10 stvari koje (ni)ste znali/e o lezbejkama

Kategorija: LezKULTura / Datum: jun 19, 2013

1. LEZBEJKI IMA SVUDA OKO NAS, A NE SAMO NA ZAPADU

Postoji mišljenje da lezbejstvo postoji negde tamo na Zapadu, ali da se kao i sve druge nametnute negativne pojave, širi i kod nas. Činjenica je da na Zapadu postoje lezbejski pokreti koji svojim aktivnostima omogućavaju društvenu vidljivost lezbejki. Lezbejke postoje i uvek su postojale u svim zemljama, bez obzira na kulturološke i druge razlike, samo je pitanje, koliko im demokratija u tim državama omogućava vidljivost.

2. LEZBEJSTVO NIJE SAMO URBANA NEGO I RURALNA POJAVA

Činjenica je da u manje patrijarhalnim i više demokratskim sredinama žene imaju više prostora da budu lezbejke. U gradu postoje veće mogućnosti za njihovu afirmaciju i u masi ne moraju biti otkrivene, dok na selima, ili u manjim mestima, one moraju da se kriju da bi se zaštitile od diskriminacije i proganjanja. To, svakako, ne znači da lezbejki nema u ruralnim mestima.

Foto: Wikihow via creative commons

Foto: Wikihow via creative commons

3. LEZBEJKE NE MRZE MUŠKARCE, SAMO NE ZAVISE OD NJIH

Tezu da lezbejke mrze muškarce su smislili muškarci da bi imali opravdanje za žene koje žele da imaju svoju autonomiju, da žive svoj život i bez muške kontrole. Patrijarhalnom sistemu je neshvatljivo da postoje žene, kojima muskarci nisu referentne vrednosti i koje mogu u potpunosti živeti bez njih.

4. SEKSUALNI ODNOS MEĐU ŽENEMA JE NORMALNA STVAR

Društveno je rasprostranjeno mišljenje da su jedino heteroseksualni odnosi normalni, prirodni, a sve drugo, van toga, nije. To je logična posledica kompulzivnog patrijarhata u kome živimo. Ova teza se zasniva na religioznoj pretpostavci da žudnja i reprodukcija slede jedna iz druge, to jest, da se seksualni čin osmišljava u potomstvu, kao i na pretpostavci da heteroseksualni odnos ispunjava  „najvitalniji nagon žene“ – nagon za materinstvom. Ovi argumenti su nametnuti od strane patrijarhalnog društva koje odbija da postoje i druge vrste ljubavi od heteroseksualne, da bi se time zaštitio postojeći poredak.

5. ŽENA NE MOŽE POSTATI LEZBEJKA ZBOG NEDOSTATKA PRAVOG MUŠKARCA

Predrasuda da lezbejke nisu još našle pravog muškarca nastala je iz ideologije heteroseksualnog društva, kako bi se našao izgovor zašto neke žene žele živeti oslobođene dominacije muškaraca. Odatle predrasuda da one nisu našle pravog muškarca, jer se ne prihvata da žene mogu živeti bez njih.

6. LEZBEJSTVO NIJE PROLAZNA FAZA

Komentarom da je lezbejstvo prolazna faza minimizira se lezbejska egzistencija i postavlja se sporednom, nevažnom i uzgrednom u odnosu na heteroseksualnu. Takva snažna predrasuda prema lezbejkama se upućuje ženama, koje su počele svoj intimni život heteroseksualnim odnosima, kao i onima koje su počele sa lezbejskom žudnjom. Lezbejska egzistencija je jednako trajna kao i heteroseksualna.

Foto: Wikihow via creative commons

Foto: Wikihow via creative commons

7. NE POSTOJE „MUŠKO“ I „ŽENSKO“ U LEZBEJSKOM ODNOSU

Predrasuda da je u lezbejskom odnosu jedna „žensko“ a druga „muško“ preneta je iz heteroseksualnih odnosa u kojima postoji jasna podela uloga. Sve lezbejke su žene, a njihova podela na „buč“ i „fam“ ne znači da su one u odnosu kao muškarac ili kao žena. S druge strane, treba se podsetiti da identiteti žena prolaze kroz društvene identitete i „muških“ i „ženskih“ uloga. Na primer: autonomija, sloboda, hrabrost, uvek su bile osobine date samo konstrukciji muških uloga, dok su nežnost, brižnost, uvek konstrukcije ženskog pola.

8. LEZBEJKE NISU NESREĆNE ŽENE

Teorija da su lezbejke nesrećne žene je proizvod negiranja lezbejki. S jedne strane, mnoge lezbejke žive pod strahom da njihov život ne bude otkriven, i tako trpe diskriminaciju okoline. S druge strane, mnoge lezbejke, koje otvoreno žive svoju egzistenciju, kažu: „Najlepši deo mene – žene – je što sam lezbejka“. Ukoliko budemo radile na širenju vrednosti civilnog društva bez seksizma i homofobije, i heteroseksualne žene i lezbejke će biti srećne.

9. LEZBEJKE MOGU BITI MAJKE

Predrasuda da lezbejke ne smeju biti majke proizilazi iz ideologije da je deci potreban otac, kao uslov za detetovu „normalnu socijalizaciju“, kao i od predrasude da će lezbejke „propagirati“ lezbejstvo svojoj deci. Naučna istraživanja pokazuju da je detetu za dobar razvoj potrebna odgovorna osoba koja ga voli. To može biti osoba bilo kog srodstva, pola ili seksualne orijentacije. Drugo istraživanje pokazuje da su deca iz lezbejskih porodica jednaka sa decom iz hetero-porodica i po uspehu u školi i po socijabilnosti. Treće, „propaganda heteroseksualnosti“ sprovodi se kroz sve institucije društva već vekovima i toj propagandi ništa nije ravno. Trenutno se u Holandiji radi na donošenju zakona da lezbejke i gej-muškarci dobiju pravo na usvajanje dece.

10. NISU SVE FEMINISTKINJE LEZBEJKE – NISU SVE LEZBEJKE FEMINISTKINJE

Predrasuda da su sve feministkinje lezbejke a sve lezbejke feministkinje nastala je zbog društvenog muškog neprihvatanja i ignorisanja feminizma, te se njihove aktivistkinje obezvređuju rečima: „To su sve lezbejke!“ U feminističkom pokretu, većina žena su heteroseksualne, ali isto tako ima i lezbejki. Međutim, činjenica je da su mnoge lezbejke liderke feminističkih pokreta, jer su odbile da budu kontrolisane od muškaraca i rade na eliminaciji svih oblika diskriminacija žena. Rad na promovisanju lezbejskih prava podrazumeva rad na promovisanju ženskih prava. Postoji mnogo lezbejki koje nisu feministkinje.

Izvor: arhiva Labrisa 1995-2001.

Jedno mišljenje na „10 stvari koje (ni)ste znali/e o lezbejkama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>