajući da vrijednosno oblikovanje nije posao prosvjetnih djelatnika/ica, međutim, smatra Fabello, upravo je suprotno, „obrazovanje oslobođeno sustava vrijednosti ne postoji“.

Svaki obrazovni program prenosi određeni sustav vrijednosti, a učenici, htjeli mi to ili ne, slušaju, gledaju i uče kako interpretirati svijet upravo od odraslih. Sljedećih pet savjeta, svima onima koji dijele feministički sustav vrijednosti, pomoći će da u svojoj učionici stvore ravnopravniju i pozitivniju atmosferu.

1. Prepoznajte i analizirajte dinamiku moći

Kao profesorica, što joj daje ulogu autoriteta, i bjelkinja u razredu koji pohađaju većinom učenici afroameričkog i latino podrijetla, Fabello shvaća moć koju ima na raspolaganju, ali je i efikasno koristi. Tvrdi kako nije potrebno da profesori budu predavači na čelu učionice da bi učenicima prenijeli znanje. Odričući se dijela svoje moći moguće je stvoriti demokratskije uvjete, i poticanjem učenika na izražavanje vlastitih mišljenja i stajališta omogućiti im da aktivnije i efikasnije sudjeluju u svom obrazovanju. „Dajte učenicima glas – i slušajte ih. Od njih možete naučiti mnogo, kao i oni od vas“, kaže Fabello.

Foto: everydayfeminism

Foto: everydayfeminism

2. Prema svima se odnosite s poštovanjem

Iako većina učenika nerado prihvaća temeljna pravila ponašanja na satu, pri početnom upoznavanju s njima dobro je obratiti pozornost na očekivanja koje učenici imaju od sebe, svojih kolega i od profesora/ice. Gotovo svi ističu ‘poštovanje’ kao kriterij u sve tri kategorije. Oko poštovanja, koje je ponekad teško definirati i odrediti, mogu se izgraditi kvalitetna temeljna pravila koja je potrebno svakodnevno primjenjivati. U međuodnosu koji se temelji na poštovanju, potrebno je pokazati da i profesori mogu pogriješiti, te da su pogreške u redu ako se s njima nosimo na pravi način. Načelo poštovanja može pomoći i profesorima da preispitaju svoj pristup i metode kažnjavanja učenika, pogotovo ako je neprestano riječ o jedno te istoj djeci. Učenici cijene uzajamno poštovanje, iskušajte ga stoga u praksi.

3. Pobrinite se da predstavite i marginalizirane glasove

Mnoge američke škole polako se odmiču od standardnih edukacijskih sadržaja prema edukaciji zasnovanoj na vještini, što znači da edukacijski sustav napokon priznaje da je važno da učenici steknu određene vještine, bez obzira iz kojih izvora te vještine razviju. Ovo je dobar pristup jer profesorima ostavlja veću slobodu pri izboru obrazovnog materijala. Ovu mogućnost treba iskoristiti kako bi se dao glas marginaliziranim grupama, bilo da je riječ o rasi, podrijetlu ili invaliditetu. Učenicima trebaju biti izloženi primjerima iz različitih društvenih skupina, ali se ne smije očekivati od učenika koji pripadaju određenoj manjini da budu ‘predstavnici’, profesori trebaju biti ti koji će u razredu predstaviti drugačije perspektive.

4. Ohrabrujte učenike da analiziraju nove perspektive

Nije dovoljno samo dati učenicima novi pristup, već je potrebno potaknuti ih da aktivno analiziraju novu perspektivu. Jedan od načina je uvođenje medijske pismenosti u kurikulum. Učenike treba usmjeriti prema propitivanju i zauzimanju kritičkog stajališta, umjesto da slijepo prihvaćaju zdravo za gotovo sve što im se servira. Ovo se može postići davanjem aktivnih zadataka učenicima koji ih pomiču ih iz njihovih zona sigurnosti tako da se zahtijeva da se u određenim situacijama postave u položaj drugog pojedinca ili da razmisle bi li se njihov stav prema određenom liku iz knjige promijenio kada bi taj lik bio drugačije rase/roda/orijentacije. Učeni će ostvariti vaša očekivanja, stoga ih nemojte podcijeniti i očekujte puno.

5. Budite im uzor

Iako većina profesora ne ulazi u školstvo s nadom da će nekome postati uzor, takve situacije se događaju. Činjenica je da su učenicima bitni odrasli uzori, profesori stoga trebaju prihvatiti tu ulogu i koristiti ju za boljitak svojih učenika. Profesori bi trebali biti prvenstveno ljudi od kojih učenici mogu učiti, ne samo određeni predmet, već kako biti čovječan. Dajući učenicima nekoga na koga se mogu ugledati, pružajući im priliku i tjerajući ih na razmišljanje, profesori mogu učiniti razliku.

Feministička učionica mjesto je koje izražava vrijednosti poput jednakosti, poštovanja i raznovrsnosti. U tako kreiranoj, zdravoj okolini, možemo graditi feminizam, zaključuje Fabello. [M.M.] EverydayFeminism…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>