15 knjiga koje bi svaka lezbejka trebalo da pročita

Kategorija: LezKULTura / Datum: april 29, 2015

1. Inferno (Pesnikinjin roman) – Eilen Majls / Inferno (A Poet’s Novel) by Eileen Myles

enhanced-19321-1393871797-9
Zadnjica moje profesorke engleskog je bila prelepa! Prva je rečenica koju ćete pročitati u ovom romanu u centru čije fabule je mlada pesnikinja koja pokušava da razume svoju seksualnost u džungli savremenog Njujorka. A kad pročitate tu prvu rečenicu? Nećete odložiti knjigu do samog kraja.

2. Pepeo – Melinda Lo / Ash by Malinda Lo

enhanced-2252-1393608978-5
U ovoj modernoj verziji pepeljuge, Ash je mlada devojka prepuštena na milost i nemilost svoje okrutne maćehe nakon smrti svog oca. Kao i Pepeljuga, i ona čeka da je izbavi princ, mada je u ovom sučaju reč o dobroj vili nazvanoj Siden. Ipak, njena sreća dobija malo drugačiji smisao kada upozna kraljevu lovkinju Kaisu. Sve bajke bi trebalo da dobiju ovakve prepravke.

3. Pomorandže nisu samo voće – Žanet Vinterson / Oranges Are Not The Only Fruit by Jeanette Winterson

enhanced-23369-1393871858-23
U nagrađivanom delu Vintersonove fokus je na šesnaestogodišnjoj devojci koja zbog žene koju voli napušta dom svojih usvojitelja, evangelista, pripadnika radničke klase u Engleskoj 1960ih. Knjiga i serija koja je nastala po njoj, zapravo su uglavnom bazirani na realnom životu autorke u Akringtonu, Lanksir, Severna Engleska. Iako je pisana u prvom licu, autorka tvrdi da to nije autobiografija u pravom smislu.

Paralelno, njena autobiografija može da se nađe i u must-read knjizi iz 2011. koja se zove „Zašto biti srećna kad se može biti normalna?“

4. Nepodnošljiva lakoća – Porša De Rosi / Unbearable Lightness by Portia De Ross

enhanced-12603-1393961325-1
Sramota teži mnogo više od krvi i mesa jedna je karakteristicčna rečenica ovih must-read memoara glumice Poršie De Rosi, koja se može preporučiti svakome ko se bori sa prihvatanjem sebe. Knjiga opisuje njenu borbu sa anoreksijom, specificne muke koje je imala kao lezbejka u Holivudu, i naravno upoznavanje i ljubav sa Elen DeGeneres.

5. Pečeni zeleni paradajzi – Fani Fleg / Fried Green Tomatoes At The Whistle Stop Cafe by Fannie Flagg

enhanced-3523-1393539556-29
Priča u priči, u kojoj se dve žene sreću u staračkom domu i upoznaju kroz fantastično prepričavanje svog života od strane starije među njima – posebno priča o dve žene koje se zovu Ruth i Idgie. Ako ste videli film, znate već da se dve isprepletane priče odvijaju u različitim epohama – 1920im i 1980im. Spremite kutiju maramica jer će biti suza, a možda možete i da ispečete poneki zeleni paradajz za sebe.

6. Cena soli – Patrišija Hejsmit / The Price Of Salt by Patricia Highsmith

enhanced-6915-1393869915-13
Uzmite Menhetn 1950ih, dodajte prijateljstvo dve usamljene žene koj počinje da cveta i začinite sve to putovanjem s kraja na kraj Amerike, i uskočićete u uzbudljivu igru mačke i miša u koju je uključen i priatni detektiv koga unajmljuje suprug jedne od njih.

Završićete sa romanom Cena soli iz 1952. godine koji je posao popularan među onovremenim lezbejkama zbog rušenja stereotipa o ženskoj homoseksualnosti.

7. Njeno ime je na nebu – Keli Kvindlen / Her Name in the Sky, Kelly Quindlen

enhanced-9538-1393863566-21
Zaljubljivanje u najbolju drugaricu je konfuzno, teško i – neverovatno zastrašujuće. U ovoj knjizi sedamnaestogodišnja Hana se zaljubljuje u svoju drugaricu Bejker. Naravno, to je poslednje što joj treba u maturskoj godini, a osećanja su neverovatno realistično opisana. Iako se priča odnosi na dve lezbejke tinejdžerke, u ovoj knjizi će se prepoznati svako ko je preživeo srednju školu.

8. Džungla Rubyfruit – Rita Mi Braun / Rubyfruit Jungle by Rita Mae Brown

enhanced-21063-1393879617-1
Baunin roman koji se često oslanja na autobiografske elemente je pre svega roman o lezbejskom odrastanju u Americi. Ili, kako to na koricama piše, o tome kako je „biti drugačija i voleti to“. Neustrašiva Moli Bolt koja odrasta u prljavom i sirotinjskom južnjačkom gradiću rano shvata da je privlače devojke i priča prati njene ludorije u pokušaju da nađe sbpe i bude ponosna na ono što jeste. Inače, naziv knjige rubyfruit u lezbejskom slengu znači vagina.

P.S. Ovo je jedan divlji roman o odrastanju za sve divlje devojke.

Izvor: BuzzFeed

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>